Vít Berka: Kdo rozhoduje o FKSP?

pondělí 26. listopadu 2001 ·

Dotaz: Kdo má na škole právo rozhodovat o uvolňování prostředků z Fondu kulturních a sociálních potřeb? Může ředitel školy s právní subjektivitou nakupovat z fondu FKSP bez předchozí porady se zaměstnanci?

Fond kulturních a sociálních potřeb je vytvářen v subjektech, jejichž příjmy a výdaje jsou příjmy a výdaji státního rozpočtu, ve státních podnicích a dále v příspěvkových organizacích. Tento fond je fondem zaměstnavatele.

Pokud jde o součinnost zaměstnavatele se zástupci zaměstnanců při tvorbě a čerpání fondu, stanoví právní předpis spolurozhodování zaměstnavatele s příslušným odborovým orgánem. V § 19 zákoníku práce se stanoví, že příslušný odborový orgán spolurozhoduje se zaměstnavatelem o stanovení přídělu do fondu kulturních a sociálních potřeb podle zvláštních předpisů a o jeho čerpání. Podrobnou úpravu tvorby a používání fondu obsahuje vyhláška č. 310/1995 Sb. o fondu kulturních a sociálních potřeb, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška v § 12 odst. 1 opakuje uvedené ustanovení § 19 zákoníku práce o spolurozhodování příslušného odborového orgánu se zaměstnavatelem o stanovení přídělu do fondu a o jeho čerpání.

Oprávnění spolurozhodovat se zaměstnavatelem má tedy pouze příslušný odborový orgán. Žádný jiný zástupce zaměstnanců (např. rada zaměstnanců, pokud je ustavena) takové oprávnění nemá. Žádný právní předpis ani nestanoví přímé jednání zaměstnavatele se zaměstnanci v této záležitosti, nepůsobí-li u zaměstnance odborový orgán. V případě, že žádná odborová organizace u zaměstnavatele nepůsobí, rozhoduje zaměstnavatel o přídělu do fondu kulturních a sociálních potřeb a o jeho čerpání samostatně, protože podmínka spolurozhodování s příslušným odborovým orgánem je nesplnitelná.


Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.