Zdeněk Ogrodník: Anti-Indoš spuštěn

úterý 9. dubna 2002 ·

Informační portál projektu Internet do škol Indoš.cz má svého mladšího nezávislého bratříčka. Jeho jméno je Anti-Indoš.cz, který se nicméně s oficiální variantou asi moc bratříčkovat nebude. Kritika SIPVZ a propagace alternativních řešení ICT ve školách mají být totiž jeho hlavní náplní.


Nově vzniknuvší portál (zatím spíše web) s poněkud rebelským názvem Anti-Indoš naleznete na http://antiindosh.cmsps.cz. Vznikl aktivitou učitele informatiky a správce počítačové sítě na střední škole Martina Grombiříka, původní profesí evangelického teologa. Autor zdůrazňuje, že nereprezentuje zájmy žádné firmy ani politické skupiny.

Jak se můžete dočíst v sekci FAQ, portál byl založen jako otevřené diskusní fórum pro školy, učitele, studenty a tu část zainteresované veřejnosti, která se staví kriticky k projektu MŠMT Internet do škol (Indoš). Jeho cílem je zároveň poskytovat pomoc a radu školským pracovníkům, kteří na tomto projektu z různých důvodů odmítnou účast, ale potřebovali by prostor pro výměnu zkušeností, kontakty na další zdroje informací a eventuální morální podporu pro alternativní cestu informatizace školy. Posledním cílem je propagace používání svobodného softwaru a otevřených technologií ve školství.

To vše zatím zůstává v rovině plánů, protože portál byl teprve nedávno spuštěn a zatím nabízí spíše prázdné rubriky. Teprve čas ukáže, nakolik je jeho autor (autoři) schopen sytematicky jej plnit lákavým obsahem, což je mnohem náročnější než samotné spuštění…

A z jaké nabídky si má v budoucnu čtenář vybírat? Zřejmě nejnavštěvovanější rubrikou bude sekce Témata, která v sobě skrývá několik oddělení. Z těch lákavějších: Výukový software, Bezpečnost, Šifrování, Grafika, FreeBSD, Programování, PHP, Linux, Microsoft, Novell Netware, Správa sítí a další. Další rubriky jako Recenze, Odkazy a Downloady budou jistě taky stát za povšimnutí. V první vlaštovce se můžete dočíst, kterak Linux Terminal Server na vaší škole rozchoditi.

Pokud vás Anti-Indoš zaujal, můžete se stát jeho spolutvůrci. Ať už jako redaktoři zodpovědní za editaci a výběr příspěvků, dopisovatelé – autoři nebo jen komentátoři – diskutéři.

Anti-Indoš byl vytvořen s použitím publikačního systému PHP-Nuke (viz článek Je libo profesionální školní web? Nuke je tu pro vás!). PHP-Nuke je svobodný (free) software šiřitelný pod GNU/GPL licencí.

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.