SME redakce: Děti jsou prý agresivní a budou ještě víc

středa 7. listopadu 2001 ·

Nejeden učitel si už od svého žáka vyslechl: Ty kreténe! Nadávky jsou stále častější, slovník žáků je stále hrubší a někdy nezůstane jen u slov. Učitele i fyzicky napadnou, napsal slovenský list Sme.

Nejeden učitel si už od svého žáka vyslechl: "Ty kreténe!" Nadávky jsou stále častější, slovník žáků je stále hrubší a někdy nezůstane jen u slov. Učitele i fyzicky napadnou, napsal slovenský list Sme.

Agresivita žáků na slovenských školách roste a pětina učitelů ji považuje za důvod, kvůli kterému možná odejdou ze školy. Takový je výsledek ankety, které se zúčastnilo 329 učitelů ze stovky základních a středních škol.

Dvě třetiny učitelů si od žáků vyslechly nadávky a každý dvacátý zažil fyzický útok. Strčení ze schodů, úder rukou anebo i židlí. Téměř 90 procent učitelů potvrdilo, že agresivita dětí vzrůstá, a jen 10 procent je přesvědčeno o opaku. Asi 30 procent si myslí, že agresivita vzrostla jen trochu, a 20 procent, že rapidně.

Sociolog Peter Ondrejkovič říká, že agresivita ve školách roste, protože "roste všude". Příčiny mohou být v rodině, v televizi, ve společnosti. Nemáme jasného viníka, a proto se "tento celosvětový problém nedá vyřešit jedním univerzálním receptem".

Učitelé jsou často bezmocní, protože studium na vysoké škole je na něco takového nepřipravilo. Stává se, že se brání a žáky fyzicky trestají, ačkoli je to zakázané. Navzdory hrozivým číslům o růstu násilí a agresivity jsou slovenské děti však jen na polovině cesty v tomto vývoji. V Německu je podle tamních průzkumů situace daleko horší. Při porovnávání údajů z obou zemí Ondrejkovič dodává, že agresivita slovenských dětí bude určitě ještě stoupat, "a to i tehdy, kdybychom měli vše připravené tak, jak si představujeme".

"Chcípni a zakopej se!", "kráva blbá", "ten debil". To je jen část slušnějších nadávek, které adresují žáci základních a středních škol svým učitelům. Jedni učitele přirovnávají ke zvířatům - "osel, vůl, prase, zmije, hovado, kráva", jiní k lidem s nižším IQ - "idiot, kretén, debil", další používají nejvulgárnější výrazy. Slovník, který někteří žáci používají, se docela podobá vězeňskému výrazivu.

Učitel ze střední průmyslové školy oděvní v Kremnici Martin Ondrejka říká: "Neznám školu, kde by se učitelům nenadávalo. Pokládám to za normální stav." Někdy si žáci dovolí více. Učitelka ze středního odborného učiliště Nižná řekla, že jí vyhrožovali vypálením domu. Učitelé z jiných škol uvedli, že při výbuších zlosti létají po třídě pomůcky a židle, rozbíjejí se okna. Podle ankety se násilí projevuje hlavně na středních odborných učilištích a na základních školách. Pedagožka ze základní školy v Banské Bystrici v anketě vylíčila vlastní zkušenost: "Učitel žijící na jednom sídlišti s 'výkvětem školy' musí počítat s tím, že pokud nechá žáka neovládajícího ani základ učiva opakovat ročník, může čekat i útoky na vlastní malé děti, hrající si mimo dům."

Učitelé se shodli, že agresivita dětí se nedá posuzovat podle věku, násilnické a neposlušné bývají i děti v první třídě. Za hlavního viníka označovali hlavně rodiče a televizi, někteří celou společnost. Ačkoli podle ankety agresivita dětí roste, závěrečný ortel není zcela jednoznačný; někdo totiž považuje za rostoucí agresivitu i slova "jsi nespravedlivá", jinému zase nevadí ani vulgární nadávky. Pro některé učitele je však hrubé chování žáků zklamáním: "Byla jsem vychovávaná láskou, úsměvem, pohlazením, přátelstvím. Milovala jsem učitelky, které se ke mně takto chovaly. Chtěla jsem být stejná, ale praxe mi ukazuje, že se 'nechytám'. Agresivní, hrubé a nevychované děti nereagují na úsměv, pohlazení, pochvalu. Jsou zvyklé na křik, hrubost, nadávky a možná i fyzické násilí."

Ačkoli učitelé navrhovali řešení, jak boji s agresivitou pomoci, většina by přivítala, kdyby byl na jejich škole psycholog, připravený v kritické situaci zareagovat. Školního psychologa však měly jen dvě ze škol zapojených do ankety.

Jak by asi dopadl průzkum u nás? Máte odlišné, nebo podobné zkušenosti?

SME redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.