Vít Šebor: Bill Gates věnuje projektu Internet do škol svůj software

středa 5. prosince 2001 ·

Bill Gates dnes v Praze oznámí svoji dosud utajovanou mikulášskou nadílku českému školství – volnou multilicenci na operační systém Windows. Dar je nedílně spojen se státní informační politikou ve vzdělávání a jejím financováním.

Počítače, které má do února 2002 dodat konsorcium AutoCont On Line - Český Telecom, budou mít nainstalovány operační systém Windows 2000 Professional. Dar od Microsoftu je formulován tak, že tento systém poskytne zdarma na všechny dodané počítače, nehledě na jejich množství. Přesný počet zatím není znám, neboť bude vyčíslen až v dílčích smlouvách mezi generálním dodavatelem a MŠMT.

Bill Gates to oznámí při své dnešní návštěvě vybrané školy, kterou je ZŠ Lupáčova na pražském Žižkově.


V čí prospěch?

Kdo tedy vlastně software zdarma dostane? Generální dodavatel, stát nebo české školy? Stručně lze říci, že ušetří především stát, školám dar pomůže nepřímo.

Podle dostupných informací byla cena OS Windows do původní nabídky konsorcia zakalkulována a myšlenka daru vznikla až se současnými finančními problémy, s nimiž se SIPVZ potýká. V říjnu a listopadu, když probíhala licitace mezi MŠMT a generálním dodavatelem o rámcovou smlouvu, se totiž ukázalo, že financí na celý projekt bude méně, než je pro naplnění deklarovaných cílu potřeba. Hlavní příčina tohoto problému tkví v nemožnosti převést všechny letošní prostředky na SIPVZ do příštího státního rozpočtu. O tyto peníze je nyní projekt patrně zkrácen, postoj příští vlády i parlamentu je ve hvězdách.

Do nelehkého jednání o rámcové smlouvě, která definuje povinnosti generálního dodavatele, pak vstoupil Microsoft se svojí nabídkou volné multilicence pro OS Windows.

Ušetřenou částku můžeme odhadnout takto: cena Windows 2000 Professional činí zhruba 6 500 Kč, počítačů má být podle dosavadního prohlášení konsorcia dodáno cca 50 000, výsledná suma tedy vychází na 325 milionu korun. Ta by měla být použita na nákup většího množství techniky, než by bez této pomoci bylo možné. Což ale neznamená, že počítačů bude k dispozici víc, než bylo původně plánováno. Dar spíše pokryje část deficitu financí pro SIPVZ.


Jaké aplikace školy dostanou

S OS Windows bude dodána softwarová licence Microsoft School Agreement. Balíček v běžné nabídce společnosti obsahuje tyto programy:

  • Office Standard a Professional Editions
  • Office Macintosh Editions
  • Works Standard
  • Windows Upgrades (veškeré upgrady na OS jakékoliv Windows – nelze na holé počítače)
  • Back Office – Client Access License (CAL) – klient přístupu do sítě
  • Encarta Reference Suite and Encarta Online (Encyklopedie)
  • Office 2000 Starts Here /Step by Step Interaktive by Microsoft Press/

Pro účely SIPVZ bude do sady zahrnut i vývojový program MS Front Page.

MS School Agreement je formou předplatného na jakoukoli novou verzi uvedených produktů. Co se týče OS Windows, obsahuje jen jeho další upgrade (počítá se s postupným přechodem na Windows XP).

Jedna licence zároveň umožňuje jednomu učiteli používat tyto produkty také doma - s dobrým pocitem, že tak činí legálně. Licence je tedy v tomto smyslu dvojnásobná. (Více informací v samostatném článku).


Bill se každému nezavděčí

Zajímavé je, že s podobnou akcí již Microsoft přišel i v rodných Státech. V nejméně rozvinutých oblastech země hodlá školám věnovat peníze na nákup softwaru a hardwaru za jednu miliardu dolarů.

Za akci ale Microsoft nesklidil jen chválu, nýbrž i další antimonopolní žalobu. Podle kritiků si totiž tímto krokem jen upevní tržní pozici a v obdarovaných vytvoří dojem, že mu mají být zavázáni. Kritizován je přesto, že poskytl pouze grant, ze kterého školy mohou pořídit i programy jiných společností. (Článek naleznete na webové stránce deníku The New York Times; bezplatná registrace nutná.)

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.