Kilián ml Karel: Spravujeme vzdálený počítač ve školní síti

čtvrtek 28. února 2002 ·

Pro vzdálenou správu počítačů na síti existuje spousta programů. Velice podařený je freeware WinVNC, s jehož pomocí můžete s počítačem pracovat prakticky stejně, jako byste u něj byli fyzicky přítomni, ačkoli vás od něj mohou dělit třeba stovky kilometrů. Oživeno (28.2.): Jak ochránit VNC server před vypnutím.

Pro vzdálenou správu počítačů na síti existuje spousta programů. Velice podařený je freeware WinVNC, s jehož pomocí můžete s počítačem pracovat prakticky stejně, jako byste u něj byli fyzicky přítomni, ačkoli vás od něj mohou dělit třeba stovky kilometrů.

Díky WinVNC (*.zip, 980 kB) můžete pracovat s počítačem, u kterého nesedíme, pomocí protokolu TCP/IP (tj. skrze internet a některé lokální sítě) s veškerým komfortem.


Ikony po instalaci

Po instalaci programu se v menu Start | Programy objeví skupina VNC obsahující několik zástupců, z nichž důležití jsou tito:

  • Run WinVNC (App Mode) – spustí server ve standardním režimu (tj. při dalším startu počítače se server nespustí automaticky). Vhodné pro případy, kdy potřebujete použít vzdálenou správu jen jednorázově.
  • Run VNCviewer – klientská aplikace pro připojení k serveru.

Administrative Tools | Install WinVNC Service – nainstaluje server jako službu. Takto nainstalovaný server se spouští automaticky při každém startu operačního systému, což se hodí například tehdy, chcete-li administrovat počítačovou síť, aby byly jednotlivé stanice kdykoli dostupné. Službu odinstalujete přes ikonu Administrative Tools | Remove WinVNC Service.


Spuštění serveru na spravované stanici

1) Na stanici, kterou budete chtít spravovat, je nutné spustit program v režimu server. To provedete buď přes ikonu Run WinVNC (App Mode) nebo přes Administrative Tools | Install WinVNC Service.

2) V systémové liště se zobrazí ikona zpřístupňující v kontextovém menu všechny důležité funkce.

3) V první řadě je vhodné nastavit vlastnosti programu, což provedete buď dvojím klepnutím levým tlačítkem myši na tuto ikonu, nebo klepnutím pravým tlačítkem a volbou Properties.

4) V dialogovém okně doporučujeme vyplnit především položku Password (heslo). Toto heslo bude požadováno při připojení ke stanici.

5)
Zbývající nastavení doporučujeme ponechat tak, jak vidíte na obrázku.

Předpokládejme, že máte na počítači, který chcete spravovat, nainstalovaný server. Nyní můžete přikročit k připojení, které lze provést dvěma způsoby: klientskou aplikací nebo přes webový prohlížeč. Ukážeme si obě varianty:


Správa prostřednictvím klientské aplikace

1) Klientskou aplikaci spustíte přes menu Start | Programy | VNS | Run VNCviewer.

2) Do dialogového okna vyplňte IP adresu nebo jméno počítače v síti a stiskněte tlačítko OK.

3) Jestliže jste přístup ke spravovanému počítači zajistili heslem, bude požádáni o jeho vložení.

4) Následně se otevře obrazovka spravovaného počítače, která je zobrazována v reálném čase (tedy to, co vidíte v okně programu, je skutečně na monitoru spravovaného počítače). S počítačem můžete nyní pracovat stejně, jako kdybyste u něj přímo seděli. Můžete tedy používat myš i klávesnici, spouštět aplikace nebo třeba jen sledovat činnost uživatele.

5) Další možnosti získáte klepnutím pravým tlačítkem myši na modrou lištu okna. Kromě jiného si můžete vyžádat aktualizaci zobrazení (tzv. refresh) obrazovky (Request screen refresh), přepnout zobrazení do celoobrazovkového režimu (Full Screen) či posílat různé klávesové zkratky (například oblíbenou CTRL + ALT + DELETE).

6) Spojení se spravovaným počítačem ukončíte jednoduše uzavřením okna.


Správa přes internetový prohlížeč

1) Spusťte Internet Explorer nebo jiný webový prohlížeč podporující Javu.

2) Do adresního řádku zadejte IP adresu a port 5800 (například http://192.168.11.70:5800).

3) Jestliže je přístup ke spravované stanici zajištěn heslem, budete muset nejprve toto heslo zadat.

4) Následně se přímo v okně prohlížeče zobrazí obrazovka spravovaného počítače. Ovládání je shodné s prací v klientské aplikaci.

5) Kontextové menu přístupné v klientské aplikaci pod pravým tlačítkem myši na liště okna je mírně zredukováno do čtyř tlačítek Disconnect, Options (nastavení vlastností spojení), Clipboard (zobrazení obsahu schránky) a Send Ctrl-Alt-Del (poslání zmíněné klávesové zkratky).

6) Od počítače se odpojíte stisknutím tlačítka Disconnect.


Oživeno (28.2.): Ochrana před vypnutím VNC serveru žákem

Zcela nežádoucí vlastností VNC serveru je možnost jeho vypnutí a změny nastavení pomocí ikony v systémové liště (vedle hodin). Zasedne-li k počítači zvídavý žák, je víc než pravděpodobné, že změní přístupové heslo nebo prostě VNC server vypne.

Znemožněte změnu nastavení a vypnutí VNC zásahem do registru Windows. Balík ke stažení VNCnastaveni.zip obsahuje čtyři soubory:

  • VNCpropr_ON.reg – aktivuje zamezení přístupu do nastavení VNC
  • VNCpropr_OFF.reg – deaktivuje zamezení přístupu do nastavení VNC
  • VNCclose_ON.reg – aktivuje zamezení zavření VNC
  • VNCclose_OFF.reg – deaktivuje zamezení zavření VNC

POZOR!
Tyto soubory je nutno před spuštěním ještě upravit dle konfigurace vašeho PC. Kliknutím na soubor pravým tlačítkem myši vyberete Upravit. Po jeho otevření v poznámkovém bloku nahraďte slovo System jménem uživatele, který je k PC standardně přihlášen a změny uložte. Pokud takový uživatel nadefinovaný není, ponechte soubory beze změny.

Pak už jen stačí vybraný soubor (dle vaší potřeby – viz popis výše) spustit a potvrdit přidání klíče do registru Windows. Po provedení je nutný restart. A takto to vypadá po úpravě:

Položky PropertiesClose VNC jsou neaktivní. Zbývající volby Add New ClientKill All Clients práci s WinVNC nijak neohrožují.

Zdeněk Ogrodník


Původní článek vyšel v časopise Computer.

Kilián ml Karel

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.