Vít Šebor: Platy i protesty mají zatím nejistý osud

středa 7. listopadu 2001 ·

Včera odpoledne proběhlo jednání školských odborů s vicepremiérem Vladimírem Špidlou, na kterém odboráři požadovali změnu návrhu rozpočtu, tak aby byl splněn původní slib navýšit tarifní mzdy o 10  % od ledna, a nikoliv od dubna. Výsledek? Nejenže požadavky nebyly akceptovány, ale nárůst platů bude možná ještě menší. Oživeno (7. 11.) : Na školách proběhne petiční akce

Včera odpoledne proběhlo jednání školských odborů s vicepremiérem Vladimírem Špidlou, na kterém odboráři požadovali změnu návrhu rozpočtu, tak aby byl splněn původní slib navýšit tarifní mzdy o 10  % od ledna, a nikoliv od dubna. Výsledek? Nejenže požadavky nebyly akceptovány, ale nárůst platů bude možná ještě menší.

Potvrdily se tak skeptické úvahy, že Vladimír Špidla sám ani nemůže přislíbit změnu návrhu zákona o státním rozpočtu, který schválila celá vláda. Jednání proto bylo zanedlouho přerušeno, a to až do 18. prosince, kdy proběhne druhé čtení zákona v poslanecké sněmovně.

Podle Jaroslava Rösslera, předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS PŠ), je však málo pravděpodobné, že by se vláda vrátila k původnímu záměru. Z jednání naopak vyplynulo, že současná redukce vůbec nemusí být konečná. Vláda totiž nyní uvažuje, že platy budu zvýšeny nejen až od dubna, ale také jen o 8  %, nebo ještě méně.

Zbývá tedy otázka, kdy a k jakým protestům se vedení odborů odhodlá. Podle Rösslera se neuvažuje o zahájení jakýchkoli stávek do zmíněného 18. prosince. Pokud do té doby nedojde k neočekávanému obratu ve vládním postoji, je velmi pravděpodobné, že odbory se po tomto datu o stávku v nějaké formě pokusí. Ale jaké? Zatím se totiž zdá, že postoj pedagogů je mnohem umírněnější než samotného odborářského vedení. Vyplývá to mimo jiné i z nedávné ankety ČTK, podle v níž se všichni oslovení ředitelé postavili proti takovým protestním akcím, které by měly poškodit žáky. „To se dalo celkem čekat, ale divím se těmto ředitelům, protože oni budou mít v případě neúspěchu nesmírné problémy,“ řekl k tomu pro Českou školu Jaroslav Rössler. Podle něj však musí vedení odborů nejprve kontaktovat všechny základní organizace na školách a zjistit jejich názor, podle nějž pak bude postupovat.

Jasněji bude již v průběhu dneška, kdy proběhne mimořádné jednání předsednictva odborů, kterého se zúčastní také zástupci asociací ředitelů základních a středních škol. „Nechť k tomu řeknou jasné stanovisko, jestli znají jinou formu protestů nebo vědí, jak jinak zlepšit finanční situaci na školách,“ dodal Rössler.

Je tedy možné, že ačkoliv se původní vládní slib ještě zredukuje, školy se přesto odhodlají jen k symbolickým protestům s omezenými společenskými dopady, které pro tuto ani žádnou další vládu nebudou příliš velkou výstrahou. Snad jen jako připomínka veřejnosti před volební kampaní, že školy rozhodně nesouhlasí s proklamacemi o prioritě vzdělávání.

Oživeno (7. 11.) : Na školách proběhne petiční akce

Vedení ČMOS PŠ se dnes dohodlo s představiteli asociací ředitelů základních a středních škol na společném postupu při organizaci protestů s tím, že v první fázi (tzn. do druhého čtení zákona o rozpočtu 18. prosince 2001) proběhne pouze petiční akce. Vedení odborů v současné době text petice rozeslalo na své oblastní organizace, který jej budou dále distribuovat na všechny základní organizace (školy). Petice má být do konce týdne také vystavena na webových stránkách http://www.cmosskolstvi.cz/ . Odbory hodlají k její podpoře vyzvat i rodiče žáků a podepsané archy pak do konce listopadu shromáždit a předat vládě, patrně v součinnosti s ostatními odborovými organizacemi státních zaměstnanců.

Co se týče dalších kroků, které by následovaly v případě parlamentního schválení pro učitele nevýhodného rozpočtu, došlo pouze k takové dohodě, že asociace budou u svých členů – ředitelů prosazovat, aby protestům nebránili. To se totiž často stávalo při poslední stávce v roce 1997. Konkrétní formy „tvrdších“ protestů však dnes diskutovány nebyly.

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.