Pavel Stopa: Kreslení pro děti – zajímavá alternativa k Malování

pátek 5. dubna 2002 ·

Prográmek Drawing for children lze s úspěchem nasadit tam, kde dosud využíváte Malování ve Windows. Tento freeware nabízí zajímavé možnosti a svým uživatelským rozhraním je dětem bližší, hlavně těm nejmenším. K ovládání programu děti ani nemusí umět číst, což mi potvrdila moje dcerka.



V programu naleznete klasické příkazy (tlačítka) pro kreslení čar, čtverců, kružnic atd., ale také mnoho jiných, jako například příkazy pro kreslení trubek, bublin, trávy a další. Kreslení vám zpříjemní různé druhy per, razítek, klipartů, pozadí a dalších speciálních efektů.

Prográmek obsahuje ochranu před možnými škodami, které vám malé děti mohou způsobit při nežádoucí manipulaci s daty v počítači. Zvolíte-li tlačítko Help, pak můžete dětem schovat některá tlačítka nebo třeba program maximalizovat na celou obrazovku s tím, že se z okna dostanete pouze po stisknutí kombinace čtyř kláves (pro ochranu před malými dětmi jistě postačující).

Zvláštností jsou funkce některých kláves a tlačítek myši. Tlačítka na myši nemají vždy stejnou funkci. Například levým tlačítkem myši tažením zvětšujete/zmenšujete velikost vkládaného klipartu, anebo měníte jeho pozici. Pravým lze zase vkládat kliparty bez barevné výplně nebo kreslit symetricky na čtyřech místech obrázku současně. Přidržením klávesy Shift je možno jednorázově změnit velikost malovaného obrázku. Pomocí klávesy Alt budete kreslit v mřížce atd. Bude-li se vám zdát, že máte málo klipartů, můžete se připojit a stáhnout si další.

Než zde sáhodlouze popisovat všechny možnosti, raději vám program doporučím k vlastnímu vyzkoušení. Stažení 1,6MB programu (komprimovaného) vám nezabere více než 10 minut (stahujete-li přes modem).

Takto vypadá prográmek na obrazovce i s dílkem šestiletého dítěte po deseti minutách práce:



Co se týče hardwarové náročnosti, pak vám postačí PC, na kterém běží alespoň WIN 95, monitor s rozlišením 800x600 pixelů a grafická karta zobrazující nejméně 256 barev (raději více). Na harddisku budete potřebovat cca 5 MB volného místa. S každým dalším obrázkem ovšem potřebujete mnohem víc.

Program je zcela zdarma a najdete ho na stránkách Marka Overmarse – jeho tvůrce (http://www.cs.uu.nl/people/markov/kids/draw/index.html).



Pavel Stopa

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.