Petr Čížek: Jednoduchá tvorba hesel

Saturday, September 21, 2002 ·

Příspěvek přinášíme všem novopečeným správcům indoších počítačů, kteří jsou nuceni používat nástroj pro zakládání účtů IKI tzv. ASD (aplikace pro správu domény). Z nedokonalé a amatérsky vyhlížející aplikace (jakoby betaverze) plnohodnotný a užitečný nástroj udělat neumíme. Nabízíme vám však jednoduchý freeware, který vám ušetří čas při vymýšlení desítek přístupových hesel.

Password Generator (*.zip, 85 kB) je malý program a nemusí se instalovat. Umí sám vygenerovat stovky hesel podle vámi zadaných parametrů a trvá mu to chvilku. Navíc je může uložit do schránky Windows nebo do textového souboru pro případné pozdější využití.

Po spuštění se zobrazí hlavní okno programu. Nejprve je vhodné provést nastavení parametrů programu. Klepněte levým tlačítkem myši na ikonu Options. Zobrazí se dialogové okno. Poklepáním levého tlačítka myši proveďte výběr speciálních znaků, které chcete mít v heslu obsaženy – v rámečku Special Characters.

Povolení znaku je symbolizováno jeho podbarvením žlutou barvou.

Pro zrušení použití všech speciálních znaků využijte tlačítko Uncheck all. Formát výstupního textového souboru změňte pomocí voleb v rámečku Output Format. Zaškrtnutím políčka Save date určíte, že v souboru s hesly bude na prvním řádku datum a čas, kdy byla hesla vygenerována.

Následující volbou ze tří možností určíte způsob zápisu vygenerovaných hesel do textového souboru:

  • při volbě # Prefix jsou hesla zapsána pod sebou a každý řádek je vzestupně číslován
  • volbou Row sep. jsou hesla zapsána pod sebou, každé na novém řádku, ale řádky nejsou číslovány
  • volba Comma sep. určuje, že všechna hesla jsou na jednom řádku, oddělena čárkou (v tomto případě nemůže být součástí hesla čárka, a proto se při této volbě automaticky zruší ve výběru speciálních znaků)

Nastavení programu potvrďte klepnutím levého tlačítka myši na tlačítko OK.

Před spuštěním procesu generování je třeba ještě nastavit počty jednotlivých typů znaků, které bude heslo obsahovat. To proveďte pomocí čtyř posuvných lišt, které se nacházejí v hlavním okně programu v rámečku Length.

Určujete počet malých a velkých písmen, číslic a speciálních znaků, které jste zvolili v nastavení programu. Maximální počet znaků je dvacet v jedné skupině a maximální délka hesla rovněž dvacet znaků. Jednotlivé počty kontrolujete pomocí rovnice, která se nachází nad posuvnými lištami.

Počet generovaných hesel nastavte v políčku Generate password(s). Proces generování hesel spusťte klepnutím myší na tlačítko Generate password(s) - Go!. Po dokončení generování se hesla objeví textovém boxu.

Vygenerovaná hesla můžete uložit do textového souboru, ve formátu, který jste zvolili v nastavení programu, pomocí tlačítka Save to disk. Uložení probíhá pomocí standardního dialogu Windows. Druhou možností je zkopírovat vygenerovaná hesla do schránky Windows klepnutím na tlačítko Copy to clipboard.

Práci s programem ukončíte klepnutím myši na tlačítko Exit program.

Původní článek vyšel v časopise Computer.



Petr Čížek

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.