Milan Hausner: Přírodopisný program z gruntu český

Wednesday, August 28, 2002 ·

Dobrý obsah v amatérském vydání. Tak lze charakterizovat nový počin společnosti Pachner, nazvaný Přírodní společenství – Svět našich živočichů a rostlin. Je přehledem u nás žijících druhů v jejich životním prostředí a uplatní se především na prvním stupni základních škol.

Firma Pachner jde cestou vydávání původního výukového softwaru. Za to jí patří dík, protože podobné, leckdy "sponzorské" činnosti se již věnuje málokdo.  Na druhé straně ji to nezbavuje povinnosti dbát o kvalitu obsahovou i formální. A tam má zatím jisté rezervy…

Tato společnost začala razit nový distribuční model: Na školu zašle vzorek CD-ROMu s omezeným počtem možného otevření a přiloží proforma fakturu s jednotnou cenou za multilicenci. Škola si tak může nabízený produkt vyzkoušet a zaplatit až poté, co zváží jeho skutečný přínos.

Mezi takto nabízené tituly patří i CD-ROM Přírodní společenství - Svět našich živočichů a rostlin.

Jeho autoři odvedli vynikající práci ve sběru obrazové dokumentace u nás žijících živočichů a rostlin - fotografie i nákresy jsou velmi dobrou pomůckou, kterou využijí především učitelé I. stupně základní školy. Celkově považuji program za didakticky zdařilý (včetně podpůrných her, jako jsou pexesa, hádanky…)  přehled druhů na jednotlivých stanovištích. Proto jej mohu doporučit, a to přes některé více či méně vážné připomínky.

K obsahu mám ty méně vážné. Například se domnívám, že antropomorfizace některých druhů je poněkud nepatřičná. Též jazyk úvodního "průvodce" není nejvhodnější: Přírodu přece nelze chránit tím způsobem, že si "děti se zvířaty pohrají, a tak se je naučí poznávat", jak stojí v manuálu.  Není spíš potřeba učit děti poznávat očima a dát zvířatům právo na jejich ekotyp?  Výtka patří i tomu, že některé pojmy nejsou vysvětleny, ačkoli se s nimi v dalších textech pracuje.

Po programátorské a grafické stránce je titul bohužel ukázkou amatérského přístupu. Je patrné, že se na jeho přípravě nepodílel žádný zkušený grafik. Příliš mnoho barev písma a různých fontů nepřispívá k přehlednosti a texty jsou někdy špatně čitelné. Diplomy, které mají být žákům vytištěny, nepůsobí zrovna lákavě. I hlasový doprovod je namluven velmi neprofesionálně… 

Moderní výukový software  je nedílnou kombinací dvou složek - obsahové správnosti i formální vhodnosti a vydavatel musí zvládnout obojí. V tomto případě byla formální stránka zanedbána - na škodu velmi dobrého obsahu.

Bude to školám vadit? Rozhodnutí, do jakých výukových programů investovat, nakonec zůstane na nich. Bohužel,  na většině škol chybějí lidé s přehledem o nabídce trhu a znovu si musím postesknout nad neexistencí nezávislé evaluace softwaru v České republice.  Stále nemáme systému, který by zajistil všem školám věrohodné informace o jednotlivých produktech, a pak již ponechal na nich, zda si titul opatří, či ne. Jen v SRN existují čtyři nezávislé autority tohoto typu, v Anglii vím o třech. Jejich doporučení nejsou závazná, ale  právě díky systému recenzí a  následné evaluace pedagogy nejsou tamní školy odkázány na nákupy metodou "pokus-omyl".


Minimální konfigurace:
Windows 95 a vyšší, rozlišení 800x600, CD-ROM mechanika

Cena:
499 Kč (multilicence pro školy 990 Kč)



Milan Hausner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.