Radek Maca: Konference – efektivní cesta dalšího vzdělávání učitelů v oblasti ICT

čtvrtek 14. března 2002 ·

Konference je časově i finančně nenáročná, účastníci se dozví celou řadu novinek, metod práce a navíc získají množství kontaktů, které mohou udržovat a rozvíjet po celý rok. Osobně považuji tento způsob získávání informací za jeden z nejplodnějších. Kam se ale vydat? Podívejme se, jaká je dnes nabídka…

Formy vzdělávání učitelů

Má-li být učitel vůdčí osobností v procesu předávání nových znalostí dětem, potřebuje se neustále průběžně vzdělávat. V rámci krajů vznikla pedagogická centra, pod jejímiž křídly existují na mnoha okresech metodická sdružení organizující regionální schůzky učitelů různých aprobací. Pravidelné schůzky jsou však spíše výjimkou.

Zřejmě nejčastější formou získávání nových znalostí je proto samostudium. Učitel si koupí nebo půjčí odbornou literaturu, sedne si k počítači a většinou metodou pokus-omyl zkoumá, co ten který program dokáže a co by se z toho dalo učit, případně jak by se dal příslušný program zařadit do výuky. I když se z pohledu ředitele jedná o velmi levnou formu přípravy, není zdaleka nejefektivnější, neboť je časově velmi náročná.

Druhou možností jsou pro učitele vzdělávací kurzy. Žel kurzů, které jsou zaměřeny na didaktiku výuky s ukázkami různých forem práce s moderní technologií, je jako šafránu. Převažují specializované kurzy, na nichž lektor seznámí frekventanty s ovládáním programu. Tato metoda je jistě efektivnější, ale také dražší. Z komerčních důvodů jsou však na trhu většinou nabízeny kurzy ovládání kancelářských programů. Kurzy výukových programů, na nichž by se účastníci dověděli nejen základy ovládání, ale také zkušenosti s praktickou realizací výuky pomocí příslušného programu, jednoduše nejsou.

Specifickou formou doškolování v informačních technologiích je pro učitele aprobační studium na vysoké škole. Tato varianta je určena pro neaprobované učitele informatiky a výpočetní techniky.

Pro šťastnější učitele, kteří mají přístup do internetu, je otevřena široká informační dálnice, na níž mohou najít nespočet vzdělávacích motelů. Mezi nejčastěji navštěvované adresy patří Učitelský Spomocník, BoBrův Pomocník, Česká škola, Edunet, Katalog forem a metod práce nebo INFOVEK - vzdělávací server na Slovensku.


Konference, konference…

Zajímavou možností dalšího vzdělávání učitelů v oblasti informačních a komunikačních technologií jsou konference.

Pod pojmem konference si mnoho učitelů představí nejspíše klasifikační konferenci. Počítačoví nadšenci zase začnou uvažovat o elektronické konferenci v prostředí sítě Internet. Třetím typem konference je klasická „kamenná“ konference, při níž se sejdou učitelé ve stejný čas na stejném místě a zpravidla diskutují o stejných tématech.

Elektronická konference

Jejich princip je jednoduchý. Na internetu existuje počítač, na kterém konference „běží“ (pochopitelně vše obhospodařuje speciální program - Listserv, Majordomo apod.). Každá konference má své jméno. Pošle-li registrovaný účastník do konference svůj příspěvek ve formě elektronické zprávy, počítač jej automaticky rozešle do e-mailových schránek všech účastníků. Když na příspěvek kdokoliv odpoví, počítač opět tuto odpověď rozešle všem účastníkům. Jako kdyby všichni seděli v jedné e-místnosti a bavili se mezi sebou. Všichni „slyší“ všechno a kdokoliv může povídat.

Na internetu existují dvě významnější školské elektronické konference - konference základních škol a konference středních škol. Občas se v nich účastníci zabývají didaktickými problémy (v poslední době rozmístěním lavic v počítačové cvičebně), mnohdy však jen reakcemi na obecné školské zprávy z novin či z ministerstva.

Tento typ komunikace zřejmě ještě nedorazil na „správné“ školy nebo prostě učitelé nemají dostatek času, energie a možná i chuti formulovat své zkušenosti písemně a posílat je do světa. V každém případě se můžete do obou konferencí přihlásit a oživit ji svými názory či zkušenostmi. Stačí poslat ze své schránky elektronickou zprávu na adresu Listserv@cesnet.cz, v jejímž těle bude pouze text „subscribe STR-SKOL vaše jméno a příjmení“ v případě středních škol, a na adresu Majordomo@uxit.pedf.cuni.cz text „subscribe ZS-SKOLY vaše jméno a příjmení“ pro učitele základních škol. V obou případech vám přijde vysvětlující e-mail, v němž se dozvíte, jak se v konferenci „chovat“.

Klasická konference

Jak již bylo zmíněno, je k uskutečnění této konference potřeba najít dostatečně velkou místnost, zajistit ubytování, stravování a pochopitelně lákavý a zajímavý program. Přece jen slovní komunikace je rychlejší než psaná. Pro mnoho učitelů taky hraje důležitou roli osobní kontakt, podpořený smyslovými zážitky a v neposlední řadě i kuloárovými neoficiálními debatami. Pravdou je, že tento typ konferencí je náročnější na organizaci a také na „kapsu“ účastníků. Přesto jsou u nás tyto konference relativně rozšířené a mají celostátní či mezinárodní rozměr.


Přehled celostátních konferencí

Po dlouhá léta nesla průkopnickou pochodeň konference POŠKOLE, kterou zaštiťovali převážně kantoři z elektrotechnické a pedagogické fakulty v Praze. Konference probíhá pravidelně v polovině dubna v krásném prostředí Sedmihorek. Nápadů na práci ve škole zde bylo vždy obrovské množství, konference se pravidelně zúčastňují i zahraniční hosté. Díky větší účasti zástupců vysokých škol však měly některé příspěvky spíše akademickou povahu. Oživením přednášek byla vystoupení žáků některých základních či středních škol. Letošní již 11. ročník (10. – 12. 4.) je kompletně zaměřen na didaktiku, vzdělávání učitelů v oblasti výpočetní techniky, prostě jak naložit s touto technikou ve škole.

V roce 1998 proběhl pod záštitou Informačního a metodického centra ve Žďáru nad Sázavou první ročník konference Počítač na základní škole, který již názvem směřoval k praxi na ZŠ. Takřka pravidelně zde vystupovali zástupci škol ze všech koutů republiky a také zástupci nejvýznamnějších počítačových firem, které dodávají svůj software do škol. A většinou nepřijeli s prázdnou. Kromě tradičních konferenčních slev můžete očekávat sem tam nějaké CD. Letos o velikonočních prázdninách se chystá již čtvrtý ročník, a proto vás i vaše kolegy jménem organizačního výboru zvu do Žďáru nad Sázavou. Účast přislíbili i zástupci MŠMT a také generálního dodavatele.

Třetí celostátní konferenci začala pořádat o rok později žďárská vzdělávací společnost ABS WYDA pod názvem Didaktika Pod Lupou (DPL). Tato konference má poněkud jinou organizaci. Účastníci pracují paralelně v několika sekcích, přičemž každou sekci řídí garant. Dílčí témata si předem připravují zkušení učitelé ze základních a středních škol. Účastník si sestavuje svůj vlastní program, podobně jako se zapisuje student na různé přednášky nebo cvičení na vysoké škole. Konference bývá na sklonku srpna před „přípravným“ týdnem. Více informací najdete na stránkách.

Na podzim roku 2000 vstoupil na pomyslný „konferenční“ trh se svou konferencí „Informatika ve škole“ jeden z největších distributorů vzdělávacích programů – firma Pachner. Rekreační středisko ve Zlenicích loni praskalo ve švech, takže letos se můžete těšit na jarní konferenci, která se uskuteční 4.– 6. 4. v Otrokovicích. Program konference je tradiční, vystoupí zástupci významných českých softwarových firem, přičemž jedno z dominantních témat je systém BAKALÁŘI.

Zatím posledním pokusem uspořádat celostátní konferenci je pokus Ostravské univerzity mající název Information & Communication Technology in Education (ICTE) v Rožnově pod Radhoštěm. Tato konference je však prioritně určena zástupcům vysokých škol a řeší se na ní převážně problematika integrace informačních a komunikačních technologií do studia budoucích pedagogů.

Kromě celostátních konferencí existuje celá řada regionálních konferencí a seminářů. Využijte nabídek organizátorů, přesvědčete sebe i ředitele, že se máte čím pochlubit a že je potřeba taky získávat v tomto dynamicky se rozvíjejícím oboru nové poznatky, a přijeďte. Třeba hned tento měsíc do Žďáru nad Sázavou.

Radek Maca

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.