Milan Hausner: Tangram - nová generace programů pro výuku němčiny

pátek 30. listopadu 2001 ·

Pokud se chcete učit angličtinu, nebude problém najít vhodný jazykový software. Kurzy v němčině dosud byly jen nesmělými pokusy několika producentů. Dnes však už existuje velmi kvalitní protiváha: Němčina Tangram od LANGMasteru.

Němčina Tangram pro začátečníky byla připravena ve spolupráci s velkým německým nakladatelstvím Max Hueber Verlag. Díky moderním technologiím i kvalitnímu obsahu tak spatřil světlo světa zcela nový produkt (4 CD-ROMy), který znamená velký pokrok ve výuce němčiny s podporou multimediálních aplikací.

Jádrem produktu je učebnice velkého rozsahu: 500 stran textu, 900 cvičení, 90 testů, 6000 nových slovíček a frází, 6 hodin zvukových nahrávek, 1500 obrázků a fotografií. Uživatelé jistě ocení integraci slovníku Lingea Lexicon do celého systému. Slovník (75 000 hesel, 150 000 odkazů) je z větší části ozvučen, nabízí příbuzná slova i nejčastější slovní spojení a celou řadu gramatických jevů.


Výzva pro učitele

Z didaktického hlediska velmi oceňuji důraz, který autoři kladli na možnost individuálního přístupu k nabízenému obsahu: Určete si čas, rozsah i téma, které si chcete osvojit, zlepšit, zopakovat. Veškeré volby jsou jen na vás nebo na vašem učiteli. Prakticky to znamená, že při síťové instalaci si učitel může výuku připravit ve vlastním nastavení a v počítačové učebně pak žáci dostanou na míru ušité lekce. U starších titulů bylo k dispozici v podstatě jen lineární řazení a předdefinovaný postup.

Němčina Tangram může najít uplatnění i v hodinách vedených čistě podle „osnov“, neboť právě v lexikálních cvičeních, poslechu i gramatice lze plně využít nabízených možností. CD-ROM se tak stává vhodným doplňkem papírových učebnic německého jazyka. Opravdu záleží jen na učiteli, zda ano či ne.

Němčina Tangram využívá nové modulární technologie. Ta má pro uživatele kromě jiného jednu velkou výhodu: všechny příbuzné produkty mají velmi podobné ovládání. Naučíte se pracovat s jedním, a už umíte pracovat se všemi. (Definice z encyklopedie: TANGRAM: Skládačka, hlavolam čínského původu složený nejčastěji ze sedmi dílků. Skládají se dohromady tak, že vytvářejí různé obrazce a tvary, nejčastěji čtverec. Původem z čínštiny tang´gram.) Je ale třeba zdůraznit, že Němčina Tangram je od ostatních disků LANGMasteru zcela odlišná. Angličtina v plné míře vychází ze dřívějších, již notoricky známých disků vydavatele, byť v novém hávu. Němčina je však produktem zbrusu novým, který žádný klamný převlek nepotřebuje.

Na disku je též použita technologie zvaná RE-WISE, která je odvozena od paměťových křivek zapomínání. Jejím principem je stručně řečeno to, že si počítač pamatuje za vás, co jste vlastně zapomněli. K monitorování vaší snahy pak slouží statistiky ukazující celkový pokrok ve výuce, dosažená hodnocení ve cvičeních, tempo, jakým ve výuce postupujete a kdy asi kurz dokončíte, čas věnovaný učení, úspěšnost práce s metodou RE-WISE a další.


Nejen text, ale i hlas

Už první produkty pro výuku cizích jazyků se pokoušely o takzvanou speech recognition – rozpoznávání hlasu. Pak na dlouhou dobu zůstalo u jednoduchého porovnání výslovnosti rodilého mluvčího se záznamem výslovnosti uživatele. Jen málokterý systém byl spolehlivý. Tentokrát však máte opravdovou možnost sledovat hlasovou křivku rodilého mluvčího a porovnávat ji s tou svou. Budete se docela divit, jaké rozdíly ve větě, která vám zní na chlup stejně, dokážete vyslovit. Jde vlastně o moderní variantu „plamenového fonografu“ profesora Higginse, pomocí něhož učil správné výslovnosti květinářku Lízu.

Jazykový software musí především fungovat jako učební pomůcka - ne jako klikací mechanismus, který předstírá výuku. Pokud musíme hledat klávesy a přemýšlet, jakým kliknutím co spustit, nebudeme se na učení příliš soustřeďovat. V mnoha jiných případech jsem se tomu nevyhnul. Ovládání tohoto disku je však dostatečně intuitivní a jednoduché.

K tomu připočtěme i možnost ovládat aplikaci hlasem. Tedy …až počítač naučíte reagovat na ty správné pokyny (podobně jako u mobilu). Hlasové ovládání je však jen třešničkou na hodně vysoké vrstvě šlehačky, kterou nám zde LANGMAster nabízí.

Němčina Tangram s novou technologií, kvalitní metodikou a obsahem prověřeným po celém světě může (ale nemusí) být užitečným pomocníkem při poznání jazyka.


Minimální konfigurace:
Pentium 166 Mhz, 64 MB RAM, 20 MB volného místa na disku, rozlišení 800x600, High Color, zvuková karta CD-ROM mechanika (4x), Windows 95, 98, Me, 2000, NT 4.0

Cena: 1495 Kč (základní)

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.