Vít Berka: Tématické plány

čtvrtek 8. listopadu 2001 ·

Dotaz: Ač jsem řádně odevzdal na začátku roku tématické plány výuky, ředitelství školy nás nutí k jejich přepracování do jakýchsi předem zformovaných tabulek. Má k tomu oprávnění? Který právní předpis upravuje podobu časových a tématických plánů?

Žádný právní předpis nestanoví formu zpracování tématických plánů. Pedagogičtí pracovníci (stejně jako jiní zaměstnanci) jsou podle § 35 zákoníku práce povinni podle pokynů zaměstnavatele konat osobně práce podle pracovní smlouvy ve stanovené pracovní době a dodržovat pracovní kázeň. V ustanovení § 73 odst. 1 písm. a) zákoníku práce je uvedeno:

„Zaměstnanci jsou povinni zejména pracovat svědomitě a řádně podle svých sil, znalostí a schopností, plnit pokyny nadřízených vydané v souladu s právními předpisy a dodržovat zásady spolupráce s ostatními zaměstnanci.“

Součástí sjednaného druhu práce učitelů je vedle přímé vyučovací činnosti i další práce uvedená v § 2 písm. b) nařízení vlády č. 68/1997 Sb., kterým se stanoví míra vyučovací povinnosti učitelů a míra povinnosti výchovné práce ostatních pedagogických pracovníků ve školství ve znění pozdějších předpisů. Mezi tyto práce patří i příprava na přímou vyučovací činnost, vedení předepsané pedagogické dokumentace, příprava učebních pomůcek apod. Ředitel školy jako nadřízený vedoucí zaměstnanec má právo dávat pokyny zaměstnancům (učitelům) k výkonu jejich práce, v daném případě je tedy ředitel oprávněn v rámci své pravomoci určovat, v jaké formě mají být zpracovány tématické plány výuky. Pokyny nadřízených vedoucích zaměstnanců musí být vydány v souladu s právními předpisy (§ 73 odst. 1 písm. a) zákoníku práce) a nesmí jimi docházet k zneužívání výkonu práv a povinností vyplývajících z pracovněprávních vztahů na újmu zaměstnance (§ 7 odst. 2 zákoníku práce).


Závěr:

V daném případě se zřejmě pokyny ředitele jako nadřízeného zaměstnance nedostávají do rozporu s uvedenými ustanoveními právních předpisů a zaměstnanci (učitelé) jsou proto povinni se jimi řídit.

Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.