Ondřej Neumajer: U tabule: www.spomocnik.cz

čtvrtek 8. listopadu 2001 ·

Učitelský spomocník je představitelem vzdělávacího webu provozovaného na univerzitní půdě. V oblasti internetové podpory využívání ICT ve výuce je u nás opravdovou klasikou, což spolu s novým designem dává dobrý důvod k recenzi.

Učitelský spomocník je v provozu od jara 1997 a jeho provozovatelem je oddělení informační výchovy KTchV UK PedF Praha za pomoci několika málo nepravidelných spolupracovníků. Web vznikl jako dobrovolná iniciativa pracovníků oddělení, původně bez většího zájmu ze strany PedF. Hlavním záměrem bylo pomoci učitelům a prezentovat pracoviště. Web byl finančně podpořen fakultním výzkumným záměrem „Vzdělávání pro život v informační společnosti“. Aktualizován je průběžně. Návštěvnost autoři nesledují.


Cílová skupina

Autoři: Stránky jsou určeny učitelům a studentům učitelství a snaží se pomáhat vhodným způsobem využívat ICT. Uplatnění stránek je různorodé – vědecké výstupy, mezinárodní spolupráce, zajímavé odkazy, aktuality, diskuse…
Česká škola: Část webu má praktický význam pro učitele, kteří se chtějí dozvědět o probíhajících projektech a jiných aktivitách spojených s ICT, část pro vědečtěji založené jedince, profesionálně se věnující metodice a širšímu kontextu uplatnění ICT.


Obsah
A: Na stránkách se můžeme setkat s aplikací nejnovějších výzkumů, s produkty vyplývajícími z bohaté mezinárodní spolupráce i s praktickým uplatněním znalostí, přehledu a zkušeností, které tvůrci - členové špičkového pedagogicko-vědeckého pracoviště v oboru této činnosti mají.
ČŠ: Pro praktické využití bych doporučil navštívit obsáhlý Odkazník, kde jsou podle oboru tříděny odkazy na stránky s tématem využití ICT. Další praktickou rubrikou jsou Projekty s často aktualizovaným podrobným seznamem zajímavých, převážně mezinárodních školských projektů, pro které se hledají další zájemci o účast. Kalendář akcí informuje o těch nejdůležitějších aktivitách, které se na poli ICT ve školství dějí. Metodická pomoc s odbornými, většinou teoretickými studiemi a dokumenty je dle mého názoru vhodná spíše pro vědecky založené kolegy. Nabídku doplňují překlady zahraničních článků, informace o dění v EU a nově i diskuzní fórum (zatím prázdné).


Design a navigace
A: Máme aktuálně novou verzi, zatím jsme spokojeni.
ČŠ: Nový design Spomocníka dělá velmi profesionální dojem. Ačkoliv je používání rámů ve světě webdesignu považováno za problematické, zde se jedná o účelné použití, které zjednodušuje pohyb po stránkách. Zaráží jen fakt, že se při odskoku do konkrétní sekce vždy načítá celá definice rámů, a to pouze kvůli změně obrázku v levém horním rohu. Tato skutečnost spolu s větším množství grafických prvků zpomaluje načítání. Vůči minoritním prohlížečům jsou stránky velmi přátelské.


Příbuzné stránky
A: V ČR jsme byli jedni z prvních, kdo podobný server založil, a tak jsme vzorem spíše my jiným. Konkurenci necítíme – už proto, že web je pouhým doplňkem celé řady našich dalších aktivit. V zahraničí by se jistě vzory našly. Rozdíl v podmínkách, v nichž podobné služby učitelům fungují, je však takový, že je srovnávání vyloučeno.
ČŠ: Odborný web se zaměřením na pedagogické využívání ICT je na českém internetu spíše věcí ojedinělou. Tématicky nejbližší je patrně ceskaskola.cz a paradoxně Bobrův pomocník http://omicron.felk.cvut.cz/~bobr.


Celkové zhodnocení
A: Spokojeni momentálně jsme, i když by se jistě dalo mnohé zlepšovat. Např. se chceme zvýšenou měrou nyní věnovat Metodické pomoci. To je právě to, co od nás učitelé očekávají a v souvislosti se SIPVZ též nutně potřebují. ČŠ: Budování webu spomocnik.cz je již nyní velkým přínosem pro českou odbornou pedagogickou veřejnost. Pokud se Spomocníku podaří udržet a přilákat další čtenáře (například aktivní diskusí, častějším zařazováním článků, pestřejším profilem autorů nebo praktickými metodickými radami), pak jeho význam bude s postupnou realizací SIPVZ jistě nabírat na důležitosti.



Ondřej Neumajer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.