Jiří Strnad: Automatizované sledování absence žáků

středa 6. března 2002 ·

Nebaví vás ruční sčítání absence žáků? Chcete mít kdykoli v průběhu pololetí k dispozici aktuální přehled o jejich zameškaných hodinách? Vytvořil jsem tabulku v Excelu, kde se veškeré výpočty provedou automaticky. Stačí jen vyzkoušet

Dlouho jsem přemýšlel, jak přesvědčit své kolegyně a kolegy, že počítač lze výhodně používat nejen pro napsání tématických plánů nebo nějakého testu, ale i pro ulehčení běžné rutinní práce. Rád bych poznal někoho, kdo pravidelně a s oblibou sčítá absenci žáků v třídní knize, případně propočítává docházku žáků do svých hodin za účelem rozhodnutí o jejich klasifikaci.


Na základě náhlého vnuknutí jsem vytvořil v Excelu tabulku, kde se veškeré výpočty provedou automaticky. Na listu prvního pololetí do sloupce B vložíte seznam žáků. První bude v buňce B4, při menším počtu žáků mohou zůstat řádky volné - na součty to nebude mít vliv. Druhé pololetí se vyplní automaticky.

Jedinou vaší prací je zapsání denní absence každého chybějícího žáka. Uděláte-li to poctivě jednou za týden, není to tak časově náročné. Excel sám spočítá týdenní součet u každého žáka a vy pak průběžně vidíte, kdo a jak vynechává docházku. Například někteří chodí do školy jenom ve středu - tzv. středoškoláci. Dále vidíte denní a týdenní součty za třídu. Na pravém kraji tabulky ve sloupci DS se zobrazí průběžný součet za pololetí.

Pokud chcete sledovat procentuální docházku žáka do školy, vyplníte navíc řádek 38 denními počty odučených hodin – a ve sloupci DT pak uvidíte průběžnou absenci v procentech. Týdenní součty se objeví v zelených buňkách. Pozor! K dosažení správného výsledku musí být počet vyplněných sloupců shodný s vyplněnou absencí.

Z tohoto pohledu může tabulku využít nejenom třídní, ale i každý vyučující, který chce pohodlně, přesně a prokazatelně sledovat procentuální docházku žáků dané třídy na svůj předmět. Navíc je možno do buňky DU3 vložit v procentech hodnotu požadované přítomnosti v hodinách (moje oblíbená je 80 %) a v posledním sloupci se ukáže, zda žák má nárok být či nebýt klasifikován.


Bonus navíc

Chcete-li sledovat i neomluvenou absenci vybraných výtečníků, použijte druhou tabulku níže na listu, označenou jako černá listina. Hodiny zde uvedené již nevykazujte v první tabulce. Buňky se vzorci a záhlavím jsou zamčené, aby nedošlo k jejich nechtěnému přepsání. Pokud v nich chcete cokoliv měnit, musíte odemknout list (Nástroje/ Zámek/ Odemknout list) a po úpravě raději opět zamknout.

Pro zajímavost jsem přidal grafy týdenních hodnot absence žáků v daném pololetí, ale moc přehledné nejsou vzhledem k množství zobrazených hodnot.

A když už si dáte práci s průběžným doplňováním zameškaných hodin, budete mít klidný spánek. Aktuální přehled absence v zameškaných hodinách máte vždy k dispozici, docházku můžete uzavřít deset minut před hodnotící konferencí a nemusíte se vzrušovat nad případnou ztrátou třídní knihy. Chcete-li posoudit sami, stáhněte si šablonu (*.xls - 300kB).

Jiří Strnad

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.