Ogrodník Zdeněk st: Démon právní subjektivity

Wednesday, September 25, 2002 ·

Zprávy o právní subjektivitě škol se šíří lavinovitě a nekontrolovatelně. Ti, kteří ještě „nevstoupili“, mají fůru starostí, spousty bezesných nocí a mnohdy se chytají každého stébla. Připomeňme si proto alespoň obecnou a nejdůležitější osnovu povinností všech zainteresovaných stran.

Tak jsme se konečně všichni té slavné a očekávané, ale také zatracované a proklínané subjektivity dočkali. Již neexistuje jedna ze dvou možností: „Když chcete, požádejte svého zřizovatele. Když nechcete, nic se neděje.“ Novelizováním zákona č. 564/1990 Sb. platí pouze možnost číslo jedna. Všichni vstoupí do neznámé řeky, ať chtějí nebo nechtějí. Je jedno, zda jde o velkou městskou školu, či o malé neúplné „základky“ nebo dokonce o vesnické mateřské školky s deseti dětmi a jednou učitelkou. Ta si je již nyní svou vlastní ředitelkou, svou zaměstnankyní a od 1. 1. 2003 i svým vlastním zaměstnavatelem.


Ničeho se nebojte, budete svými pány

Zprávy o subjektivitě se šíří lavinovitě a nekontrolovaně. Ti, kteří ještě „nevstoupili“, se chytají každého stébla, telefonují spřízněným duším, navštěvují již „osubjektované“ ředitele, listují v metodických pokynech, tisku odborném i denním, navštěvují starosty, z nichž mnozí nechtějí o jakési subjektivitě ani slyšet (neví, co činí…), přihlašují se na kurzy a přednášky. Jako záchranných pásů se chytají výroků zkušených ředitelů: „Ničeho se nebojte, budete svými pány, jen se dobře připravte!“

A tak zasedací síně pedagogických center a středisek služeb školám se každý týden plní nervózními řediteli a zástupci a naslouchají legislativě, personalistice, ekonomice a dalším nepedagogickým vědám. Přednášející a střediska mají žně! Otázka stíhá otázku. Nejfrekventovanější zní: „Kdo nám dá peníze na účetní?“ Odpověď vesměs evergreenová: „Nikdo.“ Ministerstvo si totiž nedělalo ani v minulosti příliš mnoho starostí, aby finančně dokrylo neúplné úvazky výchovných poradců či ještě čerstvých ICT koordinátorů a dnes i hospodářek. Vše se proto platí ze skromných rozpočtů, na což doplácí chudý učitel, jemuž ředitel krátí osobní ohodnocení, i když on sám by mu raději přidal. Nejvíce budou „bity“ malé školičky a názory ředitelů – subjektů, že budou svými pány, jsou jim málo platné.

Ze dne na den se z ředitelů – pedagogů stanou manažeři a zaměstnavatelé s odpovědností šéfů menších či středních firem, s platem odpovídajícím náladě, vzdělanosti, neřku-li vlídnosti či chladnosti starostů. A tak se mi zdá, že z českých škol se pomalu vytrácí zaujatost ředitelů pro to pravé učitelování, pro spokojenost žáků se školou, pro klid kantorů a rodičů. Prioritou se stává manažerství. Zda je to dobře, či nikoli, se můžeme přít. Vše ukáže až čas.


Povinnosti, které nás čekají

Metodických pokynů ke vstupu do dravé řeky je přehršle. Rádců a posměváčků ještě více. Proto si připomeňme alespoň obecnou a nejdůležitější osnovu povinností všech zainteresovaných a stresovaných:


Obec:

  • nová zřizovací listina a žádost o zařazení do sítě škol
  • žádost o přidělení IČA
  • zveřejnění v ústředním věstníku ČR a zapsání do obchodního rejstříku
  • vyhotovení účetní uzávěrky k termínu převodu a finanční uzávěrky za rok 2000
  • žádost u krajského úřadu o zařazení nové příspěvkové organizace do sítě nebo změnu v síti


Škola ve spolupráci s obcí:
  • podrobná inventarizace majetku včetně vymezení majetku ve zřizovací listině do správy školy
  • zřízení účtu u banky (žádost o otevření účtu se seznamem požadovaných účtů – nutná zřizovací listina a IČO)
  • registrace na finančním úřadu
  • pojištění majetku a žáků
  • registrace u zdravotních pojišťoven
  • uzavření smlouvy o zákonném pojištění odpovědnosti
  • uzavření nových smluv na dodávky energií, popřípadě služeb
  • projednání rozpočtu školy na provoz a správu majetku se zřizovatelem
  • projednání nového způsobu vedení účetnictví, výkaznictví a evidence se zřizovatelem
  • uzavření smluv o poskytnutí závodní preventivní péče
  • uzavření smluv o refundaci mezd se zřizovatelem na úklid prostor využívaných obcí,…

Škola:
  • zajištění zpracování mzdové a personální agendy účetnictví
  • žádost okresnímu úřadu na převod mzdových prostředků
  • informace odborovému orgánu
  • jmenování zástupce ředitele
  • zhotovení nových razítek
  • zřízení nového účtu FKSP
  • změna kolektivní smlouvy

Osnova a povinnosti nejsou samozřejmě vyčerpávající, jednotlivé body se mohou překrývat a odpovědnost při jejich plnění může být předelegována. Každopádně – hnacím motorem bude stávající ředitel, neboť mnozí starostové se již léta spoléhají na jejich flexibilitu, odpovědnost a vzdělání. Nezbývá, než si popřát vlídný podzim a pravý burčák, který k němu patří a bez diskusí léčí vše… možná i mindráky z právní subjektivity.

Ogrodník Zdeněk st

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.