Jindřich Kačer: Balíky kancelářského softwaru

pondělí 29. dubna 2002 ·

Doba psacích strojů už je pomalu za námi. Sekretářky mohou dnes bez obav nosit dlouhé nehty. Těžké mechanické stroje jsou prakticky ve všech kancelářích nahrazeny textovým editorem, který s pomocí menší nápovědy zvládne každá blondýnka. Podívejme se tedy blíže na jednotlivé z nich.


Tento trend se ale netýká jen kanceláří. Každý, kdo potřebuje občas vytisknout dopis, napsat článek nebo vytvořit tabulku, dnes používá balík tzv. kancelářského softwaru. To zahrnuje prakticky všechny duševně pracující osoby od studentů až po prezidenta. Jedinou výjimkou jsou některé policejní stanice. Součástí takového balíku je vždy textový editor a tabulkový procesor. Právě na tento typ softwaru se v tomto článku zaměříme. Dále můžete v balíku najít nějaké editory HTML a grafiky občas i databáze a další nástroje.

Jednoznačný primát v používanosti kancelářského softwaru si u nás, podobně jako jinde ve světě, získala firma Microsoft. Notoricky známý MS Word i MS Excel jsou v současné době jedinými komerčně prodávanými produkty tohoto druhu v češtině. Formáty souborů s příponami .doc a .xls jsou standardem, v němž se předává mezi lidmi naprostá většina textů i tabulek. Každý kancelářský balík se snaží, aby měl uživatel co nejvíce usnadněnou práci se soubory tohoto typu. Jednoduché ovládání MS Wordu i MS Excelu se vyučuje na většině základních i středních škol a jejich konkurenci by asi žádná česká softwarová společnost nedokázala čelit. Proto se například firma Software602 rozhodla vydobýt si své místo na slunci jiným způsobem. Nabízí své produkty v základní verzi zdarma, a je-li zákazník spokojen, může si dokoupit doplňující programy.


Kde jsou rozdíly?

Nejde ani tak o kvalitu výstupu (na výsledném dopisu těžko poznáte, v jakém programu byl vytvořen) jako spíše o snadnost a přehlednost ovládání. V tomto případě hraje hlavní roli zvyk. Běžný počítačový uživatel je obvykle rád, osvojí-li si ovládání jednoho programu, a jen nerad přechází k jinému. To je také největší zbraň Microsoftu, který se právě z tohoto důvodu snaží protlačit své produkty do škol.

Dalším důležitým kritériem je množství funkcí. Funkce se dělí na základní (ty obsahuje každý textový editor) a rozšiřující, které jsou potřebné pouze pro speciální operace při specifické práci: např. matematické vzorce, kontrola pravopisu, překladové slovníky, automatické generování obsahu … K základním funkcím patří formátování písma a odstavců, definování stylů a tvoření seznamů. Trochu složitější situace je u tabulkových editorů, kde je samozřejmě funkcí mnohem více. Při tvoření tabulky nejde totiž obvykle o samotnou její podobu, jako spíše o následné operace s daty v tabulce obsaženými. K těm základním patří operace matematické a logické. Mělo by být možné nastavit různé relace mezi daty tak, aby se při změně jednoho čísla následně automaticky přepočítala celá tabulka. Potřebné je též řazení sloupců nebo řádků podle zadaného kritéria.


Ach ta čeština

Pro naše uživatele je v neposlední řadě podstatná i dostupnost programů v národním jazyce. Z tohoto hlediska konkuruje Microsoftu bohužel jen jediná firma, už zmíněný Software602, jehož textový editor T602 byl počátkem devadesátých let v našich krajích nejrozšířenější. U ostatních programů nezbývá než doufat, že přinejmenším podpoří některé české fonty. K balíku StarOffice si alespoň můžete stáhnout z Internetu český návod (starší verze byla částečně počeštěna – bohužel jen v linuxové verzi).

Podle toho, k čemu hodláte kancelářský software používat, se tedy můžete rozhodnout, zda vám stačí jen freewarové programy, které si můžete snadno stáhnout z Internetu, nebo zda toužíte po drahém, náročném, komfortním, plně kompatibilním a přitom snadno osvojitelném softwaru od Microsoftu. Podle mého názoru k většině běžných činností stačí kterýkoliv popisovaný textový editor, ale síla zvyku a dobrý marketing bývá často důležitější než užitná hodnota. Přesto podle vyjádření firmy Software602 přibývá v našich končinách i registrovaných uživatelů jiných programů (u PC Suite 2001 je to třeba průměrně 700 nových registrací denně).


Microsoft Office XP Professional

MS Word a MS Excel jsou přes poměrně vysokou pořizovací cenu v posledních letech nejpoužívanějšími komerčními programy v českých kancelářích i domácnostech. Microsoft vám nabízí poměrně snadné ovládání pro úplné začátečníky. Rychle si je osvojíte a postupným učením můžete dosáhnout až profesionální úrovně, a využít tak široké nabídky funkcí. V MS Wordu je výhodou snadné použití stylů odstavců a v MS Excelu snadno vytvoříte z údajů v tabulkách užitečné grafy. Protože MS Office jsou u nás i ve světě běžným standardem, snaží se většina ostatních programů dosáhnout s nimi co největší míry kompatibility.

Cena: dle aktuálního ceníku MS Select pro vzdělávání


Star Office 5. 2

Tento balík si můžete legálně a zdarma stáhnout z Internetu. Dohromady má asi 70 MB. Velkou výhodou je jeho vysoká kompatibilita s MS Office a navíc je multiplatformní, takže jej můžete používat v různých operačních systémech (zejména Windows a Linux). Bohužel není k dispozici česká verze, ale dají se bez problémů používat české fonty a z Internetu je možno stáhnout český návod pro začínající uživatele. Starwriter i Starcalc jsou i svým ovládáním podobny svým protějškům z Microsoftu. Jejich nevýhodou je samozřejmě trochu nižší počet funkcí. Nároky na hardware jsou nejvyšší ze všech zmíněných programů.

Cena: zdarma


PC Suite 2001

Také tento balík programů je k dispozici zadarmo na Internetu. Obsahuje především textový editor 602Text a tabulkový procesor 602Tab. Jedná se o český produkt, takže veškeré ovládání je v nám vlastním jazyce. Také Software602 zdůrazňuje kompatibilitu a podobnost s MS Office. Kontrolu češtiny a překladové slovníky pro angličtinu a němčinu je možné si dokoupit v přídavném balíku Plus Pack 2001, stejně jako technickou podporu. Pokud hodláte doma pouze psát běžné texty a používat základní tabulky, je PC Suite tou pravou volbou.

Cena: zdarma


Microsoft Works 6.0 CZ

Levnější a méně šikovný bratříček MS Office je vhodný pro ty, kteří nepotřebují využívat široké spektrum možností MS Wordu a MS Excelu. Na první pohled vypadá dokonce velmi podobně. Balík obsahuje mj. textový editor a tabulkový kalkulátor, který je vhodný pro výpočty a vedení nejrůznějších přehledů (tabulkový procesor nahradit pochopitelně nemůže). Jedinou výhodou tohoto balíku je zřejmě vysoká kompatibilita s MS Office, jinak je jasné, že většina uváděných freewarových programů ho funkcemi převyšuje. MS Works bývá často dodáván zdarma k nově zakoupenému počítači.

Cena: 1 700 Kč vč. DPH


WordPerfect Office 2002 Standard

Komerční balík vyvíjený firmou Corel těží zejména z popularity editoru WordPerfect a tabulkového procesoru QuatroPro. Tento plnohodnotný balík se chlubí opět vysokou kompatibilitou a mnoha funkcemi. Obsahuje všechny obvyklé programy včetně textového editoru a tabulkového procesoru. Pro českého uživatele bohužel není příliš zajímavý, protože není dostupný v češtině. Corel nabízí tři verze kancelářské balíku lišící se cenou a počtem funkcí.

Cena: 14 600 Kč vč. DPH


EasyOffice Freeware

Další z volně dostupných balíků (velikosti asi 33 MB), který podporuje formáty pro MS Office. Není k dispozici v češtině a podporuje pouze platformu Windows. Balík obsahuje převaděč psaného textu do mluveného slova (Easy Speaker – pochopitelně s anglickou výslovností) a také PDF filtr, který umožňuje vyexportovat napsaný text do formátu PDF. To je také asi jediný důvod, proč EasyOffice ve freewarové verzi instalovat.

Cena: zdarma

Jindřich Kačer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.