Ladislava Knihová: Quiz Lab – jak testovat třídu bez papírů

pondělí 25. března 2002 ·

Na adrese www.funbrain.com je učitelům k dispozici výborný autorský nástroj pro vytváření testů, který za ně udělá mnoho práce i při sledování výsledků žáků. Quiz Lab podporuje češtinu, takže není důvod, proč nerozšířit řady jeho 250 000 uživatelů…

Zkoušení, psaní písemek a testů, jejich opravování a hodnocení bývá velmi neoblíbenou součástí učitelské práce. Dnes již můžeme pracovat s některými softwarovými programy, které nabízejí i různé formy testů (kus poctivé práce na tomto poli např. odvedla firma Terasoft při tvorbě výukového programu TS Angličtina 5.). Avšak dobrých nápadů, jak si zdarma zpříjemnit nepříjemné, je zatím jako šafránu. Jak by se vám líbil Quiz Lab?

Jak funguje Quiz Lab?

  • učitel zadává testy (kvizy) své třídě na serveru www.funbrain.com pomocí vyspělého autorského nástroje;
  • žáci se přihlašují k serveru s testy pod svým uživatelským jménem a heslem;
  • žáci mohou testy absolvovat jako součást vyučování nebo domácí přípravy;
  • Quiz Lab automaticky vyhodnotí test a výsledek odešle učiteli;
  • server nabízí přístup k tisícům testů s hodnocením, které sestavili učitelé, jako jste i vy.

Komu je server určen?

Server FunBrain.com umožňuje učitelům integrovat hry a tisíce testů do každodenních plánů hodin. K počítači ale přivádí i rodiče žáků, neboť i oni si mohou přijít na své – stačí jen zvolit vhodnou úroveň obtížnosti, popř. navodit atmosféru rodinné soutěže. (Vyzkoušejte si sami např. střední obtížnost u zeměpisného testu na této adrese.)

FunBrain.com je zkrátka určen všem: dětem, rodičům, žákům, studentům i učitelům. Každý si svou „parketu“ jistě najde.


Učitel – tvůrce testu aneb jak na to?

Quiz Lab podporuje češtinu, a je proto dobře využitelný i na našich školách. Instrukce systému jsou pochopitelně v angličtině, ale pokud se jimi jednou prokoušete (není to nic složitého), určitě se s ním snadno sžijete. Ale dost teorie – ukažme si, jak na to!

Na první stránce www.funbrain.com klikneme na horní navigační liště na modré políčko Teachers a uprostřed další stránky označíme, že chceme zdarma využívat základní variantu nástroje – Try Quiz Lab Basic (free). (Za vyšší verzi Quiz Lab Pro se platí 30 dolarů.)

Dále nás systém požádá o registraci (jméno, škola, adresa, e-mail atd.), až se dostaneme na poslední stránku registračního formuláře, kde klikneme na tlačítko Sign on to Quiz Lab Basic.

Nyní jsme se dostali na základní nabídku (Main Menu) Quiz Labu. Ten nabízí mnoho možností, které jistě postupně prozkoumáte. Nyní se podíváme na tu základní – tvorbu vlastního testu pro svoji třídu.


V sekci QuizLab Quizzes zvolíme variantu prostřední - Create Custom Quiz, dále již jen označujeme volby v tabulce, a tím určujeme charakter testu - název, počet otázek, metoda testování (multiple choice, ano/ne, vyžadovaná textová odpověď…), datum přístupnosti pro studenty apod. Tlačítkem Submit se již dostaneme k testovému formuláři, do nějž vepíšeme své otázky a odpovědi – a je hotovo. Pokud na následující straně z nabízených možností vybereme Take the Quiz that you just created, objeví se náhled startovní stránky pro žáky (Student Start Page) s vámi připraveným testem.

Důležité je heslo (Secret Word), které jste při registraci zadali do systému. Pomocí něj se vaši studenti přihlásí pod svým uživatelským jménem právě k vašim testům (odkazem Take Your Teacher's Quiz na hlavní stránce)


Testem nabídka nekončí

Quiz Lab má celou řadu dalších užitečných pomůcek – váš kantorský notes, rozvrh, docházku, seznam studentů, možnost rychlého přepnutí do jiné třídy. Také při vyhodnocení testů můžeme sledovat různé parametry, např. kteří žáci absolvovali různé testy a s jakým procentem úspěšnosti, celkové procento úspěšnosti u jednotlivých testů, kolik žáků (a současně kteří žáci) udělalo chybu u té které otázky či ve kterých otázkách se nejvíce chybovalo.

Na závěr mi zbývá jen popřát dobrou zábavu, nevysychající pramen invence při tvorbě vašich vlastních testů a skvělou náladu při surfování na www.funbrain.com.


Myslíte si, že Quiz Lab může být pro vás užitečný? (Případně jeho hypotetická česká verze?) Nebo dáváte přednost jiným testovacím programům? A jakým? Podělte se o své zkušenosti! (Redakce České školy rozhodně neví všechno…)


Ladislava Knihová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.