Ladislava Knihová: Tajemství faraónů – jak může vypadat vzdělávací web

čtvrtek 2. května 2002 ·

Existují vzdělávací stránky, před kterými zůstáváme stát v úžasu a říkáme si: kéž bychom podobné u nás také měli. K nim bezesporu patří i Tajemství faraónů na americkém serveru PBS Online. Nejen dějepisáři se přesvědčí, jak atraktivně lze na internetu nabídnout jedno učebnicové téma – v tomto případě starověký Egypt.

Existují vzdělávací stránky, před kterými zůstáváme stát v úžasu a říkáme si: kéž bychom podobné u nás také měli. K nim bezesporu patří i Tajemství faraónů na americkém serveru PBS Online. Nejen dějepisáři se přesvědčí, jak atraktivně lze na internetu nabídnout jedno učebnicové téma – v tomto případě starověký Egypt.


Tři pohledy do historie starověkého Egypta

Z titulní stránky se vydejme na objevnou výpravu do nitra hrobky krále Tutanchamona (Explore King Tut´s Tomb), která byla objevena téměř neporušena v roce 1922. Kliknutím na příslušnou ikonku v podobě barevného kvádru vstoupíme nejprve do předsíně, dalším kliknutím se náhled posune do pohřební komory se sarkofágem a dále až do pokladnice. V každé části hrobky je znázorněna celá řada předmětů, které zemřelý panovník mohl ve svém posmrtném životě potřebovat.. Záhy shledáváme, že tento web není určen jen pro pasivní prohlídku – autoři pro nás připravili i úkol, který je snadný jen zdánlivě: dokážete najít 14 předmětů a vysvětlit jejich starodávná tajemství či účel použití?


Další výzvou pro návštěvníky této webové stránky je prohlídka Cheopsovy pyramidy v Gíze (Explore Khufu´s Pyramid), tentokrát však „zevnitř“, a to díky interaktivnímu grafickému 3D modelu.. Společně prozkoumáme účel všech chodeb pyramidy a postupně se dostaneme až do vlastních hrobních prostorů. Každý náš krok je doprovázen několika větami srozumitelného popisu a malý náčrtek vpravo nám světlemodrou linkou stále znázorňuje, v které části pyramidy se momentálně nacházíme.

A co by to bylo za výlet do Egypta bez nefalšované mumie? Příručku o balzamování mumií (How Mummies are Made) v podobě slide show nemůžeme vynechat, neboť nám prozradí mnohé ze života starých Egypťanů a jejich vztahu k panovníkům.


Udělejte si pořádek v dynastiích…

Přehledně zpracovaná tabulka a časová osa s chronologií vlády jednotlivých dynastií a faraónů (Timeline of the Pharaons), a historické mapy (Historical Maps) jsou praktickým doplňkem na zopakování informací, které mnozí z nás již dávno pozapomněli.

Také odkaz na zdroje (Resources) je nevyčerpatelnou studnicí poutavých webových stránek s příbuznou tématikou. Přehledné rozdělení na informace všeobecné, o mumiích, o pyramidách a o egyptském umění umožňuje snadnou orientaci. Z pohodlí svého domova jsem navštívila i expozice egyptského umění ve světoznámém muzeu v Londýně (The British Museum) a v New Yorku (The Metropolitan Museum of Art).


Tajemství a současná věda

Přestože mnohá tajemství starověkého Egypta zůstávají stále nerozluštěna, moderní věda povolává na pomoc další a další odborníky. Při archeologickém výzkumu se dnes používá hmotového spektrometru, z těla mumií se extrahuje DNA, odborníci dešifrují nemoci, kterými starověcí panovníci trpěli. Zajímá vás archeologie i z tohoto pohledu? Pokud ano, na tomto webu se dozvíme mnohé o úspěších, ale i o omezeních současné vědy (Secrets & Science).

Přejeme Vám poutavé surfování po webu Secrets of the Pharaohs! (Viz též článek o serveru PBS Online Vzdělávací web třetího tisíciletí.)



Ladislava Knihová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.