Miloslav Hubatka: Nové formy licencování produktů Microsoft

čtvrtek 18. října 2001 ·

Pro školské uživatele nyní přichází řada změn a novinek. Některé jsou potěšitelné, některé naopak. Každopádně je užitečné dobře se s nimi seznámit, zejména pak s novou politikou Microsoft Assurance.

Microsoft si pro nás na podzim připravil pár novinek. Jednak jsou to nové verze produktů řady XP – 2002. Nás učitele zajímá především Office XP, který je za nezměněnou cenu dále v ceníku. Dále OS Windows XP, který sice již v ceníku je, ale poprvé se s ním mohli kolegové a kolegyně setkat na Invexu. Za příjemnou novinku považuji českou verzi produktu Front Page 2002. Předpokládám, že se tím pádem více rozšíří a hlavně více bude používat v našich školách.

Za zmínku stojí, že s novým produktem přichází i VLK. Tento ale není psovitou šelmou chtějící zbaštit Karkulku, je to ochranný kód – Volume Licence Key, který škola obdrží společně s novým produktem a jeho úkolem je zabránit nelegálnímu šíření a kopírování produktů Microsoftu.

Méně příjemnou novinkou je fakt, že od října letošního roku došlo k zastavení prodeje OS Windows 3.11 a upgradů na Windows 95, Windows 98 a Windows Millenium. V ceníku zůstaly pouze upgrady Windows Pro 2000 a zmíněné Windows XP. V důsledku to znamená, že školy přišly o možnost za nízkou cenu dolegalizovat své operační systémy. Nebo koupit upgrade na starší počítače, což bylo levnější než kupovat třeba rovnou Windows Pro 2000. Naštěstí v posledních měsících této příležitosti mnoho škol využilo.

Nyní pokud nemají na svých počítačích žádný OS, musí koupit tzv. OEM verzi (cca 4000 Kč). A pokud chtějí upgradovat, mohou tak učinit na Windows XP nebo Windows Pro 2000.

Čerstvou novinkou je, že lze upgradovat z jakéhokoli staršího systému. Třeba i z Windows 3.11. Tímto škola de facto koupí rovnou ten nejnovější OS (samozřejmě dražší než dosavadní zastaralé verze), ale na druhou stranu odpadá celý systém nižších upgradů, který se stával pomalu a jistě nepřehledný a zkostnatělý. Microsoft se tímto krokem chystá na svoji novou vlnu, kde by se upgrady systémů a nejpoužívanějších aplikací měly objevovat každý rok, a proto se tomuto trendu přizpůsobila i jeho licenční politika. Nově se nám představuje systém pronájmu a předplatného licencí.


Microsoft Assurance

O nové formě pronájmu softwarového balíčku Microsoft School Agreement jsme již psali v předchozím článku. O novém licenčním systému Microsoft Assurance se zmíním nyní.

Jedná se vlastně o moderní formu licenčního předplatného. Škola vlastnící licenci si navíc předplatí všechny nové verze, a tím i jistotu, že může neustále používat nejnovější verzi produktu, aniž by cokoliv dále platila. Např. škola nyní vlastní 12 licencí Win 98 Cz. Protože upgradovala svoje počítače a chce používat nový operační systém, tak si zakoupí upgrade na Windows Pro 2000. Tím ji běží období, kdy se může rozhodnout zda A/ zůstane u Win Pro 2000 a za dva roky bude kupovat další nové licence nebo B/ do konce přechodného období (nyní nově posunuto do 31.7. 2002) zakoupí licenci Software Assurance (SA), a bude tak mít „vystaráno“ s upgrady. Pozor! SA může škola ukončit, anebo zaplatit další roky SA a zase mít „vystaráno“. Pokud tento řetězec přeruší a bude do něj chtít znovu vstoupit, musí znovu od začátku koupit aktuální licenci a na ni potom SA.

Nyní před ředitelem, který chce nakupovat nové licence na OS nebo další produkty, stojí rozhodnutí, ve kterém musí zvážit :

  • Jak často bude upgradovat své počítače a na nich OS.
  • Jak často bude upgradovat další SW aplikace.
  • Kolik ho bude stát licence Microsoft Selectu a kolik licence SA za následující léta.
Software Assurance je nová forma licencování, na kterou dosud nejsme zvyklí, ale jasně ukazuje, že se bude v nejbližších letech měnit pohled na software. Ten již nebude vnímán jako běžné zboží, ale spíše jako na služba uživateli.


Související novinky

Protože se zmíněné nové formy licencování teprve rozbíhají, Microsoft operativně upravuje podmínky na základě požadavků zákazníků. Poslední aktualizace a novinky byly potěšující. Tady jsou nejčerstvější z nich:
  • Prodloužení přechodného období
    Přechodné období od 1. října 2001 do 28. února 2002 bylo nyní prodlouženo až do 31. července 2002.
  • Prodloužení možnosti nákupu Upgrade Advantage
    Po celou dobu prodlouženého přechodného období mají zákazníci multilicenčních programů Open License a Select možnost nákupu Upgrade Advantage.
  • Rozšířená možnost přechodu na Software Assurance pro Microsoft Office
Zákazníci, kteří mají nejnovější verzi Microsoft Office XP, mají možnost během přechodného období nakoupit pro tento produkt samostatnou Software Assurance. Tato možnost se nyní rozšiřuje i pro zákazníky, kteří mají Microsoft Office 2000. Také pro Microsoft Office 2000 nyní platí možnost nákupu samostatné Software Assurance až do konce prodlouženého přechodného období. Obdobně i zákazníci, kteří mají Microsoft Windows 2000 a Microsoft Windows XP, mohou během přechodného období nakoupit samostatnou Software Assurance.


Další informace, aktuální ceníky a poradenství při nákupu i výpočtu ceny licencí vám nadále poskytnou prováděcí centra Selectu, která mají na starosti nyní nejen Select, ale i Software Assurance a School Agreement.

Miloslav Hubatka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.