Milan Hausner: Drogy – smrtelné nebezpečí

úterý 13. listopadu 2001 ·

Nedávno vyrazil do světa nový CD-ROM vydavatelství Grada, který si předsevzal nemalý úkol: komplexně pojmout protidrogovou prevenci a v atraktivní multimediální formě ji zprostředkovat jak teenagerům, tak jejich učitelům a rodičům. Je otázkou, která cílová skupina jej využije nejvíce, ale každopádně nastavil v oblasti výchovných titulů novou laťku.

Nedávno vyrazil do světa nový CD-ROM vydavatelství Grada, který si předsevzal nemalý úkol: komplexně pojmout protidrogovou prevenci a v atraktivní multimediální formě ji zprostředkovat jak teenagerům, tak jejich učitelům a rodičům. Je otázkou, která cílová skupina jej využije nejvíce, ale každopádně nastavil v oblasti výchovných titulů novou laťku.

Drogová problematika je nepochybně jedním z neožehavějších témat současné základní a střední školy. Statistiky mluví neúprosně a i na škole, která se holedbá svojí „čistotou“, se možná ve skrytu dějí nebezpečné experimenty. Bohužel, většina žáků, ale i učitelů má o problematice velmi malé povědomí.

Jen málo takto zaměřených knih, televizních dokumentů, neřku-li multimédií však v sobě účelně spojuje faktickou kvalitu s atraktivitou zpracování, která by k obsahu přitáhla své adresáty. Jen málo projektů pojímá problém v komplexnosti, kterou protidrogová prevence vyžaduje. Je proto nutné ocenit nový produkt vydavatelství Grada Drogy – smrtelné nebezpečí, který jako první titul zmíněná kritéria v podstatě naplňuje.

Zdánlivě obyčejný titul totiž skrývá rozsáhlý a moderně ztvárněný obsah. Program otvírá ožehavé téma z mnoha úhlů; neukazuje jen přímé negativní důsledky zneužívání drog (vznik závislosti, její formy, obtížnost odvykání), ale i souvislosti s rodinou, přátelstvím, obecnou kriminalitou. Najdete na něm „drogovou“ legislativu nebo komplexní přehled návykových látek, s nimiž se u nás můžete setkat. Program nezapomíná ani na sílu odstrašujících případů těch, kteří se oběťmi drog již stali.



Prostředí programu má graficky vyváženou, přitažlivou podobu. Už jen úvodní obrazovka s působivým mluveným komentářem nutí postupovat dál. Kvalitní zpracování se plně odráží i ve zvukových stopách, komentářích, vložených dialozích a videosekvencích (445 MB!), které zde (na rozdíl od jiných pokusů) nepůsobí křečovitě. Podobné téma vždy trochu svádí k omezené multimedialitě a vede k produkci titulu, který je spíše jen elektronickou variantou běžné knihy. O CD-ROMu Drogy – smrtelné nebezpeč to naštěstí neplatí. Naopak, titul je dalším důkazem, že Grada v posledních letech urazila dlouhou cestu od primitivních klikacích prográmků k uceleným projektům s vysokou přidanou hodnotou.


Pro koho?

Nakladatel uvádí, že „hlavním cílem programu je prevence, zároveň však nabízí pomoc všem, kteří již drogám propadli. Primárně je určený pro věkovou skupinu 12 – 18 let, obsahuje ale také mnohé velmi užitečné informace pro všechny rodiče, učitele a vychovatele.“ Bohužel, nejsem přesvědčen o tom, že pro mladé narkomany bude (jakýkoli) CD ROM užitečnou pomůckou, která přispěje k jejich opětovnému zařazení do normálního života. Otázkou přesahující rámec této recenze je, zda nejrizikovější skupiny teenagerů vůbec budou sedět u počítače a dumat nad nebezpečím drog.

Podle mého názoru budou nejpravdivější poslední slova citované anotace a titul prokáže největší službu při osvětové práci mezi učiteli, vychovateli a rodiči. Je totiž až zarážející, jak malé znalosti učitelé mají a jak negativně se k této problematice staví. Troufám si s trochou nadsázky říct, že CD-ROM Drogy – smrtelné nebezpečí by se měl stát součástí povinné školní dokumentace.

Úsilí, které bylo v Gradě věnováno tomuto díla, naznačuje celých pět obrazovek jmen členů realizačního týmu, odborných poradců a spolupracujících institucí (významně se podílela např. Národní protidrogová centrála Policie ČR). Nezbývá, než si přát, aby se toto úsilí zúročilo v mechanikách počítačů, na které už školy netrpělivě čekají. Při předvánočním utrácení kvůli vyčerpání rozpočtu v tomto případě rozhodně neprohloupíte.

Cena: 790 Kč, školní multilicence 1450 Kč
Minimální konfigurace: Windows 9x/NT/2000/ME, grafika 800 x 600 High Color, zvuková karta



Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.