Josef Duhajský: Astronomie na internetu – několik tipů do výuky

pondělí 13. května 2002 ·

Dnes vám nabídnu několik odkazů na webové stránky věnující se astronomii, které stojí za to navštívit, ať už při vyučování, nebo jindy. Tím spíš, že nedávno proběhl hezký astronomický úkaz – velké seskupení planet, z něhož se některá média hned pokoušela věštit katastrofu.

Dnes vám nabídnu několik odkazů na webové stránky věnující se astronomii, které stojí za to navštívit, ať už při vyučování, nebo jindy. Tím spíš, že nedávno proběhl hezký astronomický úkaz – velké seskupení planet, z něhož se některá média hned pokoušela věštit katastrofu.

Ve škole astronomie nepatří k preferovaným oborům, občas se ale vyplatí ve vyučování bojovat i proti různým bludům tohoto druhu (ačkoli mi připadá, že jde o boj věčný a předem prohraný). Pokud se někdy projevujete tímto způsobem, mohly by vás zajímat stránky projektu Mladý Sisyfos (pedagogická činnost členů Klubu českých skeptiků – vědců, kteří „sisyfovsky“ bojují proti nekritickému myšlení).

Na internetu existuje celá řada míst, které se astronomii věnují. Netroufám si referovat o všech zdrojích, to by ani nebylo možné (pokud zadáte na www.google.com řetězec „česká astronomie“, obdržíte téměř 5000 odkazů), a omezím se na několika stránek, které jsem už víckrát úspěšně využil ve svých hodinách.

Začnu těmi českými:

Česká astronomická společnost (http://www.astro.cz/)
Pro školy je vhodná sekce pro mládež, vřele ale doporučuji podrobně prozkoumat i další odkazy na této stránce. Pokud v hodinách probíráte sluneční soustavu, klikněte na Sluneční soustava. Věnujete-li tomuto webu jednu vyučovací hodinu, rozhodně to nebude ztracený čas a nebudete se nudit.

Instantní Astronomické Noviny (http://www.ian.cz/)
Další web, kterému stojí za to „obětovat“ vyučovací hodinu. Navštivte a posuďte sami.

Expresní astronomické informace
(http://astro.sci.muni.cz/)
Novinky z astronomie a kosmonautiky. Opět použitelné pro vyhledávání zajímavostí a aktualit s žáky.

Astronomický ústav UK (http://astro.mff.cuni.cz/cz/)
Ukázka toho, jak vypadá astronomie na akademické půdě.

Štefánikova hvězdárna, Praha (http://observat.infoserver.cz/)
Hvězdáren najdete na internetu hodně, tuhle uvádím ze dvou důvodů. Jednak má popularizaci astronomie v náplni práce (a je to na její webové stránce vidět), a jednak na dotaz, který jsem jí zaslal, druhý den přišla odpověď.

Astropis (http://www.astropis.cz/)
Astronomický časopis. Stojí za to nakouknout i s dětmi, jak takový časopis může vypadat.


A přidám několik zahraničních:

NASA (http://www.nasa.gov/)
Uvádět oficiální stránky NASA možná někomu připadne jako nošení dříví do lesa. Pokud nepatříte k pokročilým čtenářům v angličtině, zkuste kliknout na Multimedia Gallery – jistě zaujme i vaše žáky.

HubbleSite (http://hubble.stsci.edu/)
Stránka věnovaná Hubbleovu teleskopu.

Planetary Photojournal (http://photojournal.wr.usgs.gov/)
The Nine Planets (http://www.dkrz.de/~k202045/tnp/nineplanets.html)
O Sluneční soustavě už jsem se zmiňoval. Další dvě velmi hezké stránky s touto tématikou.

A Space Library
(http://samadhi.jpl.nasa.gov/)
Tady se mi jako nejvděčnější jeví simulátor. Obvykle na studenty zabere.

SPACE.com (http://www.space.com/)
Na této stránce si můžete zřídit mailovou adresu ve formátu jmeno@space.com. To zní hezky, ne? Tím jsem na této stránce zaujal děti asi nejvíc.


Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.