Jan Wagner: SIPVZ mění vrchního ředitele

Tuesday, August 20, 2002 ·

Nová ministryně školství Petra Buzková včera provedla významnou personální změnu, jejíž dosah je zatím těžké odhadnout: odvolala vrchního ředitele sekce SIPVZ Drahomíra Fránka a zároveň vybrala jeho nástupce. Tuto informaci nám týž den potvrdila tisková mluvčí ministryně Hana Vítková. Fránkovým nástupcem by se podle Vítkové měl stát Ing. Zdeněk Svoboda, který je nyní ředitelem Domu zahraničních služeb MŠMT.

Drahomír Fránek setrval ve funkci jeden rok. Sekce SIPVZ MŠMT byla zřízena na základě usnesení vlády o Plánu I. etapy realizace SIPVZ , kde byl její vznik zdůvodněn především složitostí financování SIPVZ a s tím „spojenými nezbytnými rozpočtovými a účetními agendami“. Sekce SIPVZ pak na podzim 2002 zcela nahradila Koordinační centrum SIPVZ, které mělo realizaci SIPVZ řídit. Činnost sekce byla často kritizována v médiích, odbornou i pedagogickou veřejností.

Zdeněk Svoboda dosud oficiálně jmenován nebyl a ve včerejším krátkém telefonickém rozhovoru prohlásil, že je předčasné se ke stavu realizace SIPVZ vyjadřovat, protože vývoj bylo v posledním roce obtížné vysledovat. Svoboda se již na řízení SIPVZ podílel, a to od listopadu 2000 do října 2001 jako vedoucí Projektu I (Informační gramotnost).

Nástup Petry Buzkové do funkce ministryně školství, mládeže a tělovýchovy přinesl pro projekt SIPVZ řadu nových impulsů. MŠMT v tiskové zprávě z 26. července 2002 ohlásilo provedení několika kroků, které Petra Buzková „vzhledem k jisté netransparentnosti celého projektu“ učinila. Připomeňme si především:

  • zveřejnění všech smluv a jejich dodatků, které s projektem SIPVZ souvisejí
  • příslib, že smlouvy uzavírané v souvislosti s projektem SIPVZ budou obsahovat klauzuli, která jejich bezprostřední zveřejnění legitimizuje
  • žádost o urychlení  šetření NKÚ  a příslib zveřejnění výsledku tohoto šetření
  • příslib dodržení závazků z uzavřených smluv
  • uzavření dodatku ke smlouvě o školení  ICT koordinátorů s generálním dodavatelem projektu, kde došlo ke zjednodušení financování a upřesnění náplně školení
Středisko multilicencí Domu zahraničních služeb MŠMT pořádá v příštím týdnu konferenci Sítě ve školství 2002. Doufejme tedy, že se na ní dozvíme alespoň základní informace o dalších předpokládaných změnách.


Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.