Vít Berka: Práva nekuřáků ve školách

středa 28. srpna 2002 ·

Dotaz: Učím na základní škole a jsem nekuřák. V kanceláři školy pracuje hospodářka i ekonomka - obě kuřačky. Žádal jsem vedení školy, aby i kancelář byla nekuřáckým pracovištěm. Bylo mi sděleno, že to možné není, (…)

…protože kancelář nepotřebuji k přímému výkonu svého povolání a nekuřáci zde nepracují. Já ale do této kanceláře chodit potřebuji. Musím jednat s hospodářkou a ekonomkou např. kvůli učebnicím a učebním pomůckám, kopíruji zde materiály pro výuku, telefonuji s rodiči žáků, a jsem tak nucen být v zakouřeném prostoru. Mám tedy právo být po celou dobu v objektu školy v nezakouřeném prostředí, nebo ne?


Uvedenou problematiku je třeba posuzovat s ohledem na stanovení práv a povinností zaměstnanců v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, vymezených v § 135  zákoníku práce, kde se v odst. 1, 3 a odst. 4 písm. e) uvádí:

  • Zaměstnanci mají právo na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, na informace o rizicích jejich práce a na informace o opatřeních na ochranu před jejich působením.
  • Zaměstnanci mají právo a povinnost podílet se na vytváření zdravého a bezpečného pracovního prostředí, a to zejména uplatňováním stanovených a zaměstnavatelem přijatých opatření a svou účastí na řešení otázek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
  • Každý zaměstnanec je povinen dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví osob, kterých se bezprostředně dotýká jeho jednání, případně opomenutí při práci. Znalost předpisů a požadavků zaměstnavatele k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je nedílnou a trvalou součástí kvalifikačních předpokladů zaměstnance. Zaměstnanec je zejména povinen:

    - nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo tato pracoviště, nevstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele a nekouřit na pracovištích, kde pracují také nekuřáci. Zákaz požívání alkoholických nápojů se nevztahuje na zaměstnance v horkých provozech, pokud požívají pivo se sníženým obsahem alkoholu, a na zaměstnance, u  nichž požívání těchto nápojů je součástí plnění pracovních úkolů, nebo je s plněním těchto úkolů obvykle spojeno.

Zákoník práce tedy jednoznačně stanoví povinnost zaměstnancům nekouřit na pracovištích, kde pracují také nekuřáci. Porušení tohoto zákazu je porušením pracovní kázně. Zákoník práce nedefinuje, co se pro tento účel rozumí "pracovištěm". Jsou to zřejmě prostory a další součásti objektu zaměstnavatele, kde jsou plněny jeho úkoly. Přitom takto vymezená pracoviště zaměstnavatele mohou být  i jiná (další) místa, než je místo výkonu práce zaměstnance sjednané v pracovní smlouvě. Běžně je přijímán názor, že zákaz kouření se vztahuje i na chodby, schodiště apod. Obecně lze tedy konstatovat, že pracovištěmi, kde pracují také nekuřáci, lze rozumět všechna místa v objektu zaměstnavatele, kam mají přístup nekuřáci v souvislosti s plněním jejich pracovních úkolů. Je nesporně namístě použít pro tento účel extenzivní výklad citované právní normy. To nakonec potvrzuje i ustanovení odst. 5 § 135, kde je uvedeno, že odst. 1 až 4 se vztahují přiměřeně na osoby, které se s  vědomím zaměstnavatele zdržují na jeho pracovištích.

Výše provedený výklad je v souladu s ustanovením čl. 13 odst. 14 Pracovního řádu pro zaměstnance škol a školských zařízení, kde se mj. stanoví že v areálu školy platí zákaz kouření s výjimkou prostor pro kouření vyhrazených.



        Vít Berka

        0 komentářů:

        Články dle data



        Učitelské listy

        Nabídka práce

        Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

        Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

        Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


        Všechna práva vyhrazena.

        Tento server dodržuje právní předpisy
        o ochraně osobních údajů.

        ISSN 1213-6018




        Licence Creative Commons

        Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



        WebArchiv - archiv českého webu



        Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.