Pavel Nygrýn: Kreslení na počítači s perem v ruce

pátek 26. dubna 2002 ·

Že kreslit na počítači se nemusí jen pomocí myši, je všeobecně známé. Součástí školního počítače může být také tablet. A protože jsme přesvědčeni o jeho využitelnosti právě ve škole, přinášíme vám recenzi jednoho z těch levnějších. Zvláště při doplňkových aktivitách, jako je tvorba časopisu, grafiky webu apod., by se vašim žákům mohl hodit.

Že kreslit na počítači se nemusí jen pomocí myši, je všeobecně známé. Součástí školního počítače může být také tablet. A protože jsme přesvědčeni o jeho využitelnosti právě ve škole, přinášíme vám recenzi jednoho z těch levnějších. Zvláště při doplňkových aktivitách, jako je tvorba časopisu, grafiky webu apod., by se vašim žákům mohl hodit.


Ve firmě Genius se rozhodli, že i nejlevnější tablety mohou mít dostatečné funkce pro malování. Je jím např. tablet Genius WizardPen 5×4. Mezi ony zmiňované funkce patří především 512 úrovní tlaku pera a dostatečné rozlišení. Aktivní plocha odpovídá přibližně formátu A6. Vzhledem k ceně ale nejsou použity ty nejmodernější technologie. Pero je sice bezdrátové, avšak uvnitř najdete jednu AAA baterii. Nejen že ji budete muset občas vyměnit, ale především je kvůli ní pero poněkud těžší a hůře vyvážené. Na druhém konci také není opatřeno „gumou“, takže se přepínání nástrojů nevyhnete.

Zajímavě je u tohoto tabletu vyřešeno zvýšení efektivity práce. Okolo okrajů aktivní plochy je natištěno několik oválků, kterým můžete přiřadit prakticky libovolnou funkci. Chcete-li využít celou plochu, není problém snímání těchto plošek vypnout. V dodávaném softwaru si ale Monu Lisu nenakreslíte – přibalen je pouze program pro ruční vpisování poznámek například do Wordu a pro základní kreslení obrázků do dokumentů. Pro malování náročnějších děl si budete muset pořídit další program.

Tablety této třídy nejsou určeny pro profesionální grafická studia nebo CAD pracoviště. Bez problémů na nich ale nakreslíte ilustrační obrázky a určitě je ocení nejmladší uživatelé počítačů. Ani obkreslování není problémem – tablet má plochu pokrytou průsvitnou fólií, pod kterou lze vkládat vzor.

Všechny nakreslené čáry jsou „hladké“. Lámané čáry, na které jste si v této kategorii museli dříve zvykat, jsou patrné pouze u extrémně rychlých tahů perem (jaké použije při kreslení pouze neurotik) – výhody rychlého rozhraní USB jsou zřejmé.

Genius střílí do řad levných tabletů. Míří velmi přesně a s nasazenou cenou patrně zcela zlikviduje poslední zástupce tabletů s perem připojeným drátem a bez kvalitního snímání tlaku. Plně programovatelné oblasti tabletu a dvojité tlačítko na peru navíc umožní eliminovat absenci „gumy“. Cena pod 1 500 korun je zřejmě dobrou investicí. Zajímavé je vysoké udávané rozlišení.


Technické údaje:

rozlišení: 4 064 dpi
úrovně přítlaku: 512
rozměry aktivní plochy: 139 × 102 mm
dodávaný software: ovládací panel, Annotate, PenSigner, PenMail
pero: 2 programovatelná tlačítka, 1 bateria AA
rozhraní: USB
operační systém: Windows 98 a vyšší

Zdroj: 100Mega Distribution, Brno
Telefon: (05) 48 22 00 77
Cena: 1 429 Kč vč. DPH
Záruka: 6 měsíců


Původní článek vyšel v časopise Computer.

Pavel Nygrýn

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.