Antonín Mezera: Britští rodiče odmítající spolupráci se školou budou platit pokutu

úterý 2. dubna 2002 ·

Rodiče problémových žáků, kteří ve škole trvale ztrpčují život učitelům i spolužákům, se budou muset povinně účastnit psychologického školení, jak své děti vychovávat, anebo dostanou pokutu 1000 liber (55 000 Kč). Tak znějí nová opatření britského ministerstva školství, mající zabránit šikaně, ale i záškoláctví. Inspirace pro české MŠMT?

Rodiče problémových žáků, kteří ve škole trvale ztrpčují život učitelům i spolužákům, se budou muset povinně účastnit psychologického školení, jak své děti vychovávat, anebo dostanou pokutu 1000 liber (55 000 Kč). Tak znějí nová opatření britského ministerstva školství, mající zabránit šikaně, ale i záškoláctví. Inspirace pro české ministerstvo?


Česká cesta

Koncem ledna se média intenzivně věnovala výzkumu ministerstva školství, který dospěl ke zdrcujícímu poznatku, že jednačtyřicet procent žáků na druhém stupni základní školy je šikanováno. Řadu úředníků zveřejnění výsledků vůbec nepotěšilo. Původní snaha “uchovat výsledky výzkumné studie výhradně pro potřeby zadavatele” však pod tlakem veřejného zájmu ustoupila do pozadí a ministerstvo školství se rozhodlo výzkum zpřístupnit.

Kampaň proti šikanování v základních školách ale zahájena nebyla, přestože pro to bylo dost pádných důvodů. Nevznikl ani multidisciplinární tým odborníků, který by se danou problematikou dlouhodobě zabýval. Nad tématem se pomalu zavřela voda a život jde dál ve svých zaběhaných kolejích. Jen s jedním malým rozdílem. Autoři výzkumné studie dostali poštou domů hromadu formulářů s výzvou, aby v co nejkratší době předložili ministerstvu návrh dalšího výzkumného grantu. Za čas tak možná spatří světlo světa třináctá výzkumná studie na toto téma, ale do razantního řešení se nikomu nechce…


Britská cesta

K zajímavé události naproti tomu došlo minulý týden na výroční konferenci Asociace britských učitelů (Association of Teachers and Lecturers) v Cardiffu, na které vystoupila britská ministryně školství Estelle Morrisová. Ta informovala o opatřeních, ke kterým hodlá přistoupit v nejbližší době britský kabinet ve snaze zlepšit školní atmosféru v britských školách.

“Rodiče problémových žáků, kteří ve škole trvale ztrpčují život nejen učitelům, ale i ostatním spolužákům, se budou muset povinně účastnit psychologického školení, jak své děti vychovávat, anebo dostanou pokutu 1000 liber (55 000 Kč),” oznámila ministryně školství. Britská vláda Tonnyho Blaira totiž hodlá pod vlivem zhoršující se atmosféry v britských školách rozšířit tzv. "parenting orders" – zákony uvalující povinnosti na rodiče dětí, které spáchaly trestný čin – takovým způsobem, aby postihovaly i agresivní chování dětí ve škole, které ještě není nutně trestným činem, ale blíží se mu (typicky šikana). "Rodiče mají určitou odpovědnost a před ní nemohou utéci. Jestliže se děti dál chovají špatně a rodiče nejsou schopni vykonávat svou odpovědnost, je nutno něco podniknout," dodala Morrisová.

Ve svém projevu odsoudila zejména ty rodiče, kteří zanedbávají výchovu svých nezletilých dětí a chodí do školy pouze proto, aby před učiteli a dokonce v přítomnosti svých dětí útočně obhajovali jejich chování, za které podle nich může výhradně škola, která je nezvládá. "Z toho pak tyto děti usuzují, že učitele nemusejí respektovat a že nemusejí vůbec respektovat dospělé, a to je prostě nepřijatelné."

Příkazy docházet na povinná školení budou uvaleny na ty rodiče, které odmítají podpořit školu v pokusech zvládnout jejich problémové a agresivní dítě. To, kteří rodiče se budou muset účastnit povinných kursů, bude záviset na postojích rodičů, čili na jejich snaze spolupracovat, nikoliv na vážnosti přestupku, spáchaného dítětem.

Není divu, že si ministryně školství tímto vystoupením získala britské učitele, kteří jinak vládu Tonnyho Blaira ostře kritizují za to, že jsou špatně placeni a mají příliš velké pracovní úvazky. Morrisová se v této věci veřejně postavila na obranu učitelů "před malou menšinou rodičů" a přiznala, že hrozby a násilí jsou nyní v britských školách častější, než když před deseti lety sama opustila učitelské povolání.

Ministryně školství hodlá odpovědnost rodičů dále rozšířit. Nejen agresivní projevy ve škole mají přijít britské rodiče na dost velké peníze. Vysoké finanční sankce se totiž mají týkat i záškoláctví, které je v britském školství dlouholetým problémem.


Zdroj: The Guardian, The Independent.


Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.