Radek Sárközi: Jak se dělá školní časopis (1) – Začínáme s vydáváním

pondělí 21. ledna 2002 ·

Chybí na vaší škole studentský časopis nebo už nějaký vydáváte a chcete zlepšit jeho úroveň? Potom je tato série článků určena právě vám – studentům, učitelům i dalším zájemcům o mediální výchovu. V prvním díle se dotkneme především financování a doporučíme základní informační zdroje.

Blíží se nové pololetí – nejlepší doba pro založení studentského časopisu. Pokud jsi student, můžeš se domluvit se svými spolužáky ve třídě a zkusit vydat první číslo. Třeba vás tato práce zaujme a postupně se přidají i studenti z ostatních tříd. Pokud ale chcete vydávat časopis profesionálnější a třeba uvažujete i o tom, že byste po maturitě zkusili přijímačky na žurnalistiku, doporučuji vám, abyste se domluvili s některým z učitelů nebo rodičů. Pomůže to nejen vám, ale hlavně úrovni časopisu.

Také sami učitelé mohou vznik studentského časopisu iniciovat. Já jsem to udělal už před čtyřmi lety a některé své zkušenosti z této „vydavatelské činnosti“ se tu pokusím přiblížit. Ale začněme popořádku – na co se v počátcích soustředit?


Postoj vedení školy

Je dobré předem se domluvit s ředitelstvím školy. Může se stát, že si pan ředitel vůbec nepřeje, aby žáci publikovali svoje názory na školu, učitele a na něj. Pokud mu to ale nevadí, můžete se pustit do práce. Se školním časopisem je ovšem tolik starostí, že si to zatím neumíte ani představit, a tak nic neztratíte, když se (jako učitel) optáte na své případné finanční ohodnocení. To bude souviset i s postavením tvorby časopisu v učebním plánu školy.

Na Západě (zvláště v USA) je zcela běžné, že se na středních školách nabízí výběrový předmět žurnalistika. Kdo se do něj přihlásí, má celé pololetí jednu hodinu žurnalistiky denně! O takové hodinové dotaci si můžete v českém školství nechat zdát. Budete rádi, když bude žurnalistika nabídnuta jako volitelný předmět a zahrnuta do vašeho úvazku. Také může jít o kroužek placený formou odměn. Pokud nejste zaměstnancem školy, můžete podepsat dohodu o provedení práce.


Financování školního časopisu

Když už jsme u financí, je důležité vědět, z čeho budete platit vydávání školního časopisu. Musíte si uvědomit, že potřebujete přístup k počítači a tiskárně (není nezbytně nutné), kopírku, papíry, toner, sešívačku, peníze na vyvolání fotek atd. Málokterá škola má na rozhazování, ale snad se v jejím rozpočtu najde pár tisíc na vybavení redakce. Pokud nezískáte dostatečný přístup k počítači, jistě bude v rodině některého z redaktorů. Možná má někdo z rodičů i kopírku, skener nebo digitální fotoaparát. Určitě se na to svých studentů zeptejte. Pokud nemají ke škole vysloveně negativní vztah a jediné, co jsou ochotni přinést, je benzín a sirky, podpoří vás.

Dalším finančním zdrojem může být prodej časopisu. Rozhodně doporučuji, aby se časopis prodával! Pokud se bude rozdávat, čeká ho osud reklamních letáčků, které denně nacházíte ve své schránce. Cena by měla být dobrovolná a spíše symbolická. Pokud nemáte žádný jiný zdroj financování, stačí, když bude pokrývat náklady na výrobu jednoho čísla. Tyto náklady si mohou studenti sami spočítat (alespoň si zopakují matematiku). Dobré je prodávat časopis na větších akcích školy (maturitní ples, vánoční akademie, inaugurace, třídní schůzky), zkrátka všude, kam přijde větší množství rodičů. Ti si časopis rádi koupí. Také jim můžete nabídnout předplatné…

Do placené reklamy bych moc velké naděje nevkládal. Za 4 roky vydávání školního časopisu se mým studentům nepodařilo sehnat žádnou. Ve zmiňovaných Spojených státech amerických je ovšem právě reklama podstatným zdrojem příjmů školního časopisu. Redaktoři navíc pořádají různé párty, koncerty, diskotéky a další akce a z vybraného vstupného časopis financují. Vydávání časopisu tak na sebe nabaluje řadu zajímavých mimoškolních aktivit, o kterých mohou redaktoři psát.

Posledním zdrojem peněz jsou grantové programy. České ministerstvo školství bohužel školní časopisy žádným zvláštním programem nepodporuje. Zřejmě má jiné priority… Náš školní časopis ale spotřeboval část peněz z programu na protidrogovou politiku - určitě je lepší studenty zaujmout nějakou zajímavou prací než jim neustále omílat, že drogy se brát nemají.

A konečně – v Čechách stále působí nadace Open Society Fund, která vypisuje program na podporu iniciativ mladých lidí, ze kterého lze financovat nejen studentský časopis (poskytuje se především „příspěvek na software, tisk, papír, náklady spojené s pořizováním reportáží“), ale také další zájmové aktivity. Žádost o přidělení grantu můžete podat dvakrát ročně (většinou v dubnu a říjnu) v maximální výši 50 000 Kč (počítejte však spíše s částkou 10 000). Jednou ročně navíc tato nadace organizuje společně s Centrem nezávislé žurnalistiky Letní školu žurnalistiky. Původně pro studenty i jejich učitele (já se tu dozvěděl spoustu věcí a společně s dalšími kolegy během týdne vydal časopis Legatis), nyní už pouze pro studenty. Aktuální informace o těchto grantech získáte na internetových stránkách nadace OSF (http://osf.cz/?x=000-007-005-002).


Doporučená literatura

  • Osvaldová, B., Halada, J.: Encyklopedie praktické žurnalistiky. Libri, Praha 1999. (195 Kč, www.libri.cz
  • Foster, N.: Jak blufovat o žurnalismu, TALPRESS, Praha 1995. (35 Kč
  • Příručka pro novináře střední a východní Evropy. Syndikát novinářů České republiky. (Neprodejné, ptejte se v syndikátu a v antikvariátech
  • Dančo, V.: Kapesní průvodce (počítačovou) typografií. Via Vestra, Praha 1995. (59 Kč)


Doporučené webové stránky
  • Nuda – studentské časopisy na internetu: www.nuda.cz
  • Syndikát novinářů ČR – organizace sdružující české novináře: www.syndikat-novinaru.cz
  • Nadace Ferdinanda Peroutky – zajímavé rozbory ze světa médií: www.nadaceperoutka.cz.
  • Britské listy – internetový průběžník, který se médiím často věnuje: www.britskelisty.cz
  • Open Society Fund Praha – nadace, která finančně podporuje študentské časopisy – www.osf.cz
  • Legatis – časopis, který jsem spoluvytvářel na Letní škole žurnalistiky – http://cbnet.cz/dan/lsz. Pokud máte nějaké zkušenosti s vydáváním studentského časopisu, určitě mi napište!

V dalších dílech seriálu se zaměříme na vytváření redakční rady, novinářskou etiku, počítačovou typografii, jednotlivé použitelné žánry apod.



Radek Sárközi

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.