Jan Wagner: SIPVZ na mizině

Friday, September 20, 2002 ·

MŠMT již vyčerpalo všechny letošní finanční prostředky použitelné na jednotlivé projekty SIPVZ. Letos se tedy nedočkáme ani zárodku školského portálu, ani grantů na tvorbu SW, ani ničeho dalšího. Na vině je především nová "Cena za aktivaci Komplexní služby ICT na jednom SKP", kterou ministerstvo platí generálnímu dodavateli.

Pár týdnů po jmenování Zdeňka Svobody do funkce vrchního ředitele sekce SIPVZ MŠMT se  situace evidentně vyvíjí v souladu s názorem značné části pedagogické a odborné veřejnosti, začínají se napravovat chyby bývalého ministra a bývalého vrchního ředitele.

Hana Vítková, tisková mluvčí ministryně Petry Buzkové, ve čtvrtek na dotaz, zda se přijmou alespoň některá opatření v causách Answer, CERES/Oxygen Solution či EIITE, tedy v osobách a činech poradců jednotlivých projektů, odpověděla: "V tuto chvíli je v kompetenci pana ředitele Svobody, aby učinil personální změny a vyvodil důsledky z vámi zmíněných případů. Podle našich informací se k tomu chystá v nejbližších dnech".

Závažnější problém je však ve finančním zajištění: "SIPVZ je na tom finančně špatně. Prostředky jsou vyčerpány. Další kroky budou konány ve spolupráci s kraji," řekla Vítková.

Je zřejmé, že hlavním důvodem vyčerpání letošních prostředků je Dodatek číslo 1 k první dílčí smlouvě o realizaci veřejné zakázky na dodávky v rámci Projektu III – Infrastruktura. Bývalé vedení MŠMT tímto dodatkem  souhlasilo se zavedením jednorázové platby za "aktivaci Komplexní služby ICT na jednom SKP" (čili běžném počítači) ve výši 48 195 Kč vč. DPH. Což je v naprostém rozporu se záměrem průběžně platit generálnímu dodavateli za funkční služby, avšak neplatit jednorázově dodání hardwaru. Původní cenová struktura aktivaci neznala a byla v ní jen platba za dodávku Komplexních služeb ICT pro učitele a žáky ve výši 4 588 Kč, která se zavedením aktivace snížila na 3 005 Kč.

Generální dodavatel tak letos vyinkasuje o zhruba 975 milionů Kč více, než se původně předpokládalo, a získá tak v podstatě veškeré finance za dodávky hardwaru a softwaru ihned. S jediným rozdílem, že při přímém nákupu by byl vlastníkem PC a serverů s příslušenstvím stát, a nyní je jím stále GD! Zmíněnou částku přitom mohlo MŠMT použít v takzvaných "červených" školách nebo v projektech PII a PI.

Dalším závažným problémem je použitelnost, či spíše nepoužitelnost "indošovských" počítačů pro výuku. Kritika v diskusních příspěvcích na serverech  ceskaskola.cz  i indos.cz  je naprosto zdrcující.  Na otázku, jak zde bude MŠMT postupovat, odpověděla Hana Vítková takto: Bude apelovat na GD, aby dostál všem svým smluvním závazkům (integrace, atd..) Nepodaří-li se to, bude zvažovat další kroky.



Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.