Jan Staník: Matematika pro nejmenší

úterý 10. září 2002 ·

Matematika pro 1.–4. ročník základních škol od Terasoftu je multimediální CD, které z větší části pokrývá osnovy matematiky na prvním stupni ZŠ. Je určeno jak pro zpestření hodin ve škole (a ulehčení učitelské práce), tak pro domácí doučování zameškané látky.

Pohádky a logika

Žáček si může zahrát např. hru na detektiva, v níž řeší různé příběhy pomocí běžných typů příkladů (např. sčítání, odčítání, zaokrouhlování a mnoho dalšího z učiva prvního stupně ZŠ), ale také pomocí logických příkladů, které se ve školních osnovách nevyskytují. Konečně nejde jen o klasické „šprtání“, ale také o snahu naučit dítě logicky myslet a orientovat se ve složitějších situacích. To mu později ulehčí pochopení čím dál náročnějšího učiva matematiky, a koncekonců i života.

Pro nejmenší na disku naleznete klasické české pohádky, pro větší děti již zmiňované detektivní příběhy nebo dobrodružství robota Toma. Princip je jednoduchý: za správnou odpověď se postupně odkrývá obrázek např. klíče, potřebného k otevření brány kouzelného zámku. Dítě tak má nabýt dojmu, že se mu počty vyplatí a že může svými znalostmi ovlivňovat příběh. Tento princip ovšem vystačí jen do té doby, než váš školák bude znát všechny příběhy nazpaměť a přestanou ho bavit. Poté nastane staré známé zkoušení, na které  program také myslel.

Po spuštění aplikace se zobrazí velmi jednoduché menu s možností výběru tříd a nastavení. Jednotlivými kroky se tak dostanete ke hledané kapitole či části učiva. Například učivo prvního ročníku je rozděleno do čtyř částí podle číselného rozsahu. To znamená, že v první části, která je vymezena čísly od nuly do pěti, pracujete s číselnou řadou, porovnáváte čísla, sčítáte a odčítáte atd. Stejný princip i početní operace najdete v další, druhé části, avšak s tím rozdílem, že číselný rozsah mírně narostl, a to až k číslu deset. V poslední, čtvrté části, už prvňáček zvládá součty do dvaceti. Postupuje tedy od jednoduchých ke složitějším příkladům. Pokud však máte doma aspoň trošku nadanější dítě, pak je pro něj tento číselný rozsah nedostačující. I na tohle však programátoři z Terasoftu mysleli, a váš geniální chlapec či dívka pouze postoupí do vyššího ročníku. Stačí jen místo první třídy zvolit druhou, třetí nebo i čtvrtou třídu.


Písemka? Nic jednoduššího

Součástí CD je rozsáhlý tiskový modul, kde lze vytisknout testy z jednotlivých oblastí učiva ve spoustě variant (včetně správných odpovědí.) Důležité je, že všechny typy úloh lze libovolně  kombinovat. Připravený test stačí jen vytisknout, popřípadě uložit a později ho obměnit, doplnit apod. Učivo je rozděleno do 13 částí, dítě si tedy může samo zvolit stupeň obtížnosti příkladů, nebo také procvičit, co už zná a umí.

Pro mě jako učitele matematiky to znamená značné  ušetření času, který bych jinak strávil nad vymýšlením testů. Tohle jistě přivítají  a ocení všichni pedagogové.


Krok vpřed

Proč vlastně přichází Terasoft s novou verzí Matematiky pro 1. – 4. ročník? Vždyť starší je taktéž rozdělena podle ročníků, učivo do jednotlivých částí, okruhy témat jsou úplně shodné a taktéž hodnocení testů zde nechybí. A přeci. Po bližším prozkoumání zjistíte, že nová verze je přehlednější, ovladatelnější, nechybí zde panel nastavení a tiskový modul. A protože motivace dítěte je důležitá, každá z částí má svou pohádku, kterou ilustroval Ladislav Cabicar a originálním komentářem namluvil Martin Dejdar. Jedinou nevýhodou snad může být, že chybí anglická verze, která v předchozím vydání byla obsažena.
 
Pro školy a podobné organizace přichází tvůrci s verzí, umožňující používat tento produkt na neomezeném počtu počítačů (multilicence). Otázkou zůstává využitelnost této nabídky. Ne všechny školy totiž operují takovým množstvím počítačů, aby každé dítě mohlo pracovat samostatně. Zvláště pak, když v akci  Indoš nikdo na výuku nemyslel, a počet počítačů v učebně je více než nelogický.

Každopádně si tímto cédéčkem učitel ulehčí tvorbu matematických testů, a ani příprava na hodinu už s ním nemusí být tak náročná. Nezanedbatelnou výhodou je i nízká doporučená konfigurace a spustitelnost programu bez nutnosti instalace, čemuž ovšem odpovídá jednoduché grafické ztvárnění. Ale to již je v případě Terasoftu evergreen, který lze vnímat kladně i záporně…

Minimální (doporučená) konfigurace:  

MS Windows 95/98/ME/2000/XP CZ, Pentium 100 MHz, 16 MB RAM, grafická karta podporující 16-bitové zbrazení (HiColor), myš, zvuková karta, CD-ROM mechanika


 



Jan Staník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.