Zdeněk Ogrodník: Velikost adresářů snadno, rychle a s přehledem

pátek 3. května 2002 ·

Ať už jste nebo nejste správci školní počítačové sítě, zajisté jste měli někdy potřebu zjistit, cože vám to najednou zabírá tolik místa na pevném disku. Vezmu-li v potaz šikovnost začínajících žáků občas něco někam zkopírovat, pak nástroj pro rychlé zobrazení velikosti všech adresářů může být užitečným pomocníkem.


Jako správce školních počítačů jsem se občas potýkal s problémem nepochopitelně a hlavně nečekaně zaplněného harddisku. Ruční procházení a hledání obvykle zdvojených adresářů nebylo příliš efektivní. Kuriozitou byly tři v jednom. Ne, nemyslím šampon, ale Windowsy. Šikovné, či spíš nešikovné prstíky začínajícího žáka udělaly své. Metoda drag and drop (chyť a táhni) je účinná, ale nebezpečná. Zvláště mají-li vaše pevné disky velikost několik desítek megabajtů. A jak tedy jednoduše a hlavně rychle najít nepřirozeně velké adresáře? Otestujte TreeSize. A jak jinak než zdarma.


Rychlé šmírování

Freewarový prográmek TreeSize (*.zip, ne větší 300 kB) umí jediné. Rychle proskenuje pevný disk, všechny disky nebo chcete-li celou síť a svůj verdikt zobrazí v přehledném stromu. A aby bylo vše ještě přehlednější, krom skutečných čísel si pomáhá grafickým vyjádřením. Červené, žluté a zelené pásky hovoří jasně. Zkušený administrátor pak lehce pozná, kde je zakopán pes, neboli který z adresářů je neobvykle nafouklý.

Při zobrazení obsazeného prostoru disku si můžete vybrat z několika možností. V originálu (TreeSize je v angličtině) jde o View Size – zobrazí skutečnou velikost souborů, View Bytes Allocated – spočítá velikost, kterou soubory zabírají na disku, View Percent – percentuální zobrazení a View Wasted Space – zůstatkové nevyužitelné místo, které je závislé na velikosti diskového clusteru. Pokud vám předchozí věta připadá příliš technická (zvláště rozdíl mezi allocated a wasted space) věřte, že vystačíte s volbou View Bytes Allocated. Pokud ovšem toužíte dozvědět se víc o principu ukládání dat na harddisk, nezbývá mi než vás odkázat na některý z vhodných knižních titulů (např. Horák, J.: Hardware – učebnice pro pokročilé. Computer Press 2001, 364 stran).

Samozřejmostí je možnost seřazení výsledků skenování, a to dle velikosti (Sort by Size), nebo dle jména (Sort by Name). Toužíte-li si adresářový strom vytisknout, např. pro potřeby pozdějšího srovnání změn, prográmek to umožňuje.

Pokud toužíte po něčem dokonalejším a propracovanějším, podívejte se na placenou verzi TreeSize Profesional, kterou si na téže stránce můžete stáhnout k otestování (*.zip – 1340 kB). Pokud se vám podaří zjistit omezení této demoverze, napište do diskusního fóra. Já jsem totiž na nic nepřišel.

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.