Milan Dvořák: Pro koho je laciná cestovka EXOD

pondělí 9. září 2002 ·

Zůstalo nám to z minula. Poukazy na rekreaci, solidarita s těmi, kteří na ni neměli. Komu je však EXOD prospěšný dnes? Organizátorům a jejich nejbližším, nebo běžným učitelům? Proč má někdo jezdit za "společné" peníze na dovolenou?

Kde jste byli letos na dovolené? Taky na Kanárech? Vraťme se z podnikatelské sféry do sboroven. Chorvatsko, Chorvatsko… a Slovensko – letos tam bylo levně. I já jsem byl na dovolené u moře. Jsem ze sborovny, takže v Chorvatsku – na akci EXOD.


Dědictví

Zůstalo nám to z minula. Poukazy na rekreaci, solidarita s těmi, kteří na ni neměli – těm se přidalo ze společného. Bylo to opodstatněné – kdo neměl na ČEDOK, dostal alespoň něco od podniku, od odborů. Ale proč dnes? Ještě stále nemáme peníze na týden běžné dovolené? Pro učitelskou rodinu s dětmi je to problém, ale když chce, potřebné peníze nastřádá. Tím spíše, bylo-li by jich o hromádku více. Jenomže tato hromádka je zase podle rozhodování někoho přidělena jen někomu. Kdy se zbavíme všech takovýchto různých hromad, o kterých různí jiní rozhodují?

Stát má na začátku jeden pytel a z něho se nám má dostat řádné nárokové výplaty. Nikde žádné další hromádky a úkrytky. A každý si bude hospodařit s tím, co dostane, a nebude se muset jakkoli pokořovat ještě někde něco urvat, někde žádat, prosit a koumat nad příspěvky.
 
A co solidarita? Ze svých řádných výplat platíme řádné daně a o solidaritu se z nich musí starat stát. Ještě jsem schopen pochopit solidaritu s kolegy, které postihne nenadálá sociální krize a potřebují výpomoc. Ale co s tím má co dělat něčí rekreace! Kdo nemá na to, aby jel, nepomůže mu ani příspěvek. A i on platí ostatním v podstatě ze svého, že oni jedou k moři každý rok.
 

Být organizátorem se vyplatí

Organizátoři EXODu se jistě snaží. Vloni v listopadu jsem se přihlásil na dovolenou se ženou a synkem do 5 let. Do konce roku vše zaplatil a od prosince už se mnou jednala pouze určená cestovka. Organizátor tedy u ní zamluvil termín, autobus obsadil celý a z přihlášených vybral vyvolené, kteří pojedou.

Díky! Díky za to, že jsem musel jet tam, kam určil organizátor. Jinam bych nedostal příspěvek (týká se škol bez právní subjektivity). Některé cestovní kanceláře za jistotu plně obsazeného turnusu poskytují 2-3 místa zdarma. Toto se do ceny zájezdu nikoho z cestujících však nepromítlo. Navíc v pravidlech EXOD bývá, že organizátor (často s jedním doprovodem) má příspěvek stoprocentní. Dvěma se zkrátka ze společného platí celá dovolená! Většina organizátorů u nás dělá tři akce. První týden v zimě na horách, druhý v létě u moře a třetí v tuzemsku. Pěkné! Téměř jen za zvednutí telefonu a dohodnutí termínu s některou cestovní kanceláří.

Když jsem v červnu zjišťoval svoji situaci, lehce jsem spočetl, že vybrat si sám zájezd podle svého gusta a moci si na něho vyčerpat příspěvek z peněz FKSP, byl bych na tom mnohem lépe. EXOD je laciná cestovka, ale jak pro koho…
 
Nechte si předložit seznamy zúčastněných na všech akcích za poslední roky. Jestli je získáte, možná zjistíte, že je kolem organizátora parta 10-15 lidí (tak dvě až tři rodiny), které to točí dokola. Moře, tuzemsko, moře… Zbylá místa jsou spravedlivě dělena mezi ostatní. Zdůvodnění je jasné – nikdo jiný už nebyl, někdo vypadl a kde rychle sehnat náhradníky než mezi známými atd.
 

Zachrání nás právní subjektivita?

Věčná škoda každé koruny roztroušené v nějakém jiném balíčku, než jakým je výplatní páska každého z nás. V právní subjektivitě školy si každý čerpá příspěvek FKSP na dovolenou, jakou si sám zvolí a u cestovky, kterou si vybere. Netřeba organizátory shůry. A od ledna přeci budeme v právní subjektivitě všichni! Možná některé akce zůstanou – divadla, výstavy apod. Dovolené zůstanou, jen pokud se tak lidé skutečně rozhodnou sami!

V posledním týdnu ke mně však prosákla informace ze společné schůze našich předsedů základních odborářských organizací a malinko jsem se poděsil. V úvaze je ponechat společný účet, na který by se ze škol v právní subjektivitě něco převádělo, aby bylo na příspěvky – hlavně kvůli EXODu. Nač budu peníze svých zaměstnanců někam převádět, aby pak oni museli o tyto peníze žádat? To snad ne?



Milan Dvořák

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.