Vít Berka: Nahrávka učitelova výkladu

čtvrtek 17. ledna 2002 ·

Dotaz: Zajímal by mne právní názor na situaci, když by si žák bez vědomí učitele nahrál část jeho výkladu z vyučovací hodiny. Co kdyby nahrávka obsahovala výroky ne zcela chvályhodné? Co když žák tuto nahrávku zpřístupní na svých internetových stránkách?

Stanovisko k uvedenému problému je nutno vyvozovat z příslušných ustanovení § 11 a násl. zákona č. 40/1964 Sb. (občanský zákoník) ve znění pozdějších předpisů. Fyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, zejména života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy (§ 11 zákona). Do rámce všeobecné úpravy § 11 je tedy zahrnuto i právo na projevy osobní povahy, kam patří nejen právo na zachycení (pořízení slovního projevu) hlasu, nýbrž i právo k záznamům slovního projevu, ať již je zachycen v určité písemnosti, či na zvukovém záznamu. Použití § 11 občanského zákoníku pak rozvádí jeho § 12, kde se stanoví:

„(1) Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejich projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.

(2) Svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona.

(3) Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.“


Závěr:

Uvedené ustanovení se podle našeho názoru plně vztahuje i na případy nahrávání (pořizování zvukových záznamů) při výuce a i tady je nutný souhlas vyučujícího.



Pozn. red.: Související problematikou aplikace autorského práva se podrobně zabývá článek Autorské právo a školní výuka. Doporučujeme též doplňující informace v diskuzním fóru.


Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.