Antonín Mezera: Schola Nova 2002 a jeden holostánek

čtvrtek 28. března 2002 ·

Prezentovat se na veletrhu Schola Nova je věcí prestiže. Takhle nějak to asi cítil i jeden významný státní úřad, který však své zviditelnění pojal trochu netradičně: postavil stánek, ale své lidi už do něj neposlal. Budil zaslouženou pozornost. Hádejte, který úřad to byl?

Výstav věnovaných českému školství je málo. Těch, které jsou určeny kantorům, je dokonce tak poskrovnu, že je vlastně spočítáte na prstech jedné ruky. K těm dobrým, které nutí učitele přemýšlet a sledovat vývoj didaktické techniky, docela určitě patří veletrh Schola Nova, každoročně zahajující školské jaro.

Devátý ročník, jenž právě dnes končí v pražském Veletržním paláci, nebyl ani letos výjimkou. Výstavní prostory hostily více než padesát firem, které vybavují školy, školská zařízení, jazykové učebny a laboratoře vším možným a nemožným, ale především tím, na co není ve školním rozpočtu nikdy dostatek peněz.

Diskutovat ano, ale ne moc dlouho

Slavnostní zahájení pod názvem Škola, vzdělávání a vybavení proběhlo tradičně za přítomnosti ministra školství Eduarda Zemana, kterému bylo také vyhrazeno úvodní hodinové setkání s pedagogy na téma Aktuální otázky ve školství. Počet účastníků semináře nejen že převyšoval omezené možnosti přilehlého sálu. Množství kantorů ochotných zuřivě diskutovat bylo tak značné, že by jejich vystoupení zaplnila celý třídenní program. Bohužel, po projevu pana ministra už na diskusi mnoho času nezbylo… Podobné to bylo s tématem Budoucnost českého školství, kterému se věnoval pouhých pětačtyřicet minut předseda školského výboru Poslanecké sněmovny Petr Mareš a místopředseda Walter Bartoš.

Počítače vedly

Stalo se dobrou tradicí a téměř již samozřejmostí, že součástí veletrhu jsou i odborné přednášky a prezentace firem k vybraným tématům, kterými žijí dnešní základní a střední školy. Letošnímu ročníku dominoval projekt Internet do škol. U výstavního stánku generálního dodavatele bylo možné získat metodický manuál pro zřizovatele, ale ani ostatní vystavovatelé nezůstali v záplavě propagačních materiálů nikterak pozadu.

Problematika výuky s podporou ICT byla nejčastějším tématem odborných přednášek, které prezentovaly firmy, jako je CISCO Systems, PragoNet, CCA Group, aby po nich následovaly v dalších dvou dnech zástupci AutoContu On Line a Českého Telecomu. Opět se objevil i záslužný program s názvem Zdravé zuby, ke kterému vám postačí jen velice úsporný hardware v podobě kartáčku na zuby.

Na výstavě kupodivu nebyly, jako v předchozích letech, zastoupeny všechny resortní výzkumné ústavy. Chyběl nejen Výzkumný ústav pedagogický, ale i Národní ústav odborného školství. Za to se objevil nový výstavní stánek Úřadu práce, který jasně dokumentoval, že vzdělávání má své velké šance na trhu práce.

Komu patří ten prázdný stánek?

Už méně inspirativní byl naprosto opuštěný výstavní stánek ministerstva školství, který svým „holovybavením“ trvale poutal pozornost všech přítomných a nechápajících návštěvníků. Řada z nich postávala před opuštěným stánkem a s pobaveným úsměvem čekala, co se bude dít. A ono se nedělo vůbec nic až do pozdního odpoledne. Snad to byl ale takový reklamní fígl, promyšlený marketingový tah, jak na sebe v přeplněné výstavní hale upoutat tu největší pozornost. Ať to bylo myšleno jakkoli, kouzelník prostě nepřišel. Veletrh se sice opravdu konal pod záštitou ministerstva školství, ale nikoli s jeho účastí. Je to typické, symptomatické, nebo jen nenormální zaplatit ne právě levnou výstavní plochu a potom ji nechat úplně ladem? Normální by to snad bylo v Turecko. No, řekněte, s tím jejich hospodářstvím. Ale u nás?

Bližší informace na http://www.bvv.cz/scholanova

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.