Ladislava Knihová: WebTip: Zachraňte žáby!

pondělí 2. září 2002 ·

I v tomto školním roce budeme pokračovat v propagaci zajímavých vzdělávacích webů. První letošní tip je ukázkou mimořádně zdařilé výukové aplikace pro všechny přírodovědce. Uchopte skalpel, virtuální pitva žáby může začít…

Tvůrci “flashového” programu, který můžete volně používat na http://www.froguts.com/index.htm, připravili velmi názornou a naprosto jednoduše ovladatelnou výukovou pomůcku. Neváhejte a zkuste ji zaintegrovat do vaší nejbližší hodiny s touto tématikou – stoprocentně žáky zaujme!


Jak na to

Program otevřete kliknutím na tlačítko NEXT (další) v levé části úvodní stránky. Po načtení následující stránky doporučuji zvolit pravé tlačítko – straight forward dissection, čili začít ihned pitvat. Levé tlačítko spouští testy a kvízy k probranému tématu – ovšem v angličtině…



V pitvě se pak postupně věnujeme tématům od vnější anatomie těla žáby až po úkol sestavit skelet žáby. Krok za krokem tedy probereme následující okruhy:

  • vnější anatomie žáby
  • svalová tkáň
  • pozorování a odstranění tukových buněk
  • srdce a oběhový systém
  • zažívací trakt
  • dýchací systém
  • urologické a pohlavní orgány
  • systém nervstva
  • skelet


Detailní simulace jednotlivých kroků vás skutečně přinutí uchopit skalpel či nůžky, ale nebojte se, grafické ztvárnění je eticky velmi přijatelné. Celý program je doprovázen hudbou, která jakoby navozuje skutečnou badatelskou atmosféru. I další zvukové efekty (střihnutí nůžkami či zvukový efekt signalizující, že jsme kostičku skeletu přiřadili na správné místo) přispívají k navození silného vjemu, který podporuje zapamatování látky.



Pro a proti

“Pro” budou určitě ekologové a ochránci zvířat. A proti? Mnozí oponenti zajisté přijdou s myšlenkou, že virtuální simulace zaměstnává maximálně zrak či sluch, ale kde je zápach chloroformu či slizký dotek kůže žáby? Ano, počítačová technika (stejně jako učebnice z minulého století) má svá omezení, ale kdo ví, co bude za pár let. Každopádně je program velmi zdařilou ukázkou cesty, kudy by se tvůrci výukových počítačových programů měli ubírat.

Napište nám do diskusního fóra vaše zkušenosti s integrací tohoto programu do výuky, jaké byly reakce vašich žáků, jak se vám osobně s programem pracovalo, jak jste koncipovali hodinu nebo tipy na podobné programy. Výměna nápadů a zkušeností je vždy nejužitečnější!

Mnoho dalších webových tipů naleznete v našem Rozcestníku vzdělávacích stránek.



Ladislava Knihová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.