Zdeněk Ogrodník: Chráníme svá osobní data

pondělí 5. listopadu 2001 ·

Využíváte školní počítač ke své práci? Klepete do něj po vyučování časové plány, přípravy hodin a testy nebo jen vyřizujete své soukromé záležitosti? Ať tak či onak, vaše práce je s největší pravděpodobností přístupná všem ostatním. A proto: Chraňte ji! Zvládne to i začátečník.

O tom, jak zabezpečit operační systém Windows před nežádoucím zásahem žáků, již byla řeč v článcích Zavádíme počítače do běžných tříd (3)Hlídací pes – dobře střežený počítač. Jak ale ochránit naši vlastní práci? I když je přístup k počítačům na školách různý, dá se shrnout do tří obecných skupin:

  • Ve škole je počítačová učebna, kterou můžete využívat. Svá data máte uložena, či spíš vystavena na konkrétním počítači a v lepším případě na serveru, kam nemají přístup alespoň žáci

  • Počítač sdílíte se svými kolegy např. ve sborovně, v učitelské knihovně. Vaše práce je přístupná všem, kteří na něm pracují

  • Máte osobní počítač v kabinetě, který používáte jen vy (pokud pomineme uklízečku a školníka). Jste na tom relativně dobře
Ani v jednom z výše uvedených modelů přístupu si však nemůžete být jisti zabezpečeností svých dat. To vás možná zatím netrápí, ale jen do okamžiku, kdy se vám ztratí důležitý dokument. A únik citlivých či soukromých informací ani rozpoznat nemusíte …

Jak tedy na to? Zaheslovat, zašifrovat!


Zaheslujte si dokumenty

Že dokumenty Word a Excel můžeme při uložení chránit heslem, je docela známé. Stačí při ukládání (Soubor/Uložit jako) kliknout na Nástroje/Obecné možnosti a doplnit Heslo pro čtení (dokument bez zadání hesla neotevřete) a Heslo pro zápis (dokument bez znalosti hesla otevřete, ale pouze ke čtení) ve Wordu a Heslo pro otevření a Heslo pro úpravy (se stejným významem) v Excelu. Toto platí pro MS Office 2000. Ve verzi Office 97 je ochrana dokumentů heslem podobná (Soubor/ Uložit jako/ Možnosti). Ale Pozor! Existují programy, které umí heslo dokumentu zjistit. Mnozí šikovní žáci, a zvláště starší studenti jimi mohou snadno disponovat. Navíc takto nelze chránit jiné typy souborů.


Šifrujte a dešifrujte!

Šifrování dokumentů a ostatních (nesystémových) souborů je o něco pracnější, ale účinnější. Pokud vám na utajení některých souborů opravdu záleží, měli byste je šifrovat. Provedeme-li zašifrování osobní složky se všemi dokumenty, vždy před jejich otevřením je nutné ten který soubor ručně dešifrovat a po práci opětovně zašifrovat. Šifrovacích nástrojů existují desítky. AreaGuardNotes off-line (765kB) pochází od české firmy Sodat software. Důvodů, proč vybírám právě tento program, je hned několik. Je to freeware, čili zdarma, je česky a jeho použití pochopí i naprostý začátečník. Navíc ho může na společném počítači využívat každý uživatel se svým vlastním klíčem a heslem.

Po instalaci programu přibudou v kontextovém menu průzkumníka (pravé tlačítko myši na vybraný soubor) volby AreaGuard šifrování, AreaGuard dešifrování a AreaGuard SFX. Vyberte složku nebo soubor, který chcete šifrovat, v kontextovém menu zvolte AreaGuard šifrování a nechte se unést průvodcem. Freewarová verze vám nedá možnost jiné než přednastavené metody šifrování (tzv. off-line s použitím algoritmu RC4, 40 bitů). Doplňte jméno šifrovacího klíče (např. Zdenal) a heslo, které je nutné vepsat dvakrát. Dokončit a je to. Soubor je zašifrován a pozměněn o vlastní příponu .AGN. Bez znalosti vašeho hesla se na něj nikdo nepodívá. Ať už jde o dokument, obrázek nebo specifický datový soubor. Budete-li s ním chtít pracovat nezbývá než ho dešifrovat. Opět kliknete na soubor pravým tlačítkem a vyberete AreaGuard dešifrování. Automaticky je rozpoznán šifrovací klíč (např. Zdenal) a jste vyzváni k zadání hesla, OK a je to. Se souborem lze normálně pracovat. Po skončení nezapomeňte opět šifrovat.

Ještě dlužím vysvětlení položky AreaGuard SFX. Jde o šikovný nástroj pro vytváření samodešifrovacích souborů. Potřebujete znát pouze heslo a soubor rozšifrujete i na počítači, kde není AreaGuardNotes off-line instalovaný. Vhodné zvlášť pro posílání souborů e-mailem. Bohužel tato funkce je dostupná pouze v komerční verzi AreaGuardNotes off-line za 490 Kč bez 5  % DPH.


Na závěr snad jen několik rad, jak si správně vybírat bezpečné heslo:

  • mělo by být delší než 8 znaků;
  • kombinováno z číslic, písmen (velkých i malých) a znaků;
  • vyzkoušejte použití českého slova napsaného s přidržením SHIFT (např. 12stožárů bude 12STO68R“);
  • nepoužívejte jména manželek, milenek, dětí apod.;
  • nepoužívejte datumy narození, číslo vašeho domu nebo auta;
  • nepoužívejte heslo, které je lehce odvoditelné;
  • heslo si nepište, ale pamatujte.


Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.