Ladislava Knihová: eLearning Awards – evropská soutěž o nejlepší využití ICT ve školách

pondělí 13. května 2002 ·

Včerejší den byl uzávěrkou přihlášek do soutěže evropského vzdělávacího portálu eSchoolNet o ceny za e-learning. Přehled přihlášených projektů je zajímavou sondou do života škol v různých zemích Evropy. Pokud se i kolem vás stále ozývá otázka, co s těmi počítači vlastně budeme dělat, zde je nahodilý výběr několika přihlášených témat pro inspiraci.

Včerejší den byl uzávěrkou přihlášek do soutěže evropského vzdělávacího portálu eSchoolNet o ceny za e-learning. Přehled přihlášených projektů je zajímavou sondou do života škol v různých zemích Evropy. Pokud se i kolem vás stále ozývá otázka, co s těmi počítači vlastně budeme dělat, zde je nahodilý výběr několika přihlášených témat pro inspiraci.


Švédsko – 5 minut

Podstata námětu od našich severských kolegů (Bergsbyskolan) je velmi jednoduchá. Jednou měsíčně si školy vzájemně navštěvují své webové stránky a přitom na těch svých pro ostatní prezentují každodenní život ve škole za uplynulý měsíc několika fotografiemi s krátkým popisem toho, co se v daném období událo. Popis je v národním jazyce, ale současně také v angličtině proto, aby byl projekt „přenosný“ v rámci co největšího počtu škol v Evropě. Konec konců, těmito překlady se sami žáci v angličtině velmi dobře procvičují. Nemáte-li zatím školní webovou stránku, je možné fotografie zaslat autorce projektu a profil vaší školy bude zaktualizován na webové stránce této švédské školy. Cílem projektu je zvýšit zájem mezi dětmi o způsob života jiných dětí a současně přispět k jejich povědomí o tom, jakým množství jazyků se v Evropě vlastně mluví.

Zúčastnit se tohoto projektu je jednoduché pro každou věkovou úroveň žáků. Mohou ho realizovat žáci sami nebo za pomoci svého učitele. Projekt nevyžaduje příliš mnoho času na přípravu a můžete jej využívat v různých předmětech. Je to vynikající možnost, jak si vyzkoušet různé jazyky a nahlédnout do jiných kultur.

Vzbudil projekt váš zájem? Na webových stránkách této švédské školy je i jednoduchý návod v angličtině, jak postupovat, a zde je e-mail na autorku: eva.astrom@skola.skelleftea.se


Švédsko – The Media Hall

Druhá inspirace je též ze Švédska, tentokrát ze základní školy Nya Varvet’s skola (Goteborg), kde byla autorka projektu na podzim roku 2002 požádána vedením školy, aby vytvořila „něco nového“. Výsledkem je školní knihovna v kombinaci s počítačovou učebnou se stálým pedagogickým dozorem, která je kdykoliv využitelná pro potřeby žáků školy. Děti ve věku od 6 do 12 let se zde učí používat novou techniku a technologické postupy, pracovat s internetem, CD-romem, skenerem, digitální kamerou, atd. K dispozici mají veškeré slovníky a odbornou literaturu. Děti se zde individuálně učí pracovat se všemi těmito prostředky proto, aby nově nabyté dovednosti mohly využívat ve své školní práci. Kromě běžného provozu učebny jsou připravovány i speciální vzdělávací akce, věnované určitým tématům (chat rooms, webové portály, atd.). Na webové stránce autorky se dočteme i o způsobu financování tohoto projektu v jeho počátku a dnes.

Vzbudil projekt váš zájem? Mělo by vedení Vaší školy pochopení právě pro tento způsob organizace ICT výchovy? Chtěli byste mít ve svém předmětu žáky, kteří jsou již pro práci s ICT připraveni? O dosavadní zkušenosti můžete požádat autorku na této e-mailové adrese barbro.oxstrand@gbgsd.se.


Holandsko – Transnárodní evropský projekt pro videokonference

Holandská Nova College (Haarlem) se uchází o cenu eTeaching Award projektem, v němž bude budována síť elektronických výukových zařízení pro dospělé za účelem vzájemné výměny a rozšíření jejich znalostí o cizích zemích, odlišném kulturním prostředí, dále pak o historických, ekonomických i zeměpisných informacích. Podle autorů bude projekt i výborných jazykovým výukovým prostředím, neboť bude probíhat v angličtině, němčině a francouzštině a účastníci se budou moci v těchto jazycích zdokonalovat pouhou účastí na projektu. Přidáme-li k tomu výhodu virtuálního „face to face“ kontaktu při elektronickém distančním vzdělávání, bude to zřejmě zajímavé a uživatelsky příjemné prostředí, které si pozornost mezinárodních porotců této soutěže určitě zaslouží.

Mezi výhodami projektu autoři citují i zvýšení sebedůvěry účastníků, a to díky kontaktům s účastníky z jiných zemí při řešení nutnosti vypořádat se s obdobnými lingvistickými problémy. Díky novým principům didaktiky učitelé-účastníci sami povýší své výukové kompetence a jejich vlastní práce bude mnohem zajímavější.

Vzbudil projekt váš zájem? Sledujte v nejbližší době webové stránky www.novacollege.nl .


eLearning Awards a naše maličkost

Do soutěže se přihlásilo celkem 758 projektů z různých evropských zemí. Možnost získání lukrativních cen je zajisté příjemnou, ale zdaleka ne zřejmě hlavní motivací pro účastníky. Nepřímo nám vzkazují: tady jsme a tohle se nám povedlo!

Věřím, že společným přáním všech, kteří tuto problematiku sledují, je, aby projekt SIPVZ dodržel slíbený časový harmonogram a v dalším ročníku této či podobné soutěže jsme měli daleko více zajímavých projektů a českých „želízek v ohni“. Jinak je Evropa bez srdce…

Kompletní informace o projektu se můžete dočíst na adrese
http://www.eun.org/eun.org2/eun/en/EUN_eLearningAwards/entry_page.cfm?id_area=247


Ladislava Knihová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.