Vít Šebor: Scio nabízí on-line přípravu na přijímačky, tento týden zdarma

úterý 26. února 2002 ·

Společnost Scio prolomila další omezení e-learningu a na svých webových stránkách nabízí kvalitní placené on-line kurzy – přípravy k přijímacím zkouškám na SŠ a VŠ (nebo k maturitě). Pokud chce škola pouze využít připraveného výukového prostředí a lektory si zajistí sama, je cena pro žáky podstatně nižší.

Sada kurzů z českého jazyka a matematiky pro žáky devátých a pátých tříd je od 25. 2. do 3. 3. 2002 volně přístupná (vstup), aby si každý zájemce mohl tento neobvyklý způsob samostudia prohlédnout. Otevřený týden kurzů pro maturanty (ČJ, M, ZSV) proběhne v polovině března. Pokud se žák pro e-learnig rozhodne, zaplatí za jeden kurz od 680 do 790 Kč (pochopitelně bez poplatků za připojení), tedy zhruba tolik, jako za běžné výukové cédéčko. Pomineme-li, že na našem trhu takto cílený produkt neexistuje, Scio za tuto cenu nabízí i asistenci živého lektora, s nímž student může asynchronně komunikovat (lektor odpoví většinou týž den, nejdéle do dvou dní). Kurzy obsahují 32 až 34 lekcí, časově by jedna lekce měla zhruba odpovídat vyučovací hodině.

Zajímavou alternativu Scio nabízí školám. Ty, pokud využijí připraveného výukového prostředí, ale lektorskou činnost zajistí svými učiteli, zaplatí za kurzy pro 15 žáků 1900 Kč (127 Kč na jednoho). Výuku lze vyzkoušet i nanečisto – zájemcům Scio nabízí cvičné vytvoření lektorského prostředí (žádosti můžete podávat na adrese online@vzdelavani.cz). Pokud nic takového neplánujete, můžete vaše žáky alespoň upozornit na slevu. „Žáci, kteří si objednají kurz na základě upozornění školy, získávají slevu, a to až ve výši 150 Kč na jeden kurz. Stačí, když při objednání uvedou slevový kód: AA117AA. Součastně s tím ovšem i škola získává kredit 100 KČ za každý takto objednaný kurz. Získaný kredit pak může použít na objednání jakýchkoliv našich produktů,“ inzeruje Scio.

Vážní zájemci se s kurzy jistě nejlépe seznámí sami na webových stránkách Scia (bez vyzkoušení komunikace s lektorem). Zcela stručně jde o elektronické pracovní listy, obsahující různé formy procvičování dané látky. Správné odpovědi se doplňují přímo do textu nebo výběrem z uzavřených možností. Toto pochopitelné omezení autoři zmírňují tak, že se některé úkoly plní off-line – žák je vypracuje na papíře a správné odpovědi zadá on-line. Pokyny, rady a pobídky obstarává virtuální múza Elvíra – jakási obdoba slavného pana Sponky z MS Office, ale podstatně inteligentnější. U každého úkolu má student k dispozici i stručné studijní materiály, v nichž může správné odpovědi dohledat, a tím se látku učit (např. vyjmenovaná slova, vzory).

„Značka“ veřejně prospěšné společnosti Scio je dostatečnou zárukou věcné správnosti i pedagogické úrovně všech kurzů. Otázkou pochopitelně je, zda bude metoda e-learningu všem vyhovovat. Každé samostudium vyžaduje značnou sebekázeň a myslím, že zejména pro mladší žáky může být poněkud obtížné prokousávat se lekcemi bez asistence a pedagogických fíglů fyzicky přítomného učitele nebo rodiče. Na druhou stranu, přitažlivost čehokoli, co je „počítačové“, u mnoha dětí funguje až zázračně. To spolu s nádechem hravosti, který celé kurzy prostupuje, může chuť do učení opravdu zvýšit. Každopádně je na trhu nová skvělá pomůcka, kterou lze kombinovat s jakýmikoli tradičními postupy…



Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.