Vít Berka: Příplatek za dojíždění a dyslektické žáky

pondělí 7. ledna 2002 ·

Dotaz: Pracuji jako učitelka, jsem zaměstnankyně ŠÚ a dojíždím z místa svého bydliště 12 km do zaměstnání. Mám nárok na nějaký příspěvek na cestovné? Ve své třídě mám dyslektiky a integrované. Mohu dostat nějaký příplatek?

Pracuji jako učitelka, jsem zaměstnankyně ŠÚ a dojíždím z místa svého bydliště 12 km do zaměstnání. Mám nárok na nějaký příspěvek na cestovné? Ve své třídě mám dyslektiky a integrované. Mohu dostat nějaký příplatek?

Mezi nároky zaměstnanců, které vyplývají z existence pracovního poměru, nepatří nárok na příspěvek na cestovné při dojíždění do zaměstnání. Tyto náklady musí zaměstnanec hradit ze svých prostředků. Je totiž věcí jeho rozhodnutí, zda sjedná v pracovní smlouvě takové místo výkonu práce, kam musí dojíždět. Nárok na cestovní náhrady (mezi něž patří i náhrada prokázaných jízdních výdajů) vzniká pouze zaměstnancům vysílaným na pracovní cestu (viz zákon č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách).

Pokud jde o dotaz na poskytování příplatku, je nutno odkázat na ustanovení § 9 odst. 2 nařízení vlády č. 251/1992 Sb., o platových poměrech zaměstnanců rozpočtových a některých dalších organizací ve znění pozdějších předpisů, kde je uvedeno: „Zaměstnanci, který vykonává výchovnou, pomocnou výchovnou, vzdělávací nebo diagnostickou činnost nebo sociální práce s výchovně problémovými dětmi a mládeží a jejich zákonnými zástupci ve speciální škole a ve speciální mateřské škole, ve speciální nebo specializované třídě mateřské, základní nebo střední školy, ve školských zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy a preventivně výchovné péče, se poskytuje příplatek ve výši 100 Kč až 1 000 Kč měsíčně“.

Nárok na uvedený zvláštní příplatek vzniká jen při splnění těchto stanovených podmínek. Výši příplatku v rámci rozpětí stanoví zaměstnavatel s přihlédnutím k míře působení vlivů, které činí práci obtížnější a kvůli nimž je příplatek vlastně přiznáván.

Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.