Vít Berka: Láska na školní chodbě?

pondělí 30. září 2002 ·

Dotaz: Stále ve větší míře se na chodbě objevuje tento výjev: Dívenka, které ještě není 15 let, se objímá a líbá s mladíkem stejného věku. Nelíbí se to ani mně, ani mým kolegům. Mám nějakou oporu v právu? Mládež pak často tvrdí, že mně, jako učiteli, do toho nic není. (…) Zaznamenal jsem diskusi na toto téma na jednom gymnáziu, kde pedagogové s ředitelem školy zakázali podobné jevy ve školním řádu. Mají na tohle právo?

Podle ustanovení § 38a) odst. 1 písm. d) Školského zákona je součástí dokumentace, které jsou školy povinny vést, školní řád. Tento školní řád vydává ředitel školy po projednání s pracovníky školy a se souhlasem pedagogické rady.

Jeho obsahem jsou zejména ustanovení o: chování žáka, docházce do školy, zacházení s učebnicemi, školními potřebami a školním majetkem, o povinnostech chránit zdraví své i svých spolužáků, o plnění dalších pravidel vnitřního režimu školy, provozu školy a povinnostech jejich pracovníků (viz § 8 a 15 vyhlášky č. 291/1991 Sb., o základní škole ve znění pozdějších předpisů).

Tento dokument by mohl (a tam, kde se určité chování žáků jeví jako problém, také měl) stanovit pravidla, jimiž by žáci byli vázáni i pro případy, které v dotaze uvádíte. Žádný právní předpis totiž nestanoví, jaké chování žáků je ještě přijatelné, a jaké již nikoli (pokud odhlédneme od krajních případů, kdy se určitá jednání kvalifikují jako trestný čin či přestupek). Je tedy na škole, aby stanovila pravidla chování žáků, která stanoví jisté limity, co je, či již není vhodné. Dodržování těchto pravidel by pak mělo být jednotně prosazováno pracovníky škol. A jak je uvedeno shora, je vhodné, aby byla tato pravidla dostatečně určitě a podrobně stanovena ve školním řádu.

Je jen nutno připomenout, že ustanovení školního řádu nemohou být v rozporu s právními předpisy. V případě žáků lze připomenout zejména Listinu základních práv a svobod, Zákon o rodině, Úmluvu o právech dítě. Ve školním řádu a výchovným působením pedagogů lze závazně usměrňovat chování žáků (v rámci širokého spektra ještě právně nezávadného chování) tak, aby bylo naplněno poslání základní školy uvedené v § 5 odst. 1 Školského zákona, kde se mj. uvádí, že škola poskytuje mravní, estetickou, pracovní, zdravotní, tělesnou a ekologickou výchovu žáků.


Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.