Zdeněk Ogrodník: Splněný sen aneb vybíráme dataprojektor

pondělí 7. ledna 2002 ·

Nadnesme se nad krutou finanční realitu českého školství a splňme si sen. Pořiďme pro naši školu dataprojektor – nebo o tom alespoň uvažujme. A na co se při výběru zaměřit? Jaké přístroje přicházejí v úvahu? Česká škola tři takové kandidáty vybrala a otestovala.

Dataprojektor je zařízení, které umožňuje projekci obrazu obvykle ze dvou zdrojů: datového (počítač) nebo video (běžný VHS nebo DVD přehrávač). „Kufříková“ velikost s průměrnou hmotností 4 kg, jednoduchá manipulace, obrovské možnosti využití – co víc si kantor může přát?

Snad jen vznik multimediální učebny, kde bude vše napevno propojeno a nainstalováno. Dataprojektor ve stropním držáku, bílá čelní zeď (speciální plátno není zapotřebí), propojení s videem či DVD, zvuková aparatura a dostatečné zatemnění. Toliko pro případ, že se bude přístroj používat k projekci filmů ze školní videotéky. Sami nejlépe víme, kolik takových vzdělávacích kazet leží ve skříních pod vrstvou prachu. Věřte nebo ne, ale film promítaný žákům v televizi se s projekcí, která se takřka neliší od kina, nedá srovnat. Žáci jsou „vtaženi“ do děje velkým obrazem a všudypřítomným zvukem.

Druhou a významnější možností, o které sní mnozí učitelé, je použítí dataprojektoru při výuce informatiky nebo jiného předmětu. Učitel při výkladu promítá na stěnu probíranou aplikaci či vhodnou část výukového programu a žáci názorně vidí, že nic není tak složité, jak se na první pohled zdá.

Redakce České školy vybrala a otestovala tři přístroje pracující v rozlišení SVGA 800x600, které jsou podle našeho názoru pro školní využití nejvhodnější. Ať už pořizovací cenou (uváděny jsou bez DPH), provozními náklady či ovládáním a pochopitelně výkonem. Jde o HITACHI CP-S 220, PHILIPS cSmart SV1 a PHILIPS cBright SV1.


HITACHI CP-S 220

Je nejlevnější a nejmenší přístroj z testovaných. Za cenu 89 000 Kč získáte kompaktní projektor se světelným výkonem 800 ANSI lm, což prakticky znamená, že bez kvalitního zatemnění se neobejdete. Předností je širokoúhlý objektiv, který umožňuje umístit přístroj do blízkosti projekční zdi. Možná úhlopříčka obrazu je 0,7 až 7,6 m. Vzhledem k menší svítivosti i kontrastu (200:1) však nedoporučuji projekci většího obrazu jak s úhlopříčkou 3 m. Té dosáhnete již při vzdálenosti 3 m od plátna. Použitá 130W UHB lampa s životností 2000 hodin za cenu 15 900 Kč patří k průměru.

Stříbrný plast, plastový kryt čočky a jedna vratká středová nožka vzbuzují trochu laciný dojem. Ovládací prvky jsou umístěny nahoře, konektory vzadu – vstup z PC (kabel je součástí) a výstup na monitor, kompozitní (cinch) a S-video vstup a audio vstup. Síťový vstup a vypínač jsou umístěny na boku. Manuální zoom a ostření najdete na čočce (podobně jako u fotoaparátu). Součástí je dálkový ovladač. 


PHILIPS cSmart SV1 a cBright SV1

Oba přístroje z dílny Philips zaujmou vkusným retro vzhledem padesátých let. Manipulaci zjednodušuje zabudovaná rukojeť k přenosu a dvě stavitelné nožky. Všechny ovládací prvky jsou umístěny na horní ploše projektoru. V případě, že zvolíte pevné uchycení u stropu, máte k dispozici dálkový ovladač. Všechny konektory jsou umístěny na zadní stěně – síťový vstup, vstup z PC (kabel je součástí) a výstup na monitor, kompozitní (cinch) a S-video vstup, audio vstup a výstup a USB vstup pro myš. Překvapivá je absence síťového vypínače. Zoom a zaostření je ruční pomocí kroužků na čočce. Použitá optika umožňuje zobrazení o úhlopříčce 0,5 až 7m.

A v čem se tyto dva přístroje liší? Ve světelném výkonu, kontrastním poměru, v životnosti lampy a především v ceně. Dataprojektor s označením cSmart SV1 za cenu 99 000 svítí výkonem 1000 ANSI lm. Tento světelný výkon je natolik dostačující, že není nutné úplné zatemnění místnosti (běžné žaluzie postačí). S kontrastním poměrem 325:1 může být využíván jako školní kino. Pětimetrové úhlopříčky kvalitního obrazu dosáhnete při vzdálenosti 8 m od plátna. Co však tento projektor činí skutečně jedinečným, je použití 120W UHP lampy s téměř čtyřnásobnou životností oproti srovnatelným přístrojům – 6000 hodin za cenu 13 900 Kč.

Jeho bratříček cBright SV2 za cenu 149 000 Kč svítí pomocí 200W UHP lampy výkonem 1500 ANSI lm. Díky této světelnosti a kontrastu 350:1 a je obraz ostřejší a jasnější. Negativem je však životnost a cena lampy. Pouhých 1500 hodin za 16 900 Kč hovoří jasně.

Mezi standardní funkce testovaných přístrojů patří nastavení jasu, kontrastu, barev, zrcadlení obrazu pro případ montáže na strop či zadní projekce, zmrazení obrazu a korekce lichoběžníkového obrazu (způsobeného úhlem projekce). Za zmínku též stojí možnost projekce televizního signálu. Přestože projektory vlastní tuner nemají, televizní program lze naladit na připojeném videu a nic už nebrání ve sledování např. olympiády jako v kině.


Závěrem

Zbývá dodat, že naším jasným favoritem je dataprojektor PHILIPS cSmart SV1 díky nízké pořizovací ceně, tříleté záruce, kvalitě provedení a nejnižším provozním nákladům.


Pro úplnost dodáváme, že konkurentem testovaných přístrojů by mohl být také nový PHILIPS Monroe (světelnost 1000 ANSI lm, lampa 120W UHP 6000 h, kontrast 350:1, ale vyšší cena 139 000 Kč). Ten jsme však neměli možnost otestovat.

Všechny dataprojektory k testování laskavě poskytla firma COMPLEX.



Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.