Dalibor Škovronek: Způsob výběru škol do projektu Internet do škol

Wednesday, September 18, 2002 ·

Se zájmem jsem si v řadě článků a reakcí na České škole přečetl informaci, že při zavádění Internetu do škol byla vybavována i některá školská zařízení, která mají být v rámci optimalizace školské sítě zrušena – píše v zaslaném článku výrobní ředitel ACOLu, jemuž tímto dáváme na našich stránkách prostor k polemice. Z mnoha reakcí to vypadá, že by snad k odpovědnosti mělo být hnáno ministerstvo školství a generální dodavatel projektu, sdružení AutoCont On Line-Český Telecom. Pravděpodobně se jedná o nedorozumění vzniklé tím, že si autoři podobných prohlášení nepřečetli o projektu téměř nic.

Na základě smlouvy pro první vlnu realizace projektu Internet do škol bude vybaveno 3620 školských zařízení. Ministerstvo školství se k tomuto kroku rozhodlo z důvodu nedostatku finančních prostředků. Uvedená školská zařízení budou vybavena přednostně proto, že dosud neměla žádné vybavení k dispozici, nebo byla jeho vybavenost velmi špatná.

Aby bylo možné zjistit, které školy jsou nejméně vybaveny a mají tedy být realizovány, bylo nutné jejich vybavenost ohodnotit. Generální dodavatel tedy na základě zadání od MŠMT vytvořil metodiku ohodnocení a jako základní kritéria vybral úroveň připojení k internetu a rozsah existující počítačové sítě na škole. Tato kritéria byla odsouhlasena MŠMT a na základě kritérií bylo rozhodováno o tom, zda škola bude zařazena do realizace v první vlně. Kritéria byla zveřejněna mimo jiné i na České škole v tomto  článku .

Generální dodavatel školy ohodnotil na základě dotazníků, v nichž odpovídaly na otázky týkající se vybavenosti. Navíc byla správnost údajů zkontrolována v rámci fyzické obhlídky, kterou na škole provedl oblastní manažer s lokálními dodavateli. Na základě výsledků obhlídky rozhodla každý týden Porada řízení projektu (především zástupci MŠMT a generálního auditora) o zařazení školy do realizace.

Realizace začala kontaktem s ředitelem školy, který informoval zřizovatele školy, a ptal se jak zřizovatele, tak vlastníka budovy na souhlas s budováním infrastruktury ve škole. Dalším krokem byl podpis souhlasu vlastníka, který byl vyžadován hlavně proto, že na škole se bude stavět síť LAN. Potom spolu ředitel školy, ministerstvo školství a generální dodavatel podepsali prováděcí smlouvu na realizaci zakázky. Teprve potom se zakázka v dané škole realizovala.

Ve všech těchto bodech mohla tedy řada orgánů říci, zda se plánuje zrušení daného školského zařízení. Dalším kontrolním mechanismem bylo posouzení seznamu školských zařízení předběžně určených k realizaci na odborech školství krajských úřadů a magistrátů. Po jejich posouzení Porada řízení projektu ještě seznam škol poměrně výrazně upravovala, aby se projekt realizoval jen v perspektivních školách.

Nicméně i ve smlouvě mezi sdružením AutoCont On Line a MŠMT bylo počítáno s případem, kdy by ke zrušení školy přes veškerou vůli ještě před rokem 2005 došlo. Proto je v 1. dílčí smlouvě uvedeno, že v případě zrušení školy navrhne generální dodavatel do měsíce využití počítačů v jiné škole a sám je tam přeinstaluje. Tento postup bude vnímán jako integrace, nebude zahrnut v ceně za projekt a úhrada nákladů bude stanovena na základě zvláštní dohody mezi GD a zřizovatelem takové školy.

Věřím, že se takový postup bude týkat minimálního počtu škol, protože všichni lidé pracující na projektu v součinnosti s kraji a magistráty se snažili podobným situacím maximálně předejít.

Dalibor Škovronek

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.