Vít Berka: Má škola právo nedávat dětem domů písemky?

pondělí 29. dubna 2002 ·

Dotaz: Má základní škola právo odmítnout požadavek rodičů žáků, aby jim byly vydávány opravené písemné práce domů k nahlédnutí? Škola požaduje, aby rodiče o každou písemku, kterou chtějí vidět, telefonicky požádali školu. Rodiče požadují, aby byly písemky dětem domů poskytovány automaticky. Kdo je v právu?


Vyhláška č. 291/1991 Sb., o základní škole ve znění pozdějších předpisů, ani jiný právní předpis záležitost uvedenou v dotaze výslovně neupravuje. To znamená, že žádný právní předpis ani Pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení nestanoví škole (jako právnické osobě), ani řediteli (jako vedoucímu zaměstnanci), ani učitelům povinnost vydávat opravené písemné práce žáků k nahlédnutí rodičům.

Protože tato povinnost právním předpisem uložena není, nelze požadavek školy, aby rodiče žádali o písemnou práci, do níž chtějí nahlédnout, považovat za neoprávněný, který by porušoval práva rodičů a znamenal neplnění povinností školy či jejich zaměstnanců.

Podle našeho názoru není ale vyloučena možnost dohody mezi školou a rodiči, že budou písemné práce poskytovány rodičům „automaticky“. Pak by bylo zřejmě nutné provést podrobnější úpravu všech technicko-administrativních souvislostí (např. způsob doučování).

Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.