Vít Berka: Termínované pracovní poměry s absolventy

úterý 2. října 2001 ·

Dotaz: Zákoníkem práce jsou stanovena omezení při uzavírání termínovaných pracovních poměrů. Takový pracovní poměr nelze sjednat s absolventy škol Za absolventa se přitom považuje ten, kdo po absolvování školy nebyl více než dva roky zaměstnán v pracovním nebo obdobném poměru. Má se chápat (…)

Zákoníkem práce jsou stanovena omezení při uzavírání termínovaných pracovních poměrů. Takový pracovní poměr nelze sjednat s absolventy škol. Za absolventa se přitom považuje ten, kdo po absolvování školy nebyl více než dva roky zaměstnán v pracovním nebo obdobném poměru. Má se chápat tímto obdobným poměrem činnost konaná na základě některé z dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, která byla pro absolventa školy jeho jediným zaměstnáním?

Zákoník práce skutečně obsahuje uvedená omezení a v § 30 odst. 2 písm. a) stanoví: „Pracovní poměr na dobu určitou nelze sjednat s absolventy středních a vysokých škol, odborných učilišť a učilišť vstupujícími do pracovního poměru na práci odpovídající jejich kvalifikaci; absolventem se rozumí zaměstnanec, jehož celková doba zaměstnání v pracovním nebo obdobném poměru nedosáhla po úspěšném ukončení studia (přípravy) dvou let, přičemž se do této doby nezapočítává doba vojenské základní (náhradní) služby a civilní služby nahrazující tuto službu, doba mateřské a další mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnavatel podle § 127 odst. 2 omluvil nepřítomnost muže v práci, protože mu příslušel rodičovský příspěvek.“

Obdobným poměrem se pro účel aplikace § 30 zákoníku práce rozumí jednak služební poměr (např. vojáka z povolání nebo služební poměr příslušníků ozbrojených bezpečnostních sborů – Policie ČR apod.), jednak pracovní vztah člena družstva, který je součástí jeho členství v družstvu.

Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, které jsou právně upraveny v § 232 a násl. zákoníku práce, jsou pracovněprávním vztahem, jehož trvání se do celkové doby zaměstnání nezapočítává.

Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.