Ladislava Knihová: 11. září 2002 – rok poté

Tuesday, September 10, 2002 ·

Jako by to bylo teprve včera, a přesto je tomu už rok. Ano, na události z 11. září 2001 pomalu zapomínáme, i když v podvědomí zůstalo trochu strachu snad každému z nás. Plánujete se svými žáky toto datum připomenout? Nabízíme vám jeden originální námět. Pro učitele jej v časopise TIME připravil Kevin Pobst, sám učitel společenských věd na střední škole a zároveň poradce pro otázky vzdělávání v tomto slavném magazínu.


Dopis budoucnosti

Bezprostředním dopadem událostí z 11. září 2001 byl fakt, že Američané náhle stáli tváři v tvář střízlivé realitě, že mnoho lidí na celém světě se na ně nedívá stejnýma očima tak, jak se dívají oni sami na sebe. I přes sebeuspokojování, že vnímání cizinců je cíleně ovlivňováno propagadou, závistí a malým kulturním rozhledem, stále v mnohých přetrvává nepříjemný pocit, že je někdo nemá rád a neschvaluje jejich jednání.

Teprve takové momenty pochybování o sobě samém umožňují člověku, aby se stal lepší bytostí. Je to moment příležitosti k vlastnímu růstu, příležitosti k hlubšímu vnímání a větší citlivosti k našemu vlastnímu okolí a také příležitost ke zlepšení našeho vlastního chování k ostatním.

Mnoho vašich žáků si zajisté vzpomene na takové momenty ve svém dosavadním životě. Žáci mohou napsat pár vět o takové situaci a o tom, co se v daném momentě dozvěděli především sami o sobě. Zvláštní pozornost si zasluhuje otázka, do jaké míry byli nuceni přehodnotit svůj dosavadní žebříček hodnot.

A tak autor navrhuje, aby žáci napsali dopis, adresovaný jim samým, v němž vysvětlí, jaké jsou jejich nejdůležitější hodnoty a jak plánují prožít svůj život v nadcházejícím období jednoho roku způsobem, který bude jednoznačně tyto hodnoty dokládat. Předsevzetí by měla být realistická, žáci by měli vyjádřit svou představu, jací chtějí být, popsat, jak chtějí prožít svůj život v příštím roce v souladu s touto vizí, a dále se snažit o změnu atmosféry k lepšímu ve svých přátelstvích, v rodinném životě nebo v komunitě, kde žijí.

Tento dopis vložíme do ofrankované obálky se jménem a adresou žáka, zalepíme a za rok odešleme tak, aby jej žák-pisatel obdržel těsně před 11. zářím 2003.


Další zdroje

Další materiály k tomuto tématu naleznete na www.educationonline.cz > ICT poradna pro učitele > plány hodin.

Překlad eseje Andrew Sullivana, předního redaktora časopisu TIME, Ano, Amerika se změnila (Yes, America has changed) naleznete  zde .

Kompletní informace v angličtině jsou na adrese: http://www.time.com/time/classroom/ (Remembering a Day That Has Changed America / September 9, 2002)




Ladislava Knihová

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.