Milan Hausner: Malá anketa o kvalitě výukových programů pro češtinu

úterý 16. října 2001 ·

Neuspokojují vás recenze v běžných počítačových časopisech a máte chuť sami přispět svými zkušenostmi s kvalitou výukových programů? Potom se zapojte do našeho pilotního projektu, v němž produkty hodnotí sami učitelé. Co si neuděláme sami …

Neuspokojují vás recenze v běžných počítačových časopisech a máte chuť sami přispět svými zkušenostmi s kvalitou výukových programů? Potom se můžete zapojit do našeho pilotního projektu, v němž produkty hodnotí sami učitelé.

Recenze výukového softwaru jsou dnes běžnou součástí mnoha časopisů. Vycházejí většinou ze zkušenosti jednotlivce, novináře - a leckdy bohužel i s ohledy na inzerenta. Jen málokdy se stane, že se na recenzi opravdu podílí někdo z učitelské veřejnosti. S postupujícím masovým nasazováním těchto výukových pomůcek by jistě bylo vhodné, kdyby na webu existoval ucelenější systém, který by dával učitelům možnost se k jednotlivým typům softwaru, k jeho přednostem i nedostatkům vyjádřit bez ohledu na komerční zájmy. Podobné servery existují po celé Evropě. U nás žádný takový systém až doposud nefunguje a realizace mlhavých záměrů SIPVZ je již delší dobu ve hvězdách.

S podporou České školy se naše základní škola rozhodla takový systém pilotně vyzkoušet alespoň u jednoho vybraného předmětu – češtiny. Nejde o průzkum, který by si kladl nároky na dokonalost. Při své jednoduchosti je zkrátka prvním pokusem o takový nástroj pro hodnocení výukového softwaru, který by sbíral názory samotných uživatelé daného výukového programu.

Jako akreditované středisko pro multimédia a internet jsme k tomuto malému průzkumu využili veřejné servery, které umožňují anketní hodnocení a poskytují okamžité výsledky. Pokud se ukáže, že takto zvolená cesta umožní vybudovat ucelený systém hodnocení (s doplněnými parametry, metodami hodnocení …), pak bychom rádi tento systém převedli v dokonalejší podobě na Českou školu, kde by mohl být významnou pomocí pro všechny učitele.

Anketu najdete na naší školní stránce www.lupacovka.cz/anketa.htm. Protože si však uvědomujeme, že hodnocení formou ankety je značně povrchní, obtížně specifikovatelné a může být jen minimálním vodítkem, na uvedené adrese najdete i textovou formu dotazníku. Pokud zvážíte, že stojí za vyplnění, odešlete jej prosím na adresu hausner@lupacovka.cz případně na petruskin@centrum.cz. I tyto výsledky po vyhodnocení pochopitelně zveřejníme.

Předem vám děkujeme za účast.


Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.