Josef Duhajský: Co dovolit studentům při písemné práci

čtvrtek 9. května 2002 ·

Obvykle smějí být používány psací a rýsovací potřeby, občas přibude kalkulačka nebo tabulky. V mých hodinách fyziky dávám studentům k dispozici navíc sešit i učebnici. Navíc jim doporučím, aby si doma vypracovali „tahák“. Tvorbu zadání písemek jsem si zkomplikoval, přesto nehodlám tento systém měnit.

Každý student musí pochopitelně pracovat samostatně, spolupráce je zakázána. Proto jsem použití mobilních telefonů nepovolil, protože zejména u testových úloh bych nápovědě nezabránil. Z téhož důvodu jsem zatím nenechal studenty vypracovat písemnou práci v počítačové učebně školy.

Za perličku považuji, že již před osmi lety, tedy zhruba v době, kdy jsem s tímto „experimentem“ začal, se jeden student domáhal možnosti používat při písemkách počítač. Přestože jsem mu vyhověl, výsledky jeho prací byly nevalné. Z důvodu špatného prospěchu naši školu nakonec i opustil.

Původně jsem se domníval, že výsledky písemných prací se u většiny studentů pronikavě zlepší. Ale to se nestalo. Důvodem je podle mého názoru nejspíš to, že mnozí studenti se alespoň zpočátku domnívali, že všechno opíší z učebnice nebo sešitu, a na dané téma se vůbec nepřipravili. Abych tomuto omylu předcházel, ve všech třídách doporučuji, aby si v rámci přípravy na písemku vypracovali doma „tahák“. I tak v současnosti nemohu říct, že by některým studentům používání učebnice a sešitu při písemných pracích známku z fyziky moc vylepšilo.


Není test jako test

Důležitý je výběr příkladů či testových otázek do písemné práce. Na řadu otázek v testech, které máme ve škole k dispozici, lze odpověď skutečně snadno opsat z učebnice. Otázky typu „Jednotka napětí je a) b) c) d)“ jsou nepoužitelné. Jako ne příliš vhodné se mi v tomto směru jeví i cédéčko Kdo to ví, odpoví ze softwarového balíčku, který většina škol obdržela v prosinci minulého roku.

S netestovými úlohami je to lepší, ale pokud vybírám úlohy třeba z výukového CD Víš, co nevíš? od Švec software, tak se některé úlohy do zadání také moc nehodí. Tvořit písemné práce si sice mohu sám, ale nejen časově je to poněkud vyčerpávající. Přivítal bych, kdyby v poslední době tak často zmiňovaný vzdělávací portál nabídl učitelům k dispozici i možnost snadnější tvorby testů, které budou použitelné i za podmínky, že řešitel bude vyzbrojen učebnicí či jiným studijním materiálem.

Přestože se výsledky studentů na první pohled pronikavě nezlepší a jako učitel jsem si život při tvorbě zadání písemných prací spíše zkomplikoval, nehodlám tento systém měnit ani v dalších letech. Čtenářům z řad učitelů pak nechám na zvážení, jestli by ho nechtěli také vyzkoušet. Studenti se nemusí „biflovat vzorečky“, a zkušenost, že se z knížky všechno opsat nedá, pro ně taky není k zahození. Jsou zkrátka nuceni látku opravdu pochopit. Pro učitele je při takto zadávaných písemných pracích zase poučné, kolik úloh v různých testech a sbírkách je nepoužitelných, protože jejich řešení je založeno pouze na paměti.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.