Petr Fořt: Hodlá nás generální dodavatel tlačit do nevýhodné integrace?

pondělí 18. února 2002 ·

Osobně jsem se zúčastnil setkání se zástupci generálního dodavatele na našem krajském pedagogickém centru. Zde podané vysvětlení, jaké způsoby integrace stávajícího vybavení naší školy a nově dodané techniky přicházejí v úvahu, mě však postavilo do role odpůrce projektu. Obávám se, že pro dobře vybavené školy je navržené řešení ultimativní a nevýhodné.



Organizace celého projektu je patrně kvalitní a věřme, že neponechá v realizaci nic náhodě. Dobře je také řešeno dozorování celého informačního systému s administračními zásahy do několika hodin, které může být užitečné především pro málo nebo vůbec vybavené školy. Zásadní problém se však rýsuje pro všechny školy, které již vlastní funkční informační systém (např. Novell je instalován na více než 1000 školách).

Naše škola se díky svým výrazným aktivitám v oblasti CA technologií zabývá koncepčním rozvojem ICT jako nástroje pro výuku již deset let. Tyto aktivity probíhají v úzké spolupráci s dalšími školami a průmyslovou praxí u nás i v zahraničí. SIPVZ sleduji již od samého začátku a vždy jsem byl přesvědčen o jisté nezávislosti navrženého technického řešení. To znamená, že pokud již škola vlastní funkční síťové řešení, bude tato lokální síť připojena k internetu (resp. k Informační a komunikační infrastruktuře (IKI) generálního dodavatele a skrze ni k internetu) bez jakýchkoli úprav. Naše škola nestojí o totální integraci, čili přechod ze systému „A“ na „B“, zvláště když nejsme z dosavadních zkušeností přesvědčeni, že „B“ je lepší. Ve stávajícím metodicky a technicky vyhovujícím řešení nejsme například vázáni na externí administraci a realizujeme ji v průběhu několika minut týdně.

Předpokládali jsme tedy, že získáme novou počítačovou učebnu, o kterou se bude nezávisle starat do roku 2005 generální dodavatel (GD) pomocí internetového dozorování. A naše sít že se připojí TCP/IP protokolem pouze přes NAT nebo proxy na posílenou komunikační linku, která by mohla vzniknout společnou dotací školy a MŠMT.

Ale chyba lávky, na setkání jsem se dozvěděl, že pokud budeme chtít stávající síť připojit na internet pomocí GD, bude muset být plně integrována. Jednoduše řečeno, bude celá převzata pod dohled a správu generálního dodavatele a integrována za peníze, které bude muset platit škola za každý spravovaný kus hardwaru. Samozřejmě to znamená přejít ze systému „A“ na systém „B“, tedy kompletně zrušit stávající, osm let funkční řešení vybudované včetně softwaru za milióny korun a stát se plně závislým na generálním dodavateli. Bravo pánové! Vzpomínám si, že v jistém dotazníku jsem četl něco o ochraně investic… Pro nezasvěcené jen dodám, že obě tyto sítě (tedy neintegrovanou stávající školní síť a síť dodanou nově GD) je možné připojit standardně na jednu přípojku, a dokonce oddělit adresový prostor tak, že se vytvoří dvě privátní sítě. Mimochodem, na Linuxu to jde zadarmo…

Pro bližší ilustraci případ z naší školy. Vlastníme cca 100 PC, které jsou připojeny na server Novell a do sítě internet přes Linux 128kbps pevnou linkou. Síť funguje již 8 let 14 hodin denně bez jakýchkoli problémů. Rádi bychom posílili linku jak nejvíce to půjde, neboť pro objem dat, který je na naší škole běžný, není ani 256 kbps dost. Ovšem to by nyní nemělo být možné, protože pokud se budeme chtít připojit na budovanou IKI, musíme přistoupit na integraci a zaručený dohled všech našich počítačů do roku 2005 (tzv. model „integrace“, kde škola hradí jednorázovou integraci stávajících počítačů a dále za takto integrované počítače měsíčně).

Jediná možnost je tedy neintegrovat, ale totálně eliminovat počítače generálního dodavatele do té doby, než budou převedeny v roce 2005 na školu. Vytvořit tedy samostatnou učebnu (s několika málo dodanými počítači…) včetně serveru a tuto nechat připojit na novu linku. Škola bude vlastnit linky dvě a u většiny neintegrovaných počítačů se bude muset bez služeb IKI obejít.

Generální dodavatel by si měl uvědomit, že ultimativní podmínky typu „buď naše řešení, jinak máte smůlu“, je opravdu nefér. Byl bych moc rád, kdyby mi někdo zodpovědný tyto úvahy vyvrátil.

Petr Fořt

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.