Pavel Stopa: Opravdu výhodná koupě?

čtvrtek 9. května 2002 ·

Nedávno se mi dostal do ruky balíček 20 cédéček, která se pod hrdými názvy „Multimediální encyklopedie“, „Animovaná matematika“ apod. již nějaký pátek prodávají po celé republice. Nejen naše, ale i další školy v mém okolí letáku s lákavou cenou neodolaly a CD-ROMy zakoupily. Obávám se, že byly zklamány stejně jako já.

Cédéček bylo celkem 20 kousků s jedním prémiovým, z toho nejvíc (7) pro výuku jazyků. Dalšími byly Animovaná matematika, Fyzika, Chemie, Živá encyklopedie – Savci, Plazi, Hmyz, Ptáci, Slavná díla velkých mistrů – Impresionisté, Multimediální encyklopedie – Vesmír, Multimediální průvodce – Londýn, Praha a prémiový CD-ROM New York. To vše za bratru 2 400 Kč.

Vzhledem k tomu, že firma v současné době obesílá školy pozměněnou nabídkou, domluvil jsem se s jejím majitelem, že mi nová cédéčka dodá k recenzi. Bohužel se tak nestalo, a proto zde hodnotím ta, která naše škola obdržela v prosinci loňského roku. Nicméně i v nové nabídce je mnoho titulů stále stejných, jiné změnily jen název a lze usuzovat, že celková kvalita je víceméně stejná. Popis CD-ROMů je na reklamním webu http://www.jns4you.com/.


Obrázky z dovolené

Společným jmenovatelem nosičů s přírodní tématikou je jakýsi seznam živočichů či jevů a fotografie s krátkým popiskem. Jakýsi seznam píši proto, že jsem nenašel systém, podle kterého byl vytvořen. Kromě pouhého prohlížení fotografií mi CD-ROM ještě umožnil vyhledávání. Avšak najít vrabce, straku, jelena, lamu a další mi neumožnil. Prostě tyto živočichy ve svém adresáři neměl. Jedinou „vymožeností“ byly několikasekundové záběry amatérskou videokamerou ze zoologických zahrad. „Multimediálnost“ všech nosičů dokládala hudba, která se linula při prohlížení jednotlivých fotografií a záběrů.


Druhá skupina cédéček – města Londýn, Praha a New York – se vyznačuje stejnými atributy jako ty o přírodě. Stručně je lze popsat jako galerii obrázků z dovolené, které jsou opět doplněny nic neříkajícími videoukázkami z amatérské kamery. Snímků měst, ať už v reálném čase či archivních, je na internetu přehršel.

Třetí skupina je věnována školním předmětům (Matematika, Fyzika, Chemie). Tady autor pravděpodobně opsal učebnici a doplnil ji o „animace“ připomínající PowerPoint. Množství dat na čtyřech nosičích by se vešlo na dva a ještě by zbylo místo… Marně jsem přemýšlel o nějakém dalším využití v rámci těchto předmětů, než jen o listování v elektronicky zpracované knize.

U čtvrté skupiny lze již hovořit o nějaké multimedialitě. CD-ROMy Animovaná gramatika – Angličtina (Němčina) jsou dokonce doplněny o zpětnou vazbu a tituly jsou z celého balíčku celkově vydařenější. Máte zde např. možnost kontroly výslovnosti nebo tisku předloh. Pro samouky snad lze titul přijmout, ve škole si jej ale představit nedovedu. Mimochodem, množství dat na dvou nosičích by se vešlo na jeden s bohatou rezervou.…

Zbývá již jen CD-ROM Impresionisté – Slavná díla velkých mistrů s obrázky v nízkém rozlišení. Amatérské videoukázky (z dovolené po stopách slavných malířů?) již působí vyloženě komicky. Nosič je opět zaplněn jen z jedné třetiny…


Dobře ukrytý autor

Každá firma je většinou hrdá na svůj produkt a informace o sobě včetně kontaktu uvádí na všech možných místech, od nápovědy až po obal. V případě tohoto balíčku mi však nalézt kýžené údaje dalo celkem práci. Na každém nosiči je sice copyright na jméno Dr. Jiří Neubauer, e-mail či adresa však schází. Až v prémiovém cédéčku jsem našel aspoň odkaz na výše uvedený web http://www.jns4you.com/, jehož doména je na Jiřího Neubauera registrována. Ani tam ale adresa vydavatele uvedena není, pouze e-mail.

Zajímavé je, že údaje z faktury za software pana Neubauera (fyzická osoba Jiří Neubauer, IČO 15924963) najdete i na webových stránkách společnosti Top - Hit Prague s.r.o. (http://tophit.cz/), která stejné nebo velmi podobné CD-ROMy masově prodávala a nyní je v konkursu; v ní však podle obchodního rejstříku pan Neubauer podíl nemá. Naopak je veden jako předseda družstva Prompt, které se softwarem do své likvidace taktéž zabývalo.

Chcete mě?

Zda cena produktu odpovídá obsahu, je na rozhodnutí každého zájemce. Zvláště když pan Neubauer slibuje v případě nespokojenosti vrátit peníze (telefonicky, na webu jsem nic takového nenašel). Jistou předností jsou i licenční podmínky: škola si může např. zhotovit od každého CD-ROMu až 50 kopií pro potřeby svých učitelů a žáků.

Osobně jsem ale přesvědčen, že za tyto peníze lze pořídit mnohem kvalitnější tituly, které skutečně využívají všech možností dnešních počítačů a respektují vzdělávací potřeby. Někdo možná namítne, že CD-ROMy lze využít jako databázi obrázků a textů pro výuku. Pak by ale měly být všechny naplněny „až po okraj“, což nelze v žádném případě říci, a také recenzovány odborníky, zda jsou aspoň po věcné stránce bez chyb.




Pavel Stopa

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.