Zdeněk Ogrodník: Hrozí vám vyřazení z první vlny Internetu do škol?

pátek 12. dubna 2002 ·

Jste na seznamu generálního dodavatele tzv. zelení a čeká vás obhlídka, po které se jako mávnutím kouzelného proutku můžete ocitnout na červené stopce? Pak využijte oceňovacích tabulek hardwaru, které jsou na obhlídkách používány, a nanečisto si spočítejte, jak jste na tom.


Je všeobecně známo, že zařazení do seznamu tzv. zelených škol, předběžně určených k první vlně realizace Internetu do škol, probíhalo na základě dotazníku, v němž školy odpovídaly na otázky o stávajícím vybavení škol.

Tím však „štastná“ škola nemá vyhráno. Následné obhlídky se zúčastní zástupci školy (resp. zřizovatele školy), oblastní manažer, zástupce Českého Telecomu a lokálních dodavatelů počítačů (AM) a sítě (LAN). Na základě zjištěných údajů z obhlídky, jejímž výstupem je protokol o obhlídce školy, je vypracován projekt řešení LAN a AM pro danou školu. Součástí tohoto protokolu je mimo jiné příloha 3, nazvaná Předběžné ohodnocení vybavenosti školy. Zde pak podle tabulek, které vám přinášíme, oblastní manažer předběžně ohodnotí hardwarovou vybavenost školy. Skutečně závazné bude až softwarové „osahání“ školních PC pomocí programu HWscan, které provede zástupce lokálního dodavatele aktivních míst (PC). Přitom se započítávají počítače s procesorem 486/66 MHz a výš, tedy Consuly, PMD, 286ky a podobně již nikoho zajímat nebudou.

A jaká je ona magická bodová hranice, při jejímž překročení se přesouváte na pomyslném semaforu realizace projektu na oranžovou pozici? Podle našich neoficiálních informací je onou hranicí 2,3 (dříve 2,9). Pokud ji vaše škola překročí, bude se jí zabývat orgán Porada řízení projektu (MŠMT, GD, GA – viz článek Barevné seznamy internetu do škol), který definitivně rozhodne, zda-li se škola bude, či nebude v první vlně realizovat.

Počet žáků na počítač = počet žáků ve škole/ počet PC (vyšších 486 včetně). Sečtete výsledné hodnoty z posledního sloupce v tabulkách (nikoliv sloupce s hlavičkou Body!).

Přes dřívější opakované ujišťování, že stávající vybavenost škol nebude mít žádný vliv na určení pořadí realizace, se opak stal skutečností. Obavy mnoha škol a následné jednání v duchu: „Dotazník ošidíme, co když nám nic nedají, protože již vlastní zásluhou máme…“ (viz anketu V dotazníku GD na vybavení školy jste údaje o počtu počítačů…) se dnes bohužel jeví jako výhodné. Tento fakt je o to smutnější, že se vše odehrává v resortu, jehož úkolem je výchova…

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.