Zdeněk Ogrodník: Chráníme školní kroniky před zubem času

pondělí 4. března 2002 ·

Každá škola vlastní několik, většinou ručně psaných, cenných kronik. Přemýšleli jste již o jejich účinné archivaci? Bojíte se myší a času? Zcela oprávněně. Papír, inkoust i fotografie podléhají stárnutí víc než cokoli jiného. Nabízím vám elegantní řešení.

Převeďte kroniky do elektronické podoby. A protože elektronickou podobou se myslí soubor v počítači nebo na cédéčku, máte jistotu, že vaše školní kroniky tady budou v nezměněné kvalitě ještě dlouho po vás. Data totiž nestárnou.

Asi nejznámějším a veskrze profesionálním nástrojem pro vytváření elektronických publikací – knih je program Adobe Acrobat. Jeho největší nevýhodou je však vysoká pořizovací cena. Proto doporučuji vyzkoušet sharewarový program Pdf Factory. K otestování si ho můžete stáhnout ze stránek Mokry systems. Vybrat si můžete z české a anglické verze pro Win 9x/ ME, nebo pro Win NT/ 2000/ XP.

Instalace programu probíhá bez potíží. Několikrát potvrdíte ANO a je to. A jak prográmek pracuje? Umožňuje vytvoření souboru typu *.pdf pomocí tisku z jakékoli aplikace. Soubory typu *.pdf jsou používány k elektronické náhradě tištěných dokumentů. Druh písma, formátování, obrázky a rozložení textu jsou při zobrazení a tisku stejné jako v původním dokumentu. Soubory typu *.pdf lze zobrazovat na počítači vybaveném jakýmkoli operačním systémem včetně MacOS, Unixu a Linuxu. PDF soubory můžete otevřít, číst a tisknout, pokud máte instalován zdarma šířitelný program Adobe Acrobat Reader. Ten si můžete stáhnout např. z www.slunecnice.cz.


Vytváříme elektronickou kroniku

K přenesení papírové kroniky do počítače potřebujete skener. Vzhledem k cenám standardních skenerů (dva až tři tisíce korun) se dá předpokládat, že škola již nějaký vlastní. Pokud ho však budete pořizovat speciálně k tomuto účelu, doporučuji formát A3. Většina kronik má totiž nestandardní velikost, která bývá obvykle větší než A4. Před jeho koupí se taktéž poohlédněte po recenzích – např. v časopise Computer. Vzhledem k používané technologii snímání CCD se neliší ani tak v kvalitě a rozlišení, jako v rychlosti skenování a komfortu dodávaného softwaru. Právě ten vám může práci při skenování kroniky do počítače zpříjemnit nebo naopak.

Pro dosažení optimální kvality použijte při skenování rozlišení minimálně 300dpi. Při velikosti strany A4 a výstupním formátu *.bmp bude mít jeden obrázek velikost asi 10MB. Tedy žádný střízlík, díky němuž musíte počítat s nemalým množstvím volného místa na harddisku počítače. Tato rutinní práce není nijak příjemná a vyžaduje spíše trpělivost. Ta se ale vyplatí. V případě, že každou stranu poctivě oříznete a zkontrolujete, nebudete muset obrázky později doopravovat v nějakém grafickém editoru.

Po naskenování požadované části, případně celé kroniky, naskládejte jednotlivé strany – obrázky např. do Wordu. Vložený obrázek vždy roztáhněte na celou stránku. V nabídce Soubor/ Tisk vyberte tiskárnu FinePrint PdfFactory a potvrďte OK

V zobrazeném dialogovém okně si můžete zkontrolovat náhled, přiřadit vkládané typy písem, doplnit informace o vytvářeném *.pdf dokumentu jako název, předmět, autor a klíčová slova. Pokud je vše, jak má být – vyberte Uložit, soubor pojmenujte, nastavte cíl umístění a definitivně ho uložte. Program Pdf Factory vám tak vytvořil jediný soubor s příponou *.pdf, který je čitelný ve freewaru Acrobat Reader.

Ve fantaziích, co s elektronickou podobou kroniky provést, se meze nekladou. Uložit do počítače, vypálit na cédéčko nebo komerčně zprostředkovat spoluobčanům? To si ale budete muset Pdf Factory koupit za cenu 1889 Kč bez DPH. Vzhledem k možnosti využití se však pořizovací hodnota programu může brzy škole vrátit. Můj první pokus převedení kroniky do *.pdf můžete shlédnout zde (soubor ke stažení *.pdf – 914kB).

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.