Miloslav Hubatka: Dětské grafické studio

čtvrtek 18. dubna 2002 ·

Hledáte uživatelsky přívětivý a nenáročný program, který lze využít převážně na prvním stupni základních škol? Vytváříte nejrůznější projekty a potřebujete pro své žáky grafickou aplikaci? Pak vyzkoušejte Dětské grafické studio.


Dětské grafické studio je poměrně vydařený produkt, který má na trhu své místo, a uplatnění si najde i na počítačích dětí či ve školních PC žáků 1.stupně. Počítač není jen na práci, ale i na zábavu, avšak zábava není jen o hrách. Proto jsou vítány všechny podobné prográmky, které slouží nejen k zábavě, ale jsou i velmi dobrou průpravou pro další práci s profesionálními programy – a kdoví, třeba ovlivní i budoucí volbu povolání…

A co všechno Dětské grafické studio umí? Překvapivě poměrně mnoho. Můžeme vytvářet tyto produkty:

  • Kartičky – blahopřání, pozvánky, vizitky aj.

  • Nálepky – nálepky a štítky různé velikosti a tvarů s možností vše vytisknout na samolepkový aršík.

  • Kalendář – týdenní či měsíční kalendář si můžete doplnit obrázkem a vytisknete pro svoji nástěnku.

  • Pohádky – již předem připravené formáty stránek umožňujících dopsat text a doplnit obrázek. Děti si tak mohou vytvořit nejen pohádky, ale i třeba stránky do kroniky, do časopisu a ti nejlepší i třeba celou knihu

  • Masky – co si takhle vytvořit papírovou masku pro školní maškarní bál nebo pro malé divadelní představení? I hodiny s dramatickou výchovou budou pestřejší s maskami, které si žáci vytvoří sami.

  • Plakáty – tvorba plakátů s možností volby velikosti s pomocí tisku na více papírů.

  • Transparenty – nadpisy, transparenty, hesla. Můžeme stejně jako u plakátů rozložit na více papírů a tím dosáhnout skutečně velkých rozměrů. Určitě využijete při výzdobě na nejrůznějších akcích.

  • Vystřihovánky – papírové vystřihovánky budou skvělou zábavou a pomůckou na velikonoční, vánoční či jinou zábavu.

Z uvedeného výčtu je znát, že paleta Dětského grafického studia je široká, ale jak je to s nástroji a s realizací grafických projektů? Jaká je náročnost?

Ovládání programu je snadné a standardní, neboť se zde objevují stejné nástroje jako u všech jiných grafických editorů. Dětem a žákům budou palety nástrojů i barev velmi připomínat chronicky známé Malování z nástrojů Windows. Navíc zde najdeme již předem se nabízející formáty a velikosti tvořených produktů a klipart obsahující nejen obrázky, ale i šablony, rámečky aj.

Žáci velmi rychle přijdou na způsob ovládání, zejména vkládání objektů a jejich další úpravu. Jako nevýhoda a slabina se ukázala paleta barev. Spektrum je sice široké, ale tak maličké, že kliknout na správnou barvu je docela dřina, zejména když trochu spěcháte.

Dětské grafické studio je program, který bych doporučil dětem asi od 9 let. Jeho využití je široké. Určitě si najde své místo jak doma, tak při realizaci projektů ve škole. Rozhodně se jedná o kvalitní program, který lze doporučit. Až na pár drobností mu nelze vytýkat vážnější nedostatky. Hlavní slabinu však vidím ve skutečnosti, že uvedený produkt nelze provozovat v počítačové síti, což by zejména ve školní práci umožnilo širší využití. Druhým slabým místem je fakt, že při práci s grafickým studiem je nutno mít v mechanice CD ROM. Bohužel moje zkušenosti říkají, že ne vždy se bude každému chtít hledat CD nebo si pro ně jít do sborovny či kabinetu, a tak to mnohdy odradí od použití. I když existuje softwarové řešení, které tento problém efektivně řeší (viz článek Jak si pustit jakékoli cédéčko na školní síti). Bohužel, ne všechno je zdarma.


Výrobce: CFC, s.r.o.
Cena: 499,- Kč
HW požadavky: PC 486/66 a vyšší, Win 95 a vyšší, 16 MB RAM, 6 MB HDD, CD mechanika, zvuková karta

Miloslav Hubatka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.